VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař z Brna uspěl na světovém šampionátu

BRNO - Jeden z největších úspěchů si v minulých dnech připsal do své sbírky šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák

4.6.2007
SDÍLEJ:

Šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav HusákFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Před dvěma týdny se jako jediný Moravan zúčastnil s národní kuchařskou reprezentací světového šampionátu v americkém Chicagu. Český tým si i díky němu z Ameriky přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Celkově jsme skončili sedmí z dvanácti, což je obrovský úspěch. Porazili jsme třeba Italy nebo Turky,“ říká pyšně jednatřicetiletý Brňan.

Vrcholem soutěže bylo menu o třech porcích, kterého musel připravit každý tým za čtyři hodiny osmdesát porcí. „Porotci si pak vybrali náhodných šest porcí k degustaci. Hodnotila se nejen chuť, ale i vzhled či nutriční hodnota,“ vypočítává Husák. Každý tým si musel vystačit se surovinami, které jsou v jeho zemi domácí. „Museli jsme proto oželet třeba mořské plody, ale i tak jsme měli na výběr ze spousty výborných surovin,“ podotýká kuchař z Brna.

Jedním z chodů, pro který se čeští reprezentanti rozhodli, tak například byl telecí hřbet v sušené šunce na orestované zelenině, hráškové zrno v bramborovém purée, fenyklovo-cibulový koláček s liškami na telecím konfitu a smetanová fenyklová omáčka. Za teplé menu získali muži v bílých čepicích bronz, jejich studenou kuchyni ocenila porota dvěma stříbry.

Husák byl v jedenáctičlenném týmu jediným zástupcem Moravy. Podle něj to však není tím, že by v místních restauracích a hotelích vařili špatní kuchaři. „Také se tady najdou výborní. Znám hodně mladých a šikovných, kteří mají zájem o gastronomii. Bohužel se ale moc nezúčastňují soutěží, takže o nich manažer reprezentace neví,“ myslí si. Na oslavu chicagského úspěchu si ještě čas nenašel.

„Hned jak jsem přijel, tak jsem nastoupil na prezidenty. Později se ale snad čas najde,“ směje se brněnský kulinářský mistr.

4.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení