VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

3.3.2016
SDÍLEJ:

Jan Horký.Foto: Facebook

V kuchyni se pohybuje už sedmnáct let. „Vaření mě vždycky bavilo. Hned po vyučení se mi naštěstí podařilo uchytit se v dobrých restauracích. Částečně i díky tomu jsem uspěl a dostal se do národního týmu," vzpomíná čtyřiatřicetiletý kuchař.

Olympijského klání se letos zúčastní už popáté. Poprvé to bylo ještě v juniorské kategorii. „Nabral jsem díky tomu hodně zkušeností. Výhodou je, že vidíte i jiné kuchaře a můžete se inspirovat třeba jejich technikami nebo recepty," vyjmenovává.

Na čtvrteční degustaci lidé ochutnají například grilovaného candáta s račí espumou nebo rakytníkovou zmrzlinu. Jestli se ale zrovna tyto pokrmy objeví v říjnu na olympijském menu, ještě není jisté. „Pořád ho ještě řešíme a hledáme nejvhodnější varianty. Právě degustační večery jako je ten dnešní, nám v tom mohou pomoct. Názor lidí je pro nás hodně důležitý," poznamenává držitel titulu Kuchaře roku 2008.

Na olympiádě v německém Erfurtu bude český tým soutěžit s dalšími čtyřiatřiceti soupeři. Na klání se proto připravuje nejméně rok. „Kromě jídla musíme řešit spoustu detailů, jako je třeba vzhled talířů. Záleží i na maličkostech. Porotci totiž hledí hlavně na chyby, ne třeba na originální zpracování. Menu na sebe musí ve všech ohledech navazovat," vysvětluje Horký.

Na poslední olympiádě skončil český tým na čtrnáctém místě. I takové umístění však v mezinárodní konkurenci považují jeho členové za velký úspěch.

Autor: Hana Florianová

3.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kanadský trenér, expert na techniku bruslení, Shawn Allard.
EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Martinu Eratovi

Brněnská přehrada. Povodně 2002.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Brno /VIDEO, ANKETA/ – Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Parní vlak na šestiproudé silnici? Dopravní nostalgie připomíná historické linky

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Nádražím v Králově Poli se v sobotu linou oblaka husté tmavé páry. K plným vagónům přibíhají poslední opozdilci. Průvodčí pronikavě zapíská, poté se zvolna zesiluje skřípot kolejí. „Už jede!" křičí děti a utíkají k oknům. Historický vlak, který je součástí akce Dopravní nostalgie, se právě rozjíždí. Cílová stanice? Brněnské Výstaviště.

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Brno /VIDEO/ – Z brněnské Kraví hory se v sobotu rozléhá nadšený výskot. Přestože je venku úmorné horko, davy lidí pospíchají parkem až na vrchol kopce. S nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku. V Brně začal druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice.

Muzeum dostalo poštovní známku k dvoustému výročí. Pošta vytiskne 750 tisíc kusů

Brno /INFOGRAFIKA/ - Část Biskupského dvora, věže katedrály svatého Petra a Pavla a paleolitická Věstonická venuše. Všechny tyto pamětihodnosti dohromady tvoří návrh nové známky, kterou v týdnu vydala Česká pošta ku příležitosti dvoustého výročí od založení Moravského zemského muzea v Brně.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies