VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař z Brna uspěl na světovém šampionátu

BRNO - Jeden z největších úspěchů si v minulých dnech připsal do své sbírky šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák

4.6.2007
SDÍLEJ:

Šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav HusákFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Před dvěma týdny se jako jediný Moravan zúčastnil s národní kuchařskou reprezentací světového šampionátu v americkém Chicagu. Český tým si i díky němu z Ameriky přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Celkově jsme skončili sedmí z dvanácti, což je obrovský úspěch. Porazili jsme třeba Italy nebo Turky,“ říká pyšně jednatřicetiletý Brňan.

Vrcholem soutěže bylo menu o třech porcích, kterého musel připravit každý tým za čtyři hodiny osmdesát porcí. „Porotci si pak vybrali náhodných šest porcí k degustaci. Hodnotila se nejen chuť, ale i vzhled či nutriční hodnota,“ vypočítává Husák. Každý tým si musel vystačit se surovinami, které jsou v jeho zemi domácí. „Museli jsme proto oželet třeba mořské plody, ale i tak jsme měli na výběr ze spousty výborných surovin,“ podotýká kuchař z Brna.

Jedním z chodů, pro který se čeští reprezentanti rozhodli, tak například byl telecí hřbet v sušené šunce na orestované zelenině, hráškové zrno v bramborovém purée, fenyklovo-cibulový koláček s liškami na telecím konfitu a smetanová fenyklová omáčka. Za teplé menu získali muži v bílých čepicích bronz, jejich studenou kuchyni ocenila porota dvěma stříbry.

Husák byl v jedenáctičlenném týmu jediným zástupcem Moravy. Podle něj to však není tím, že by v místních restauracích a hotelích vařili špatní kuchaři. „Také se tady najdou výborní. Znám hodně mladých a šikovných, kteří mají zájem o gastronomii. Bohužel se ale moc nezúčastňují soutěží, takže o nich manažer reprezentace neví,“ myslí si. Na oslavu chicagského úspěchu si ještě čas nenašel.

„Hned jak jsem přijel, tak jsem nastoupil na prezidenty. Později se ale snad čas najde,“ směje se brněnský kulinářský mistr.

4.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
2

Bezdomovci uctili památku mrtvého. V podchodu se pak zhádali s policisty

Tvrdost, důraz. Zbrojovka čelí záchranářskému střetu na hřišti poslední Jihlavy

Brno /INFOGRAFIKA/ – Už jde do tuhého. Nejvyšší domácí fotbalová soutěž má před sebou posledních pět kol a Zbrojovka stále není venku z ošemetných záchranářských starostí. Páteční utkání v Jihlavě může brněnský celek uklidnit, nebo jej dostat pod velký tlak.

Historický vlak Hurvínek se v pondělí vrátí zpátky na koleje

Jižní Morava – Na pravidelnou cestu z Břeclavi do Lednice na Břeclavsku a zpátky i letos vyjede historický motorový vůz Hurvínek z padesátých let minulého století. „Nostalgickým vlakem se mohou lidé svézt od svátečního 1. května až do 28. září vždycky o sobotách, nedělích a svátcích," upřesnila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Jižní Morava – Jihomoravané se ve čtvrtek dozvěděli, kdo z nich postavil nejlepší a nejužitečnější stavbu.

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Brno - Přestože při dopravní nehodě před třemi lety přišel o pravou nohu, třiačtyřicetiletý Aleš Eger se své lásky k motorkám nevzdal a jezdí dál. Vozí s sebou batoh, který měl při nehodě. „Je to takový můj talisman. Připomíná mi, že už se nemusím vrátit domů," říká Eger. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies