VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

3.3.2016
SDÍLEJ:

Jan Horký.Foto: Facebook

V kuchyni se pohybuje už sedmnáct let. „Vaření mě vždycky bavilo. Hned po vyučení se mi naštěstí podařilo uchytit se v dobrých restauracích. Částečně i díky tomu jsem uspěl a dostal se do národního týmu," vzpomíná čtyřiatřicetiletý kuchař.

Olympijského klání se letos zúčastní už popáté. Poprvé to bylo ještě v juniorské kategorii. „Nabral jsem díky tomu hodně zkušeností. Výhodou je, že vidíte i jiné kuchaře a můžete se inspirovat třeba jejich technikami nebo recepty," vyjmenovává.

Na čtvrteční degustaci lidé ochutnají například grilovaného candáta s račí espumou nebo rakytníkovou zmrzlinu. Jestli se ale zrovna tyto pokrmy objeví v říjnu na olympijském menu, ještě není jisté. „Pořád ho ještě řešíme a hledáme nejvhodnější varianty. Právě degustační večery jako je ten dnešní, nám v tom mohou pomoct. Názor lidí je pro nás hodně důležitý," poznamenává držitel titulu Kuchaře roku 2008.

Na olympiádě v německém Erfurtu bude český tým soutěžit s dalšími čtyřiatřiceti soupeři. Na klání se proto připravuje nejméně rok. „Kromě jídla musíme řešit spoustu detailů, jako je třeba vzhled talířů. Záleží i na maličkostech. Porotci totiž hledí hlavně na chyby, ne třeba na originální zpracování. Menu na sebe musí ve všech ohledech navazovat," vysvětluje Horký.

Na poslední olympiádě skončil český tým na čtrnáctém místě. I takové umístění však v mezinárodní konkurenci považují jeho členové za velký úspěch.

Autor: Hana Florianová

3.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies