VYBERTE SI REGION

Šéfkuchař z Brna uspěl na světovém šampionátu

BRNO - Jeden z největších úspěchů si v minulých dnech připsal do své sbírky šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák

4.6.2007
SDÍLEJ:

Šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav HusákFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Před dvěma týdny se jako jediný Moravan zúčastnil s národní kuchařskou reprezentací světového šampionátu v americkém Chicagu. Český tým si i díky němu z Ameriky přivezl dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Celkově jsme skončili sedmí z dvanácti, což je obrovský úspěch. Porazili jsme třeba Italy nebo Turky,“ říká pyšně jednatřicetiletý Brňan.

Vrcholem soutěže bylo menu o třech porcích, kterého musel připravit každý tým za čtyři hodiny osmdesát porcí. „Porotci si pak vybrali náhodných šest porcí k degustaci. Hodnotila se nejen chuť, ale i vzhled či nutriční hodnota,“ vypočítává Husák. Každý tým si musel vystačit se surovinami, které jsou v jeho zemi domácí. „Museli jsme proto oželet třeba mořské plody, ale i tak jsme měli na výběr ze spousty výborných surovin,“ podotýká kuchař z Brna.

Jedním z chodů, pro který se čeští reprezentanti rozhodli, tak například byl telecí hřbet v sušené šunce na orestované zelenině, hráškové zrno v bramborovém purée, fenyklovo-cibulový koláček s liškami na telecím konfitu a smetanová fenyklová omáčka. Za teplé menu získali muži v bílých čepicích bronz, jejich studenou kuchyni ocenila porota dvěma stříbry.

Husák byl v jedenáctičlenném týmu jediným zástupcem Moravy. Podle něj to však není tím, že by v místních restauracích a hotelích vařili špatní kuchaři. „Také se tady najdou výborní. Znám hodně mladých a šikovných, kteří mají zájem o gastronomii. Bohužel se ale moc nezúčastňují soutěží, takže o nich manažer reprezentace neví,“ myslí si. Na oslavu chicagského úspěchu si ještě čas nenašel.

„Hned jak jsem přijel, tak jsem nastoupil na prezidenty. Později se ale snad čas najde,“ směje se brněnský kulinářský mistr.

4.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies