Dobrou zprávu pro lidi, kteří se obávali ztráty parku, přinesl mluvčí magistrátu Pavel Žára. „Materiál se záměrem posoudit změny územního plánu na několika místech v Brně radní schválili. Ale Kraví Hora v něm už nebyla," řekl Rovnosti Žára.

Podle náměstka brněnského primátora pro územní plánování a životní prostředí Ladislava Macka neiniciovali vyjmutí změn na Kraví hoře radní. „Společnost Frama, která o úpravu žádala, svůj návrh stáhla," konstatoval náměstek.

Společnost Frama se podle jejího jednatele Martina Janoška rozhodla ustoupit od svého návrhu po protestech místních. „Žádost o změnu územního plánu jsme zrušili kvůli hysterii vyvolané občanským sdružením Masarykova čtvrt. Prosazuje zakonzervování současného stavu i přes naše vstřícné návrhy k odblokování pozemku pro nástup na Kraví horu," řekl Janošek.

Lidé proti zastavění Kraví hory protestovali před měsícem na zasedání brněnského zastupitelstva. A to, oficiálně kvůli formálním chybám, příslušný materiál stáhlo ze svého jednání. Po té, co tak učinili při druhém projednávání i brněnští radní, firma ustoupila.

S takovým výsledkem je spokojený předseda sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. „Je to dobrá zpráva. Ale hysterie žádní nebyla. Navíc developerovi nešlo primárně o nějaké odblokování, ale o jeho soukromý zájem. Umožnění komerční zástavby, na které mohl podstatně vydělat," ohradil se.

Podle vizualizace, kterou pro firmu Frama vytvořil architekt v dubnu minulého roku, měl na místě vyrůst velký kancelářsko-bytový komplex. „Měl mít osm pater, hloubku přes sedmdesát metrů a šířku přes sedmnáct metrů," řekl Závodský.

To jednatel Janošek odmítl. Vizualizace podle něj měla daleko k reálnému plánu. „V této fázi plánování žádnou studii zpracovanou nemáme. Jedná se pouze o půdorysné řešení situace na pozemku," zdůraznil.

Místní přesto mají obavy, aby se investor za čas nevrátil s upraveným návrhem. Stále sbírají podpisy pod petici proti změnám, přestože jich mají už dva tisíce. A navrhují řešení. „Město by mělo s Framou jednat, jak prostor řešit. Nabídnout jí směnu jejího pozemku za jiné a pustit se pomalu do rozšiřování parku," navrhuje Závodský.