VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař roku 2004 jí nejraději ve svém

BRNO - Michal Göth byl ikonou restaurace U Kastelána. Nyní vaří v Restauraci Devatenáctka, která je součástí golfového areálu za Brnem.

14.7.2007
SDÍLEJ:

Kuchař roku 2004 Michal Göth ve svém "království"Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pro leckterou ženu jsou každodenní stání u plotny muka. Pro nejednoho muže, který připálí i vodu na čaj, je zase kuchtění trestem. Pro Michala Götha se stalo vaření nejen povoláním, ale i celoživotním údělem. Nejenže se stal před třemi lety kuchařem roku, ale práci mezi hrnci by nevyměnil ani za nic. S vařením souvisí i další záliba. A tou je dobré jídlo.

Přestože Göth jí všechno a nemá žádný oblíbený pokrm, nejraději si pro sebe vaří sám. Dalo se proto očekávat, že místem, kde mu chutná, bude Restaurant Devatenáctka v areálu golfového hřiště v Jinačovicích na Brněnsku. Ostatně je tam od rána do večera a dostat ho do centra města stojí nadlidské úsilí. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost nechá na šéfkuchaři, aby vybral nějakou lahůdku, po které se bude oblizovat nejen tým, ale i on.

„Všechna jídla jsou originální a ručím za to, že budou chutnat každému. Rozhodně bych si nenechal ujít příležitost ochutnat třísetgramovou porci hovězího steaku z irské roštěné. Je to přímo gastronomický zážitek,“ říká Göth a spěchá do kuchyně pokrm za rovných tři sta korun připravit.

Odmala v kuchyni

Při chystání vypráví o tom, jak se vlastně k jídlu dostal. „Základ je z domu. Pamatuji se, jak mí prarodiče vařili a žádná rodinná oslava se neobešla bez dobrého jídla a pití,“ vzpomíná šéf kuchyně. V místnosti, kterou pohltily páry z hrnců, se pletl už odmalička. Proto když se rozhodoval, co po základce dělat, kuchařina byla jeho jasná volba.

Zajímavé je, že přes den nemá Göth na jídlo ani pomyšlení. „Ráno vstanu, uvařím si kávu a jedu do práce. V kuchyni pak ochutnávám všechny pokrmy, takže vlastně nemám ani pocit hladu,“ popisuje šéfkuchař stravovací návyky. Dopoledne je pryč a nadchází čas oběda. To si Göth většinou uvaří těstoviny nebo něco lehkého. Domů se dostane až za tmy.

„Nemá smysl něco vyvařovat, a tak si dám kus dobrého sýra, čerstvé pečivo a skleničku vína. Držím se prastarého pořekadla. Jez do polosyta, pij do polopita,“ usmívá se.

Gastrozážitek

Mezi vyprávěním dokončí slibovaný gastronomický zážitek a už jídlo servíruje k prostřenému stolu. Nezbývá než popřát dobrou chuť a pustit se do toho. „Hovězí steak z irské roštěné je výjimečný tím, že maso pochází ze speciálního plemene býka, kterému se říká Angus. Svalovina je jemně prorostlá a chuť je výraznější než u české svíčkové,“ vychvaluje Göth perfektně připravený steak.

A jak příprava takové „flákoty“ vypadá? Není to nic jednoduchého. „Nejprve se maso lehce narychlo ufrituje a nechá odpočinout, aby změklo. Vůbec ho nenakládám do koření. Jen ho posolím hrubou mořskou solí, která není nijak průmyslově upravovaná a je pořádně cítit jódem. Pak přidám nadrcený pepř a připravím podle přání zákazníka. Ten si totiž může říct, zda ho chce víc, nebo míň propečený,“ vysvětluje Göth.

Steak je servírovaný s hranolky a bylinkovým máslem. Nechybí ani trocha barevné zeleniny, aby jídlo lahodilo i oku. Göth jí pomalu a užívá si každé sousto. „Čas je při jídle nejdůležitější. Nejde přece o to nacpat do žaludku nějakou hmotu a zasytit se. Když je čas, dám si klidně hlavní jídlo od předkrmu až po dezert,“ usmívá se šéfkuchař roku 2004.

Autor: Pavel Mokrý

14.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

56. ročník atletického mítinku Zlatá tretra, který se konal 28. června 2017 v Ostravě. Na snímku závod mužů na 100m.
96

Bolt je sympatický chlapík, říká Veleba po stovce s jamajskou hvězdou

Dvě stě čtyřicet balónků se ve čtvrtek vzneslo k nebi před brněnskou Katedrálou svatého Petra a Pavla na počest stejného počtu let od založení biskupství.
1 19

Nebe nad Petrovem zaplnily balónky. Brněnské biskupství oslavilo 240. výročí

Účet za tropický červen? Osm set kolapsů, jeden skončil dokonce smrtí

Jižní Morava - Zdravotní potíže, požáry i nedostatek vody způsobilo na jižní Moravě tropické počasí. Horka však mají v pátek skončit.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Skvosty Metalexu. Tato česká firma stavěla skvělá auta, i za socialismu

Metalex, společnost později známá jako MTX, si za více než čtyřicet let vydobyl zvláštní místo v historii českého motorsportu a automobilového průmyslu. Za socialismu v tomto podniku vznikla řada podivuhodných aut, krátce po revoluci se firma zase proslavila přestavbou škodovek na kabriolety.  Dokonce postavila i supersport.

Abraham zažívá obrození. Jezdecky se nezměnil, ale lidsky vyspěl, říká expert

Brno – Škarohlídi se mu v minulosti posmívali, že padá a závody často nedokončí. V letošní sezoně mistrovství světa brněnský motocyklista Karel Abraham všechny umlčel. Výsledky, jaké předvádí, od něj nemohl nikdo očekávat. A nečekal je ani sám.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies