VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař roku 2004 jí nejraději ve svém

BRNO - Michal Göth byl ikonou restaurace U Kastelána. Nyní vaří v Restauraci Devatenáctka, která je součástí golfového areálu za Brnem.

14.7.2007
SDÍLEJ:

Kuchař roku 2004 Michal Göth ve svém "království"Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pro leckterou ženu jsou každodenní stání u plotny muka. Pro nejednoho muže, který připálí i vodu na čaj, je zase kuchtění trestem. Pro Michala Götha se stalo vaření nejen povoláním, ale i celoživotním údělem. Nejenže se stal před třemi lety kuchařem roku, ale práci mezi hrnci by nevyměnil ani za nic. S vařením souvisí i další záliba. A tou je dobré jídlo.

Přestože Göth jí všechno a nemá žádný oblíbený pokrm, nejraději si pro sebe vaří sám. Dalo se proto očekávat, že místem, kde mu chutná, bude Restaurant Devatenáctka v areálu golfového hřiště v Jinačovicích na Brněnsku. Ostatně je tam od rána do večera a dostat ho do centra města stojí nadlidské úsilí. Testovací tým Brněnského Deníku Rovnost nechá na šéfkuchaři, aby vybral nějakou lahůdku, po které se bude oblizovat nejen tým, ale i on.

„Všechna jídla jsou originální a ručím za to, že budou chutnat každému. Rozhodně bych si nenechal ujít příležitost ochutnat třísetgramovou porci hovězího steaku z irské roštěné. Je to přímo gastronomický zážitek,“ říká Göth a spěchá do kuchyně pokrm za rovných tři sta korun připravit.

Odmala v kuchyni

Při chystání vypráví o tom, jak se vlastně k jídlu dostal. „Základ je z domu. Pamatuji se, jak mí prarodiče vařili a žádná rodinná oslava se neobešla bez dobrého jídla a pití,“ vzpomíná šéf kuchyně. V místnosti, kterou pohltily páry z hrnců, se pletl už odmalička. Proto když se rozhodoval, co po základce dělat, kuchařina byla jeho jasná volba.

Zajímavé je, že přes den nemá Göth na jídlo ani pomyšlení. „Ráno vstanu, uvařím si kávu a jedu do práce. V kuchyni pak ochutnávám všechny pokrmy, takže vlastně nemám ani pocit hladu,“ popisuje šéfkuchař stravovací návyky. Dopoledne je pryč a nadchází čas oběda. To si Göth většinou uvaří těstoviny nebo něco lehkého. Domů se dostane až za tmy.

„Nemá smysl něco vyvařovat, a tak si dám kus dobrého sýra, čerstvé pečivo a skleničku vína. Držím se prastarého pořekadla. Jez do polosyta, pij do polopita,“ usmívá se.

Gastrozážitek

Mezi vyprávěním dokončí slibovaný gastronomický zážitek a už jídlo servíruje k prostřenému stolu. Nezbývá než popřát dobrou chuť a pustit se do toho. „Hovězí steak z irské roštěné je výjimečný tím, že maso pochází ze speciálního plemene býka, kterému se říká Angus. Svalovina je jemně prorostlá a chuť je výraznější než u české svíčkové,“ vychvaluje Göth perfektně připravený steak.

A jak příprava takové „flákoty“ vypadá? Není to nic jednoduchého. „Nejprve se maso lehce narychlo ufrituje a nechá odpočinout, aby změklo. Vůbec ho nenakládám do koření. Jen ho posolím hrubou mořskou solí, která není nijak průmyslově upravovaná a je pořádně cítit jódem. Pak přidám nadrcený pepř a připravím podle přání zákazníka. Ten si totiž může říct, zda ho chce víc, nebo míň propečený,“ vysvětluje Göth.

Steak je servírovaný s hranolky a bylinkovým máslem. Nechybí ani trocha barevné zeleniny, aby jídlo lahodilo i oku. Göth jí pomalu a užívá si každé sousto. „Čas je při jídle nejdůležitější. Nejde přece o to nacpat do žaludku nějakou hmotu a zasytit se. Když je čas, dám si klidně hlavní jídlo od předkrmu až po dezert,“ usmívá se šéfkuchař roku 2004.

Autor: Pavel Mokrý

14.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Panelová diskuze Deníku Rovnost s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem a pozvanými hosty.
AKTUALIZOVÁNO
3 62

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

AKTUALIZOVÁNO

Výstaviště? Přední část se otevře lidem. A vzniknout má i nový pavilon

Brno /ANKETA/ - Výstaviště, které lidé znají nyní, se má brzy změnit. Přední část areálu u hlavního vstupu plánuje město otevřít lidem. A návštěvníci si za deset až dvacet let možná zajdou na výstavu do nového moderního pavilonu. V pondělí zástupci města a veletrhů poodhalili budoucnost areálu. Navíc pozvali na největší letošní akce.

ČSSD chce jihomoravské krajské nemocnice pod jednou organizací

Brno - ČSSD v Jihomoravském kraji chce sloučit devět krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci. Novinářům to v pondělí řekl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). Podle něj se tím ušetří peníze, zjednoduší nákupy a organizace bude silnější pro jednání se zdravotními pojišťovnami. Nemělo by to znamenat odchody zaměstnanců. ČSSD svůj návrh projedná s koaličními partnery a v případě schválení by do roka měla vzniknout studie proveditelnosti.

Opilý muž hazardoval na kolejích. Strážníci ho museli spoutat

Brno – Silně opilého muže museli v sobotu z tramvajových kolejí odvést brněnští strážníci. „Hlídka odpoledne objevila v královopolské smyčce opilého sedmapadesátiletého muže, který se choval velmi agresivně. Dechová zkouška ukázala, že má v sobě bezmála 2,5 promile alkoholu," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Hazardér se do příjezdu sanitky choval nezvladatelně a hlídka ho nakonec musela spoutat. Přivolaná záchranná služba jej poté odvezla na záchytnou stanici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies