VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař z Brna uspěl na světovém šampionátu

BRNO - Jeden z největších úspěchů si v minulých dnech připsal do své sbírky šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák

4.6.2007
SDÍLEJ:

Šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav HusákFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Před dvěma týdny se jako jediný Moravan zúčastnil s národní kuchařskou reprezentací světového šampionátu v americkém Chicagu. Český tým si i díky němu z Ameriky přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Celkově jsme skončili sedmí z dvanácti, což je obrovský úspěch. Porazili jsme třeba Italy nebo Turky,“ říká pyšně jednatřicetiletý Brňan.

Vrcholem soutěže bylo menu o třech porcích, kterého musel připravit každý tým za čtyři hodiny osmdesát porcí. „Porotci si pak vybrali náhodných šest porcí k degustaci. Hodnotila se nejen chuť, ale i vzhled či nutriční hodnota,“ vypočítává Husák. Každý tým si musel vystačit se surovinami, které jsou v jeho zemi domácí. „Museli jsme proto oželet třeba mořské plody, ale i tak jsme měli na výběr ze spousty výborných surovin,“ podotýká kuchař z Brna.

Jedním z chodů, pro který se čeští reprezentanti rozhodli, tak například byl telecí hřbet v sušené šunce na orestované zelenině, hráškové zrno v bramborovém purée, fenyklovo-cibulový koláček s liškami na telecím konfitu a smetanová fenyklová omáčka. Za teplé menu získali muži v bílých čepicích bronz, jejich studenou kuchyni ocenila porota dvěma stříbry.

Husák byl v jedenáctičlenném týmu jediným zástupcem Moravy. Podle něj to však není tím, že by v místních restauracích a hotelích vařili špatní kuchaři. „Také se tady najdou výborní. Znám hodně mladých a šikovných, kteří mají zájem o gastronomii. Bohužel se ale moc nezúčastňují soutěží, takže o nich manažer reprezentace neví,“ myslí si. Na oslavu chicagského úspěchu si ještě čas nenašel.

„Hned jak jsem přijel, tak jsem nastoupil na prezidenty. Později se ale snad čas najde,“ směje se brněnský kulinářský mistr.

4.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Židenická smuteční síň architekta Ivana Rullera. Ilustrační foto.

Smuteční síň na Židenickém hřbitově nakonec nezbourají

Konec zmatků a nepřesného ukazování času. Nefunkční hodiny na deseti místech v Brně nahradily od úterního dopoledne nové.
1 33

OBRAZEM: Nové hodiny v ulicích Brna konečně ukazují správný čas

Olomoucký vrchní soud zrušil předběžné opatření. Uber v Brně může jezdit

Olomouc, Brno – Vrchní soud v Olomouci v úterý zrušil takzvané velké předběžné opatření proti Uberu, které společnosti zakazovalo poskytovat své služby na území Brna. „Mohu potvrdit, že jej soudce zrušil. Vyjet do ulic ale mohou až ve chvíli, kdy rozhodnutí dostane společnost Uber písemně," řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Brno – Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž. Pomoci tonoucímu vyjeli hasiči ze základny ležící přímo na přehradě, na místo letěl i vrtulník. „Zavolali nás kvůli tomu, že muž se potopil a už se nevynořil. Po vytažení z vody jsme jej resuscitovali, ale neúspěšně," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

VMO nabírá další zpoždění. Stavbu vinohradského tunelu komplikuje složitý terén

Brno /INFOGRAFIKA/ - Dostavba velkého městského okruhu v Brně se opět zpožďuje. Kromě nové studie vlivu na životní prostředí na Žabovřeské za to mohou i komplikace se stavbou tunelu ve Vinohradech.

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Brno /ANKETA/ – Nejlepší brněnskou restauraci, bar nebo bistro ocenila v pondělí odborná porota v nezávislém gastronomickém hodnocení Gourmet Brno 2017. „Podniky hodnotilo jedenadvacet porotců. Ocenění pak udělili dohromady v sedmi kategoriích," vysvětlila ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies