Tam ANO vládne s hnutím Žít Brno, lidovci a zelenými a jako první strana v novodobé historii chce odvolat svého radního. Už v pátek bude problémy uvnitř strany na jihu Moravy vysvětlovat brněnský primátor a celostátní místopředseda hnutí Petr Vokřál předsedovi Andreji Babišovi. „Musíme se přeběhlíkům ve straně vymezit. Politika je týmový sport. Rok po volbách se ukázalo, že někteří naši členové raději sobecky plní své cíle i za cenu poškození hnutí," předestřel Vokřál, s čím do Prahy míří.

I přesto, že plánovaným hlasováním o odvolání radního Tomáše Kratochvíla poruší ANO koaliční smlouvu, byl ve čtvrtek Vokřál přesvědčený, že současná sestava v čele Brna přetrvá i po úterním zasedání zastupitelstva. „Zastupitelský klub je jednotný. Do koalice přinášíme dvanáct hlasů v zastupitelstvu," řekl primátor. Popřel tak informace zdrojů obeznámených se situací ve straně, které tvrdí, že hrozí odchod až čtyř odpadlíků. Podle něj první výzvy ke Kratochvílově odchodu přišly od straníků již v květnu. „Náš člověk to už z politického hlediska není," řekl Vokřál.

Větší krizi ale prožívá ANO v Hodoníně. V úterý se tam rozpadla vládnoucí koalice, ve které hnutí spolupracovalo s komunisty a se Změnou. Pro pád starostky hlasovali čtyři ze sedmi jejích stranických kolegů včetně předsedy hodonínské organizace a radního Milana Lúčky. „Problém je, že se s nikým před tím neporadili. Bylo to jejich osobní rozhodnutí," uvedl krajský šéf ANO Marek Janíček.

Právě Lúčka by se mohl stát novým starostou. Označení jeho frakce jako zběhlíků razantně odmítá. „Volební program ANO na rozdíl od někoho dodržuju. Stejně tak morální kodex, od kterého jsem se nepohnul ani o píď," vyjádřil se pro Deník Rovnost Lúčka, který za ANO kandidoval už v parlamentních volbách v říjnu 2013 jako člen hnutí.

problémy ANOBrno: zastupitelé hnutí ANO chtějí odvolat svého radního i přesto, že tím ohrozí koalici 
s lidovci, zelenými a Žít Brno
Hodonín: čtyři zastupitelé ANO se připojili k hlasování a podíleli se na odvolání vlastní starostky, se zbytkem krajské buňky nyní nespolupracují

V návrat do čela Hodonína věří i Grauová. Jenže pravděpodobně pro to nenajde dostatečnou podporu. Pro její odvolání totiž hlasovalo dvaadvacet zastupitelů. „Slepovat nejistou koalici nebudeme. To raději zůstaneme v opozici," uvedla exstarostka.

S ní, Salajkou ani současným radním Romanem Filipem z ANO Lúčka v nové koalici nepočítá. Naopak za ním stojí další čtyři členové zastupitelského klubu. Křídlo, které odvolalo starostku, tak disponuje většinou pěti ku třem. „O koalici jednáme, snad do konce týdne něco vytvoříme," řekl ve čtvrtek večer předseda hodonínské organizace ANO.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka je současná krize ANO na radnicích napříč Českou republikou důsledek ideologické neukotvenosti. „Nemyslím si, že by na sebe jednotlivé spory měly nějaký vliv. Krize na brněnské radnici začala dříve, než současná pražská," podotkl.

První problémy se na jihu Moravy objevily již krátce po volbách ve Znojmě, kde se hnutí ANO spojilo se sociálními demokraty. Již v lednu se na světlo dostaly nezaplacené dluhy místostarosty Jana Fialy, který kvůli nim v rezignoval. V dubnu ho následovala místostarostka Olga Štefaniková. „K mému rozhodnutí mě dovedly poměry panující v koalici," uvedla tehdy Štefaniková.

K odchodu z radnice ji přivedla hlavně nespokojenost s koaliční spoluprací se sociálními demokraty. Poukázala také na to, že čtyřčlenný klub hnutí se rozpadl poté, co někteří jeho členové kývli na rozšíření koalice o komunisty. Štefaniková kvůli sporům opustila i hnutí ANO.