Odvolaný ředitel brněnských památkářů Petr Kroupa v instituci zůstává. Jako vedoucí Centra obnovy památek architektury 20. století.Uznávaný odborník je v novém místě od začátku ledna. Zatím je jediný pracovník střediska, které bude sídlit v památkově chráněné vile Stiassny v Brně. Jeho hlavní úkol pro tento rok je pracovat na metodice pro obnovu moderních památek.

Při svém odvolání Kroupa vyjádřil obavy, aby se z projektu, který rozjel, nestalo jen další místo pro úředníky. „Už se nebojím, protože ho mám opět na starosti. Pohlídám si to," tvrdí Kroupa.

Do vily budou chodit studenti architektury na přednášky, využijí studovnu a prohlédnou si zrekonstruované prostory funkcionalistické budovy. Oprava za 179 milionů začala loni v říjnu, skončit má na začátku příštího roku.

Kroupu odvolala generální ředitelka památkového ústavu Naděžda Goryczková v listopadu. Podle ní byl špatný manažer a neplnil zadané úkoly. „Nekontrolovatelně vyplácel přesčasy zaměstnancům a nerespektoval vnitřní předpisy," tvrdí Goryczková. Vyhazov přitom musela vysvětlovat ministryni kultury Aleně Hanákové. Kroupa kritiku své činnosti odmítá.

Vypíší konkurz

Brněnské pracoviště je stále bez ředitele. Památkový ústav chce ještě v lednu vypsat na toto místo výběrové řízení. „Uchazeč musí mít odborné znalosti a manažerské kvality," zdůraznila mluvčí památkářů Dita Roubíčková.

Řízením instituce zatím vedení pověřilo Zdeňka Váchu. Zatím neví, jestli se do konkurzu přihlásí. „Mám pověření do konce března. Zatím jsem se nerozhodl," sdělil.

Do výběrového řízení se může zapojit i Kroupa. „Zatím nebyl konkurz vypsaný, pak uvidím. Svoji účast nemůžu vyvrátit ani potvrdit," konstatoval Kroupa.

Změny, které před svým odvoláním kritizoval, už od začátku roku platí. Dosud se jednotlivá pracoviště starala o hrady a zámky ve svém kraji. Po reorganizaci vznikly čtyři nové centrální správy památek, které úkoly krajských poboček převzaly. Všechny moravské památky jsou nyní spravované z Kroměříže. Kroupa změnu kritizoval jako neefektivní a nesmyslnou. Vácha má jiný názor. „Pro mě to je už uzavřená záležitost. Opakovaně se tom jednalo a kritické hlasy se neozvaly," okomentoval.

Podle něj jde zatím vše hladce. „Stále si předáváme podklady a majetek. Skončit chceme nejpozději do února," řekl Vácha.

Z brněnského pracoviště dostalo výpověď ke konci roku osm lidí. „Několik dalších pracovníků skončí do března," prohlásil mluvčí brněnských památkářů Zdeněk Musil.

Do Kroměříže začala dojíždět jedna zaměstnankyně. Dalších devět přešlo administrativně pod kroměřížské středisko, ale zůstávají v Brně. Správně pod nové centrum spadají kasteláni a zaměstnanci na památkách. Těch je dohromady 148.

Jich se změna příliš nedotkne, protože na nadřízený úřad jezdí osobně jen dvakrát ročně. Dvě menší budovy brněnští památkáři předali kroměřížské centrále. Ta v nich má detašované pracoviště.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf památkářů Kroupa: Naše památky vydělávají jen na českých turistech