Profesoři z Lesnické a dřevařské fakulty si stěžují na děkana Petra Horáčka. A chtějí, aby odstoupil kvůli závažným chybám. Horáček obvinění odmítá, křesla se vzdát nechce. A rektor čeká, jak to dopadne.

Děkan prý vyhrožoval starším pracovníkům, nedodržel předpisy o ochraně osobních údajů, nebo například zmanipuloval volby do akademického senátu univerzity. „Do funkce nastoupil bez zkušeností a jeho chyby z toho pramení. Nejde mu o blaho nebo prestiž fakulty, ale o jeho vlastní profesní růst. O kariéru,“ vzkázal například Petr Brunecký z Ústavu nábytku, designu a umění.

Ten si na děkana stěžoval už vícekrát. „Nešlo to dál, on používá metody zastrašování a zneužívá svoji moc. Demokratická komunikace tu dávno skončila,“ dodal Brunecký. Profesor Vladimír Simanov z Ústavu lesnické a dřevařské techniky s ním souhlasí. „Otřáslo mnou, že děkan nebyl při výběrovém řízení schopný dodržovat žádná pravidla,“ napsal rektorovi Simanov.

Studenti fakulty o chybách děkana neví. „Zatím jsem o tom neslyšel. Takové věci by se tu ale dít neměly,“ myslí si například Vojtěch Vencl. Všechny stížnosti a výtky zamířily k rektorovi celé univerzity Jaroslavu Hluškovi. Ten po poradě s právníkem děkana dvakrát vyzval k odstoupení. Horáček ale žádnou z chyb nepřiznal a opustit své křeslo nechce. „Na výtky pana rektora jsem písemně reagoval a odmítl jsem je. Nemám k tomu co říct,“ hájil se děkan.

Akademický senát mu už jednou odmítl dát podporu. Dnes se znovu sejde na mimořádném zasedání, které svolal právě Horáček. „Je si jistý, že tři pětiny pro jeho odstoupení hlasovat nebudou. Přitom rektor už má dost důkazů k tomu, aby děkana odvolal. Další čekání může fakultu rozbít,“ obává se vedoucí Ústavu ekologie lesa Jiří Kulhavý.

Rektor ale čeká, jak zasedání dopadne. Děkanovi jeho chyby vytkl, sám jej zatím neodvolal. „Stížnosti jsem zpracovával a předával senátu. Jednal jsem i s právníky, stížnosti byly oprávněné. Nemám ale právo se do těchto procesů vměšovat. Je to fakultní záležitost, počkám si tedy na výsledky zasedání,“ dodal rektor Hlušek.

 

Děkan Petr Horáček tvrdí:

Žádnou chybu jsem neudělal

Brno - Vede jednu z nejvýznamnějších fakult na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě, přesto se pod ním kymácí židle. Děkan Petr Horáček je přesvědčený, že neoprávněně.

Co říkáte výtkám rektora?
Nic, žádné chyby jsem neudělal. Jsem přesvědčen, že mé vedení je plně v souladu se zákonem o vysokých školách.

Do seznamu vedoucích ústavů jste prý dopsal pracovníky, kteří vůbec neprošli konkurzy.
Výběrové řízení bylo stejné jako dříve. Všechny předpisy jsme dodrželi, proto rektorovi nepřísluší do tohoto řízení zasahovat. Když někteří uchazeči nesplní podmínky, není to přece projev diskriminace.

Porušil jste také předpisy o ochraně osobních údajů?
Ne. Porušil jsem jen vnitřní směrnici, která jde nad rámec zákona. A pro mě není závazná.

A co vaše chyby v ekonomice?
Při provozu tak velké instituce se chybám nevyhnete. Věci, které mi rektor vytýká, považuji za marginální a vytržené z kontextu.

Ale odvoz vašeho kolegy z dovolené do Brna kvůli hlasování v senátu je mrhání peněz, nemyslíte?
Bez komentáře. Rozpočet této fakulty se točí ve stamilionech a já se mám zpovídat z pár set korun?

Taky jste prý urážel starší podřízené a vyhrožoval jste jim.
Je to lež. Mám asi sto svědků, kteří toto obvinění popřou.

Rektor vás dvakrát vyzval, abyste odstoupil. Proč jste odmítl?
Není důvod. Čekal bych spíš, že mne buď odvolá, nebo podpoří. Ale toto vyčkávání nepovažuji za hodné univerzity ani rektora.

Přesto jste sám zasedání senátu a hlasování o odvolání navrhl.
Je to jedna z podmínek pana rektora, aby mě podpořil. A asi jediná možnost, jak se z této patové situace dostat.

Děkanovy chyby podle rektora

Zmařil volby do univerzitního senátu MZLU (vlastnoručně doplnil seznam voličů z Lesnické a dřevařské fakulty o 48 pracovníků v rozporu se zákonem. Účelově tak zvýhodnil některé kandidáty a zmařil volby).
Vybral na vedoucí místa ústavů Lesnické a dřevařské fakulty některé pracovníky bez konkurzu (uchazeči neměli stejné podmínky, členové výběrové komise byli zároveň uchazeči o místa, výběrové řízení trvalo jen den a nebyl na něj dostatek času, hlasování zmanipuloval).
Porušil předpisy při ochraně osobních údajů (zveřejnil osobní čísla, tarifní třídu a mzdu některých pracovníků, zveřejnil jména účastníků výběrového řízení bez jejich souhlasu, zveřejnil seznam některých uchazečů do magisterského stupně včetně jejich rodných čísel bez jejich souhlasu).
Nezveřejnil kritéria přijímacího řízení v platném znění, ani počet bodů za jednotlivé části zkoušky.
Mrhal penězi fakulty, rektorovi včas nepředložil ekonomické doklady ze zahraničních cest (propagační DVD rozdávala fakulta bez evidence, fakulta má nedostatky ve vedení účtů, nákladné rauty při Hubertské mši).
Vyhrožoval pracovníkům starším padesáti let, kteří neměli druhý titul.