VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři z Brna pečou martinskou husu přes noc

Brno – Brňané, kterým se nebude chtít stát u sporáků, si zajdou na oběd do restaurace. V mnoha podnicích jim už o víkendu naservírují svatomartinskou­ husu.

7.11.2014
SDÍLEJ:

Začaly Svatomartinské hody.Foto: DENÍK/Attila Racek

Husí speciality od pátku seženou i na náměstí Svobody, kde začaly Svatomartinské hody. „V šedesáti stáncích si lidé koupí regionální potraviny, mladá vína a řemeslné výrobky," uvedla mluvčí Svatomartinských hodů Kateřina Martykánová.

Do hodů se například brněnská restaurace Na Piavě zapojuje už čtvrtým rokem. Husu kolem svátku svatého Martina ale podává už osm let a zájem lidí stále roste. „Na rozdíl od některých jiných podniků servírujeme celé husí čtvrtky a nejen stehna," popsal majitel restaurace Vladimír Bartoš. Letos objednal přes 250 porcí. Hosté ochutnají husu pečenou přes noc ve vlastním sádle.

Maso bere z maďarských farem. „Za ta léta se tamní chovatelé vypracovali a jejich husy jsou kvalitnější než české. Mají vláčnější a chutnější maso," popsal Bartoš.

Na mastnou pochoutku chodí muži i ženy. „Pro spoustu návštěvníků je to malá společenská událost a návrat ke tradicím," poznamenal Bartoš.

Velký zájem potvrzuje i majitel brněnské restaurace Mazaný anděl Roman Horák. „Svatomartinské menu začínáme prodávat v úterý a zatím máme sedmdesát rezervací. Na další dny je to od dvaceti do čtyřiceti objednávek," popsal Horák a dodal, že rezervací stále přibývá. Jeho kuchaři budou připravovat 250 stehen, osmdesát prsou a patnáct celých hus.

Hosté si můžou objednat i celou pětikilovou husu, kterou dostanou se zelím a knedlíky naservírovanou v mísách. „Někdy husu sní i dva velcí jedlíci, ale obvykle vystačí pro sedmičlennou skupinu," popsal restauratér.

Napilno mají kuchaři i v restauraci Boulevard v Brně. Letos objednali tři sta kusů husích stehen což je o třetinu víc než loni. „Maso bereme z certifikovaných maďarských bio chovů. České chovy v této kvalitě nejsou dostatečně velké," zdůvodnil tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský.

Některé restaurace nabízejí husu už od soboty, další od úterý. Speciální pokrmy lidé obvykle seženou až do příští neděle. Cena za několikachodové svatomartinské menu se průměrně pohybuje od tří set do čtyř set korun.

Brňané, kteří si chtějí tradiční pokrm připravit doma, seženou husy v řeznictví. Například v Moravském mase na Zelném trhu v Brně objednali 150 kilo hus z Vysočiny, padesát kilo stehen a dvacet kilo jater. „Objednávky jsme začali přijímat před měsícem. O maso je velký zájem, všechny husy už jsou zamluvené a k dispozici máme nyní jen stehna a játra," sdělila vedoucí pobočky Jana Glozarová. Cena za kilo husy se pohybuje kolem 240 korun.

Tradiční jídlo každoročně připravuje i Dana Výpustková. „Letos jsem ale husu nestihla objednat. Pokud ji neseženu, nejspíš s rodinou zajdeme do restaurace. Je to přece tradice," poznamenala Výpustková.

K huse se hodí Svatomartinské víno. Díky vysokému obsahu kyselin se po ní tělo dobře tráví mastný pokrm. Letošní ročník lidé ochutnají poprvé v úterý na svátek svatého Martina. První láhev otevře v jedenáct hodin dopoledne herec Martin Kraus, který na náměstí Svobody přijede z Petrova na bílém koni.

Podle legendy byl svatý Martin římský voják, který žil ve čtvrtém století. Na cestě potkal žebráka, který se třásl zimou a daroval mu polovinu svého pláště.

Další pověst vypráví, že když zemřel biskup v francouzském městě Tours, věřící chtěli, aby se úřadu ujal právě Martin, který se už proslavil několika zázraky. Ten chtěl ale dál žít skromně jako poustevník, a proto se jim pokusil schovat v hejnu hus. Ty ho svým kejháním prozradily a od té doby jsou spojeny se světcovým svátkem.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kauzu podezřelých zakázek v domově důchodců znovu řeší brněnský soud

Krajský soud v Brně začal projednávat dvojnásobnou 
vraždu v Jihlavě.
 Obžalovaným je
 nadějný hudebník Marek Č.
AKTUALIZUJEME
1 3

Za dvojnásobnou vraždu dostal 20 let se zvýšenou ostrahou

Černá Hora: auta pojedou třicítkou, jedná se o objížďce pro kamiony

Brno, Černá Hora – Cestu z Brna na Svitavy po přetížené silnici I/43 zkomplikuje nově nejen uzavřený most v Černé Hoře na Blanensku. O situaci v této obci, kterou nyní denně jezdí tisíce automobilů, ve středu jednali zástupci policie, ředitelství silnic a dálnic a vedení Černé Hory. „V nejbližších dnech policie v obci sníží nejvyšší povolenou rychlost na třicet kilometrů v hodině,“ informoval o jednom z opatření mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

AKTUALIZOVÁNO

V sezoně chci dát aspoň 12 gólů, řekl Michal Škoda v online rozhovoru Deníku

Brno /VIDEO/ – Zkusil si vysněné zahraniční angažmá, ale z norského Lilleströmu se fotbalista Michal Škoda vrátil zpět do Zbrojovky. Hostování na severu Evropy si představoval určitě jinak, ze třinácti utkání nastoupil pouze třikrát v základní sestavě a jedinou branku vstřelil hned při své premiéře.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipnější pomsty za špatné parkování. Někdy je trest až krutý

Zaparkování auta je poměrně jednoduchý úkon, který ale někteří jedinci dokážou odfláknout vrcholným způsobem. Ať už jde o nedostatek trpělivosti, zkušeností nebo čistou lhostejnost ke svému okolí, někteří řidiči si svým chováním koledují o potrestání. A někdy ho i dostanou. A někdy je to i vtipné.

Froome býval suverénnější. Konkurence teď bude hladovější, říká Bárta

Brno /ROZHOVOR/ – Giro d'Italia a Tour de France v jednom roce? Pro profesionálního cyklistu velice náročná zkouška, někteří jezdci s díky odmítají. Cyklista ze Sobůlek na Hodonínsku Jan Bárta si v letošní sezoně vyzkoušel italský podnik, jeden ze tří nejprestižnějších evropských etapových závodů. Slavnou „Starou dámu“ sledoval pouze zpovzdálí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení