Za sociální demokracii, která zvítězila v krajských volbách, už vyjednávají jen stávající hejtman Michal Hašek a jeho náměstek Václav Božek. Poslanci Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc se vrátili do Prahy. „Pro tuto chvíli už nebyla naše přítomnost nutná a pánové Hašek a Božek mají moji plnou důvěru, že vyjednají pro sociální demokracii ty nejlepší podmínky," řekl Tejc.

Podle něj by strana mohla posílit svou pozici v radě. „Je logické, abychom usilovali o sedm křesel. Záleží ale na tom, o koho konkrétně půjde. Nejdůležitější podmínka ale je, jestli se dohodneme na programu," doplnil Tejc.

Lídr lidovců Stanislav Juránek nechce páteční jednání předvídat. „Náš program je jasný a čitelný. Přicházíme s tím, že jsme nekomunistickou variantou, což je lepší pro tento kraj i republiku," sdělil Juránek.

Hejtman také nic nenaznačil. „To, v jakém složení tu dnes sedíme, nemá s koaličním jednáním nic společného, je to jen doklad o tom, že rada pokračuje v práci," podotkl hejtman na čtvrteční tiskové konferenci po jednání krajské rady, kdy ještě po jeho boku seděl jako první náměstek Juránek.

Nově zvolení zastupitelé se sejdou nejdříve první týden v listopadu. „Nejbližší možný termín, pokud nikdo nepodá kvůli volbám stížnost k soudu, je 5. listopadu. Jinak zasedneme pravděpodobně v polovině listopadu," informoval Hašek, který bude zastupitelstvo svolávat.