VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři z Brna pečou martinskou husu přes noc

Brno – Brňané, kterým se nebude chtít stát u sporáků, si zajdou na oběd do restaurace. V mnoha podnicích jim už o víkendu naservírují svatomartinskou­ husu.

7.11.2014
SDÍLEJ:

Začaly Svatomartinské hody.Foto: DENÍK/Attila Racek

Husí speciality od pátku seženou i na náměstí Svobody, kde začaly Svatomartinské hody. „V šedesáti stáncích si lidé koupí regionální potraviny, mladá vína a řemeslné výrobky," uvedla mluvčí Svatomartinských hodů Kateřina Martykánová.

Do hodů se například brněnská restaurace Na Piavě zapojuje už čtvrtým rokem. Husu kolem svátku svatého Martina ale podává už osm let a zájem lidí stále roste. „Na rozdíl od některých jiných podniků servírujeme celé husí čtvrtky a nejen stehna," popsal majitel restaurace Vladimír Bartoš. Letos objednal přes 250 porcí. Hosté ochutnají husu pečenou přes noc ve vlastním sádle.

Maso bere z maďarských farem. „Za ta léta se tamní chovatelé vypracovali a jejich husy jsou kvalitnější než české. Mají vláčnější a chutnější maso," popsal Bartoš.

Na mastnou pochoutku chodí muži i ženy. „Pro spoustu návštěvníků je to malá společenská událost a návrat ke tradicím," poznamenal Bartoš.

Velký zájem potvrzuje i majitel brněnské restaurace Mazaný anděl Roman Horák. „Svatomartinské menu začínáme prodávat v úterý a zatím máme sedmdesát rezervací. Na další dny je to od dvaceti do čtyřiceti objednávek," popsal Horák a dodal, že rezervací stále přibývá. Jeho kuchaři budou připravovat 250 stehen, osmdesát prsou a patnáct celých hus.

Hosté si můžou objednat i celou pětikilovou husu, kterou dostanou se zelím a knedlíky naservírovanou v mísách. „Někdy husu sní i dva velcí jedlíci, ale obvykle vystačí pro sedmičlennou skupinu," popsal restauratér.

Napilno mají kuchaři i v restauraci Boulevard v Brně. Letos objednali tři sta kusů husích stehen což je o třetinu víc než loni. „Maso bereme z certifikovaných maďarských bio chovů. České chovy v této kvalitě nejsou dostatečně velké," zdůvodnil tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský.

Některé restaurace nabízejí husu už od soboty, další od úterý. Speciální pokrmy lidé obvykle seženou až do příští neděle. Cena za několikachodové svatomartinské menu se průměrně pohybuje od tří set do čtyř set korun.

Brňané, kteří si chtějí tradiční pokrm připravit doma, seženou husy v řeznictví. Například v Moravském mase na Zelném trhu v Brně objednali 150 kilo hus z Vysočiny, padesát kilo stehen a dvacet kilo jater. „Objednávky jsme začali přijímat před měsícem. O maso je velký zájem, všechny husy už jsou zamluvené a k dispozici máme nyní jen stehna a játra," sdělila vedoucí pobočky Jana Glozarová. Cena za kilo husy se pohybuje kolem 240 korun.

Tradiční jídlo každoročně připravuje i Dana Výpustková. „Letos jsem ale husu nestihla objednat. Pokud ji neseženu, nejspíš s rodinou zajdeme do restaurace. Je to přece tradice," poznamenala Výpustková.

K huse se hodí Svatomartinské víno. Díky vysokému obsahu kyselin se po ní tělo dobře tráví mastný pokrm. Letošní ročník lidé ochutnají poprvé v úterý na svátek svatého Martina. První láhev otevře v jedenáct hodin dopoledne herec Martin Kraus, který na náměstí Svobody přijede z Petrova na bílém koni.

Podle legendy byl svatý Martin římský voják, který žil ve čtvrtém století. Na cestě potkal žebráka, který se třásl zimou a daroval mu polovinu svého pláště.

Další pověst vypráví, že když zemřel biskup v francouzském městě Tours, věřící chtěli, aby se úřadu ujal právě Martin, který se už proslavil několika zázraky. Ten chtěl ale dál žít skromně jako poustevník, a proto se jim pokusil schovat v hejnu hus. Ty ho svým kejháním prozradily a od té doby jsou spojeny se světcovým svátkem.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adam Ondra v rekordním čase přelezl Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitském národním parku v USA.
6

Jako by člověk lezl po stropě, říká elitní lezec Adam Ondra

Oktoberfest 2017

V Brně začínají dva festivaly. Slavnosti vína a Októbrfest na Zelňáku

Kde je bezpečno a kde se dobře dýchá? Mapa najde ideální bydlení v Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Když se chtěl přestěhovat z kolejí do podnájmu, nebyl si jistý, zda vůbec dokáže najít vhodné bydlení. Nakonec jednadvacetiletý Petr Modrovič našel byt poblíž parku pod Špilberkem. Teď by mu se stěhováním poradila nová webová aplikace, kterou ve své diplomové práci vymyslel student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mikuláš Muroň. Jeho interaktivní mapa totiž určí, kde se v Brně bydlí nejlépe.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme ZŠ Kotlářská, Bakalovo nábřeží a náměstí Míru

Brno – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze škol v Brně. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Brněnský drak a Duch jižní Moravy jsou nová jména dvou letadel, která ve své letecké síti používá společnost Bmi regional. V úterý Brněnského draka pokřtili hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek a brněnský primátor Petr Vokřál.

Nutili mě k prostituci, tvrdí žena. Podle obžalovaných se měla jako v bavlnce

Brno – Vydělával jsem si podvody. Nepotřeboval jsem prodávat sex. Těmito slovy se bránil ve středu u Krajského soudu v Brně Ján Dirda, který je spolu se svojí družkou Martou Hudcovou obžalovaný z toho, že nutil nezletilou dívku k sexu za peníze.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení