VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři z Brna pečou martinskou husu přes noc

Brno – Brňané, kterým se nebude chtít stát u sporáků, si zajdou na oběd do restaurace. V mnoha podnicích jim už o víkendu naservírují svatomartinskou­ husu.

7.11.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií

Začaly Svatomartinské hody.Foto: DENÍK/Attila Racek

Husí speciality od pátku seženou i na náměstí Svobody, kde začaly Svatomartinské hody. „V šedesáti stáncích si lidé koupí regionální potraviny, mladá vína a řemeslné výrobky," uvedla mluvčí Svatomartinských hodů Kateřina Martykánová.

Do hodů se například brněnská restaurace Na Piavě zapojuje už čtvrtým rokem. Husu kolem svátku svatého Martina ale podává už osm let a zájem lidí stále roste. „Na rozdíl od některých jiných podniků servírujeme celé husí čtvrtky a nejen stehna," popsal majitel restaurace Vladimír Bartoš. Letos objednal přes 250 porcí. Hosté ochutnají husu pečenou přes noc ve vlastním sádle.

Maso bere z maďarských farem. „Za ta léta se tamní chovatelé vypracovali a jejich husy jsou kvalitnější než české. Mají vláčnější a chutnější maso," popsal Bartoš.

Na mastnou pochoutku chodí muži i ženy. „Pro spoustu návštěvníků je to malá společenská událost a návrat ke tradicím," poznamenal Bartoš.

Velký zájem potvrzuje i majitel brněnské restaurace Mazaný anděl Roman Horák. „Svatomartinské menu začínáme prodávat v úterý a zatím máme sedmdesát rezervací. Na další dny je to od dvaceti do čtyřiceti objednávek," popsal Horák a dodal, že rezervací stále přibývá. Jeho kuchaři budou připravovat 250 stehen, osmdesát prsou a patnáct celých hus.

Hosté si můžou objednat i celou pětikilovou husu, kterou dostanou se zelím a knedlíky naservírovanou v mísách. „Někdy husu sní i dva velcí jedlíci, ale obvykle vystačí pro sedmičlennou skupinu," popsal restauratér.

Napilno mají kuchaři i v restauraci Boulevard v Brně. Letos objednali tři sta kusů husích stehen což je o třetinu víc než loni. „Maso bereme z certifikovaných maďarských bio chovů. České chovy v této kvalitě nejsou dostatečně velké," zdůvodnil tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský.

Některé restaurace nabízejí husu už od soboty, další od úterý. Speciální pokrmy lidé obvykle seženou až do příští neděle. Cena za několikachodové svatomartinské menu se průměrně pohybuje od tří set do čtyř set korun.

Brňané, kteří si chtějí tradiční pokrm připravit doma, seženou husy v řeznictví. Například v Moravském mase na Zelném trhu v Brně objednali 150 kilo hus z Vysočiny, padesát kilo stehen a dvacet kilo jater. „Objednávky jsme začali přijímat před měsícem. O maso je velký zájem, všechny husy už jsou zamluvené a k dispozici máme nyní jen stehna a játra," sdělila vedoucí pobočky Jana Glozarová. Cena za kilo husy se pohybuje kolem 240 korun.

Tradiční jídlo každoročně připravuje i Dana Výpustková. „Letos jsem ale husu nestihla objednat. Pokud ji neseženu, nejspíš s rodinou zajdeme do restaurace. Je to přece tradice," poznamenala Výpustková.

K huse se hodí Svatomartinské víno. Díky vysokému obsahu kyselin se po ní tělo dobře tráví mastný pokrm. Letošní ročník lidé ochutnají poprvé v úterý na svátek svatého Martina. První láhev otevře v jedenáct hodin dopoledne herec Martin Kraus, který na náměstí Svobody přijede z Petrova na bílém koni.

Podle legendy byl svatý Martin římský voják, který žil ve čtvrtém století. Na cestě potkal žebráka, který se třásl zimou a daroval mu polovinu svého pláště.

Další pověst vypráví, že když zemřel biskup v francouzském městě Tours, věřící chtěli, aby se úřadu ujal právě Martin, který se už proslavil několika zázraky. Ten chtěl ale dál žít skromně jako poustevník, a proto se jim pokusil schovat v hejnu hus. Ty ho svým kejháním prozradily a od té doby jsou spojeny se světcovým svátkem.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejista Martin Nečas.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda zahraničního auta s kamionem i hořící motor

Luleč - Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

AKTUALIZOVÁNO

Zbytek zápasu jsem strávil u onlajnu, říká Němec. Z faulu vyvázl bez trestu

Hradec Králové /ROZHOVOR/ – Obvykle válčí na ledě do poslední minuty. Dvě třetiny středečního semifinálového zápasu však seděl útočník brněnské Komety Vojtěch Němec v kabině a v civilu, očima přilepený ne online reportážích o utkání. „Televizi v šatně neměli," vyprávěl jedenatřicetiletý útočník o netradičním prožívání zápasu.

Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jižní Morava – S odřenýma ušima stihne současné vedení Jihomoravského kraje termín do roku 2020 a aktualizuje zásady územního rozvoje. Informoval o tom ve středu náměstek hejtmana pro oblast územního plánování Martin Maleček. „Bude ale záležet na tom, kolik budou mít lidé připomínek," prohlásil Maleček.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa je o krok před Hradcem. První bod série vystřelila Nečasova brusle

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Dlouhou dobu připomínal výsledek spíš fotbalové utkání. Hokejisté brněnské Komety v prvním duelu semifinálové série play-off extraligy na ledě Hradce Králové hráli s domácími až do 43. minuty bez branek. Poté se jako zdatný fotbalista projevil Martin Nečas. Odraz puku od jeho brusle pomohl k prvnímu bodu v sérii. Výhru 2:0 pečetil do prázdné branky Marek Kvapil. „Asi šlo o doposud nejdůležitější gól kariéry. Byl vítězný," těšilo osmnáctiletého útočníka Nečase.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies