VYBERTE SI REGION

Kuchaři z Brna pečou martinskou husu přes noc

Brno – Brňané, kterým se nebude chtít stát u sporáků, si zajdou na oběd do restaurace. V mnoha podnicích jim už o víkendu naservírují svatomartinskou­ husu.

7.11.2014
SDÍLEJ:

Začaly Svatomartinské hody.Foto: DENÍK/Attila Racek

Husí speciality od pátku seženou i na náměstí Svobody, kde začaly Svatomartinské hody. „V šedesáti stáncích si lidé koupí regionální potraviny, mladá vína a řemeslné výrobky," uvedla mluvčí Svatomartinských hodů Kateřina Martykánová.

Do hodů se například brněnská restaurace Na Piavě zapojuje už čtvrtým rokem. Husu kolem svátku svatého Martina ale podává už osm let a zájem lidí stále roste. „Na rozdíl od některých jiných podniků servírujeme celé husí čtvrtky a nejen stehna," popsal majitel restaurace Vladimír Bartoš. Letos objednal přes 250 porcí. Hosté ochutnají husu pečenou přes noc ve vlastním sádle.

Maso bere z maďarských farem. „Za ta léta se tamní chovatelé vypracovali a jejich husy jsou kvalitnější než české. Mají vláčnější a chutnější maso," popsal Bartoš.

Na mastnou pochoutku chodí muži i ženy. „Pro spoustu návštěvníků je to malá společenská událost a návrat ke tradicím," poznamenal Bartoš.

Velký zájem potvrzuje i majitel brněnské restaurace Mazaný anděl Roman Horák. „Svatomartinské menu začínáme prodávat v úterý a zatím máme sedmdesát rezervací. Na další dny je to od dvaceti do čtyřiceti objednávek," popsal Horák a dodal, že rezervací stále přibývá. Jeho kuchaři budou připravovat 250 stehen, osmdesát prsou a patnáct celých hus.

Hosté si můžou objednat i celou pětikilovou husu, kterou dostanou se zelím a knedlíky naservírovanou v mísách. „Někdy husu sní i dva velcí jedlíci, ale obvykle vystačí pro sedmičlennou skupinu," popsal restauratér.

Napilno mají kuchaři i v restauraci Boulevard v Brně. Letos objednali tři sta kusů husích stehen což je o třetinu víc než loni. „Maso bereme z certifikovaných maďarských bio chovů. České chovy v této kvalitě nejsou dostatečně velké," zdůvodnil tamní šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský.

Některé restaurace nabízejí husu už od soboty, další od úterý. Speciální pokrmy lidé obvykle seženou až do příští neděle. Cena za několikachodové svatomartinské menu se průměrně pohybuje od tří set do čtyř set korun.

Brňané, kteří si chtějí tradiční pokrm připravit doma, seženou husy v řeznictví. Například v Moravském mase na Zelném trhu v Brně objednali 150 kilo hus z Vysočiny, padesát kilo stehen a dvacet kilo jater. „Objednávky jsme začali přijímat před měsícem. O maso je velký zájem, všechny husy už jsou zamluvené a k dispozici máme nyní jen stehna a játra," sdělila vedoucí pobočky Jana Glozarová. Cena za kilo husy se pohybuje kolem 240 korun.

Tradiční jídlo každoročně připravuje i Dana Výpustková. „Letos jsem ale husu nestihla objednat. Pokud ji neseženu, nejspíš s rodinou zajdeme do restaurace. Je to přece tradice," poznamenala Výpustková.

K huse se hodí Svatomartinské víno. Díky vysokému obsahu kyselin se po ní tělo dobře tráví mastný pokrm. Letošní ročník lidé ochutnají poprvé v úterý na svátek svatého Martina. První láhev otevře v jedenáct hodin dopoledne herec Martin Kraus, který na náměstí Svobody přijede z Petrova na bílém koni.

Podle legendy byl svatý Martin římský voják, který žil ve čtvrtém století. Na cestě potkal žebráka, který se třásl zimou a daroval mu polovinu svého pláště.

Další pověst vypráví, že když zemřel biskup v francouzském městě Tours, věřící chtěli, aby se úřadu ujal právě Martin, který se už proslavil několika zázraky. Ten chtěl ale dál žít skromně jako poustevník, a proto se jim pokusil schovat v hejnu hus. Ty ho svým kejháním prozradily a od té doby jsou spojeny se světcovým svátkem.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

7.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: zranilo se pět mladých lidí, nezletilou dívku převezli na ARO

Lomnička – Pět zraněných mladých lidí, taková je bilance dopravní nehody ze čtvrtečního rána za obcí Lomnička na Brněnsku. Srazilo se tam nákladní auto s osobním. „Nejvážněji se zranila nezletilá dívka, která utrpěla vážný úraz hlavy. Záchranáři jí poskytli kompletní přednemocniční péči a na řízené ventilaci ji převezli na ARO do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies