VYBERTE SI REGION

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

3.3.2016
SDÍLEJ:

Jan Horký.Autor: Facebook

V kuchyni se pohybuje už sedmnáct let. „Vaření mě vždycky bavilo. Hned po vyučení se mi naštěstí podařilo uchytit se v dobrých restauracích. Částečně i díky tomu jsem uspěl a dostal se do národního týmu," vzpomíná čtyřiatřicetiletý kuchař.

Olympijského klání se letos zúčastní už popáté. Poprvé to bylo ještě v juniorské kategorii. „Nabral jsem díky tomu hodně zkušeností. Výhodou je, že vidíte i jiné kuchaře a můžete se inspirovat třeba jejich technikami nebo recepty," vyjmenovává.

Na čtvrteční degustaci lidé ochutnají například grilovaného candáta s račí espumou nebo rakytníkovou zmrzlinu. Jestli se ale zrovna tyto pokrmy objeví v říjnu na olympijském menu, ještě není jisté. „Pořád ho ještě řešíme a hledáme nejvhodnější varianty. Právě degustační večery jako je ten dnešní, nám v tom mohou pomoct. Názor lidí je pro nás hodně důležitý," poznamenává držitel titulu Kuchaře roku 2008.

Na olympiádě v německém Erfurtu bude český tým soutěžit s dalšími čtyřiatřiceti soupeři. Na klání se proto připravuje nejméně rok. „Kromě jídla musíme řešit spoustu detailů, jako je třeba vzhled talířů. Záleží i na maličkostech. Porotci totiž hledí hlavně na chyby, ne třeba na originální zpracování. Menu na sebe musí ve všech ohledech navazovat," vysvětluje Horký.

Na poslední olympiádě skončil český tým na čtrnáctém místě. I takové umístění však v mezinárodní konkurenci považují jeho členové za velký úspěch.

Autor: Hana Florianová

3.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Stát podruhé obere vlastníky půdy

Okradl je za komunistů, teď je oškube znovu. Za pozemky, které stát lidem kdysi sebral, jim nedá náhradní, ale jen směšně málo peněz. Půda prý došla, dozvídáme se poté, co statisíce hektarů od státu lacino získali zemědělci a překupníci. Na restituce je přitom pozemků ještě dost. Stát si chce ale půdu zcizenou vlastníkům za bývalého režimu nechat, aby měl rezervu pro své plány. Třeba na budování nových přehrad.

Šermování s olympionikem? Občas štípne a ve výstroji z vás pot teče proudem

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Po účasti v Riu de Janeiro dalšími kroky popularizuje šerm. V Brně si v sobotu Alexander Choupenitch uspořádal šermířský kemp, exhibiční souboj i trénink s novináři včetně sportovního redaktora Deníku Rovnost Petra Musila.

Požáry? Nejklidnější léto za čtyři roky. Díky chladnějšímu počasí i dešti

Jižní Morava – Minulý rok na jižní Moravě v červenci vypuklo 261 požárů, letos jich byla jen polovina. Za klidnou sezónu může i počasí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies