Tři roky v exilu školního sklepa čekali milovníci plazů a obojživelníků. Příští rok v únoru by se měli přestěhovat do nově postavené Přírodovědné stanice Kamenačky. Komplex budov v brněnských Židenicích s desítkami terárií a skleníkem vyjde Jihomoravský kraj na dvaadvacet milionů korun.

Dělníci začali se stavbou na začátku letošního roku. Práce se zdržely, a proto v září musel kraj vybírat novou stavební firmu. „Původně se pracovníci a zvířata měli stěhovat v září, aby na začátku školního roku už byli v novém. Stavební firma se zpozdila a dostala za to pokutu. Proto se ještě nyní dostavuje. Hotovo snad bude v únoru nebo březnu," řekl židenický místostarosta Petr Kunc.

Proměnou prošla venkovní zahrada i vnitřní prostory. „Konečně máme vstupní halu a šatny pro návštěvníky. Halu využijeme při velkých akcích, pořádat tam budeme například výtvarné dílny. Lidé ze vstupní haly prohlédnou rovnou do terária," popsala jednu ze změn vedoucí přírodovědné stanice Romana Křížová.

Stanice, která spadá pod Dům dětí a mládeže Helceletova, se těší také na novou učebnu, která bude větší než ta minulá. „Terárií budeme mít desítky, ani jsme to nepočítali. Těšíme se na nový skleník, kde budou žít mořské i suchozemské želvy, hadi nebo leguáni. Ještě tam vysadíme rostliny, aby byl časem co nejvíce zarostlý," doplnila Křížová.

Přesunout zpátky na stanici do nových terárii chtějí také čtyři krokodýly. „Nyní o ně pečují chovatelé převážně doma. Jeden nadšenec má krokodýla ve své vaně," doplnil místostarosta Kunc.

Vedoucí stanice Křížová by chtěla postupně přestěhovat všechny čtyři krokodýly. „Za tři roky bez jejich vzájemného kontaktu nevíme, jak si na sebe znovu zvyknou. Čím jsou starší, tím je to složitější," doplnila.

Menší proměnou prošla také zahrada u stanice. Ta leží na pozemcích městské části. „Dělníci dokončují nové chodníky a oplocení zahrady. Místo starého bazénu postaví jezírko pro plazy a obojživelníky. Okolí jezírka bude mít terasy a molo, ze kterého děti vyloví některá zvířata, třeba žáby. Mohou si je tak zblízka prozkoumat," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Po přestěhování chtějí pracovníci stanice nakupovat další zvířata. „Přemýšlíme také o hlodavcích nebo kačenách na zahradu stanice," doplnila vedoucí Křížová.

Kraj dlouhou dobu do přestavby přírodovědné stanice neinvestoval. V roce 2013 se pracovníci a zvířata museli přestěhovat do blízké základní školy. Tam tři roky stanice pracovala ve sklepě. Statik tehdy konstatoval, že budova je v tak špatném stavu, že se musí zbourat. Peníze na opravu vyčlenil kraj až minulý rok. Lidé totiž v anketě Váš kraj, váš rozpočet nejčastěji hlasovali právě pro opravu stanice. Místo ročně navštíví okolo patnácti set dětí ze školek a škol.

Hřiště otevřou. I přes problémy
Brno-Židenice - Tři firmy se postupně vystřídaly na stavbě tělocvičny a hřiště židenické základní školy Kamenačky. Tělocvičnu už od září děti využívají a hřiště připravují na kolaudaci. „Stavba je hotová, ale se slavnostním otevřením čekáme na kolaudaci. Může to být v prosinci i v únoru," zmínil ředitel školy Jiří Šebela.
S rekonstrukcí začala první firma už v létě minulého roku, ovšem stavba nabrala skluz. Protože opravu dělníci nestihli dokončit včas, Brno přišlo o patnáctimilionovou dotací. „Kvůli zákonu o veřejných zakázkách město muselo přijmout nejlevnější nabídku. Kvalitu nemohli zohlednit," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.
Dokud opravy neskončily, museli žáci z Kamenaček chodit cvičit do jiných tělocvičen a zároveň škola přišla o peníze z pronájmu. (zle)