VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

3.3.2016
SDÍLEJ:

Jan Horký.Foto: Facebook

V kuchyni se pohybuje už sedmnáct let. „Vaření mě vždycky bavilo. Hned po vyučení se mi naštěstí podařilo uchytit se v dobrých restauracích. Částečně i díky tomu jsem uspěl a dostal se do národního týmu," vzpomíná čtyřiatřicetiletý kuchař.

Olympijského klání se letos zúčastní už popáté. Poprvé to bylo ještě v juniorské kategorii. „Nabral jsem díky tomu hodně zkušeností. Výhodou je, že vidíte i jiné kuchaře a můžete se inspirovat třeba jejich technikami nebo recepty," vyjmenovává.

Na čtvrteční degustaci lidé ochutnají například grilovaného candáta s račí espumou nebo rakytníkovou zmrzlinu. Jestli se ale zrovna tyto pokrmy objeví v říjnu na olympijském menu, ještě není jisté. „Pořád ho ještě řešíme a hledáme nejvhodnější varianty. Právě degustační večery jako je ten dnešní, nám v tom mohou pomoct. Názor lidí je pro nás hodně důležitý," poznamenává držitel titulu Kuchaře roku 2008.

Na olympiádě v německém Erfurtu bude český tým soutěžit s dalšími čtyřiatřiceti soupeři. Na klání se proto připravuje nejméně rok. „Kromě jídla musíme řešit spoustu detailů, jako je třeba vzhled talířů. Záleží i na maličkostech. Porotci totiž hledí hlavně na chyby, ne třeba na originální zpracování. Menu na sebe musí ve všech ohledech navazovat," vysvětluje Horký.

Na poslední olympiádě skončil český tým na čtrnáctém místě. I takové umístění však v mezinárodní konkurenci považují jeho členové za velký úspěch.

Autor: Hana Florianová

3.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies