VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař - náhradník restauraci nesvědčí

Brno - Hostinec U Semináru je u milovníků staročeské kuchyně vyhlášený. Záskok v kuchyni ale kvalitu udržet nedokázal.

13.9.2008
SDÍLEJ:

Restaurace U Seminárů.Foto: DENÍK/Attila Racek

Také proslulý podnik si občas vybere špatný den. Hostinec U Semináru si ho připsal právě včera. Zdlouhavá příprava jídel, jejichž chuť navíc nepatřila zrovna do „první ligy“, je prostě v restauraci se skvělou pověstí zklamáním.

Že tentokrát nebude vše úplně bez problému, ukazují už první vteřiny testu. „Musím vás upozornit, že to bude trvat tak čtyřicet minut. Máme v kuchyni záskok a kuchař vůbec nestíhá,“ varuje mladý číšník po žádosti o jídelní lístky.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek však zůstává klidný. Jeho pozornost se totiž upíná na nabídku jídel staročeské a typické moravské kuchyně.

„Je to jednoznačně nejlepší jídelní lístek, jaký jsem při testech zatím viděl. Mají tady perfektní výběr včetně takových specialit, jako je krůtí steak s jablky a ořechy nebo pravý vídeňský řízek z telecího. To už se dnes všude nevidí,“ oceňuje Vařílek.

Ceny mu sice přijdou o trochu vyšší, než je v podobných podnicích běžné, ale i tak je z nabídky nadšen. „Skoro nevím, co si vybrat,“ kmitá šéfkuchař očima mezi řádky.

Nakonec se rozhoduje pro vepřovou sedláckou pečínku prošpikovanou klobásou a podávanou s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. Druhým testovaným jídlem je biskupský hodovní kotlík, neboli jemné ragú ze zvěřiny, hovězího a vepřového masa na víně, ke kterému kuchař přidává houby se zeleninou.

Po nadiktování objednávky nastává čekání. Avizovaná čtyřicetiminutovka se nakonec prodlužuje na téměř hodinu. Myšlenky na jídlo prozatím zahání alespoň prozkoumávání interiéru restaurace. V hostinci ve stylu první republiky k sobě ladí snad všechno. Od klasického prostírání přes keramické pivní „tácky“ až po dobové oblečení číšníků.

Žádné zázraky

Po pětapadesáti minutách se na stole objevují očekávané pokrmy. Šéfkuchař, který při loňském summitu v Brně vařil šestnácti evropským prezidentům, ochutnává první sousta a začíná věřit, že v kuchyni hostince se tentokrát asi nedějí zázraky.

„Zelí není dnešní a maso je také takové nemastné neslané. Alespoň že knedlíky nejsou kupované, ale dělané tady,“ hodnotí Vařílek. Druhé jídlo sice takovou kritiku nesklízí, ale přesto si ho zaskakující kuchař také za rámeček nedá. Už proto, že brambory zapomněl dostatečně osolit a některé kusy masa v „kotlíku“ nejsou právě libové.

Šéfkuchař Vařílek je zklamaný, ale náhradnímu kuchaři v hostinci dává ještě „sladkou šanci“.
Povidlové tašky se strouhaným perníkem mu však náladu nevylepšují. Jejich autor totiž zapomněl na cukr. Alespoň švestkové knedlíky s mákem stojí za to. „Jen mi vadí, že jsou na talíři dva. To je jako na pohřbu. Lepší by bylo udělat třeba menší, ale alespoň tři, aby byl lichý počet,“ soudí Vařílek.
Návštěva Hostince U Semináru ho nenadchla. I tak se do něj ale chystá znovu. Až nebude v kuchyni náhradník.

Autor: Petr Škarda

13.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
29

Bojkot Zemana: krajští zastupitelé za TOP09 a Žít Brno prezidenta nepřivítají

Ilustrační foto.

Řidič narazil do stromu a vyletěl z auta. Zraněním na místě podlehl

Kometa startuje letní dřinu a vymění tenisky za brusle

Brno – Zhruba před měsícem křepčili po brněnském ledě s pohárem pro vítěze extraligy. Teď už hokejisté Komety zahájili letní přípravu na nadcházející ročník a hned po 35 dnech nazují brusle. V pondělí se sešli a ve středu už je čeká dřina na ledě. „Je to novinka. Žádné běhání v lese, místo toho půjdou kluci na brusle," říká asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Kvůli zpopelnění cestují zesnulí i na druhý konec země, říká ředitel pohřební služby

Brno /ROZHOVOR/ – Až stovky kilometrů převáží pohřební služby těla zesnulých, pokud se pozůstalí rozhodnou pro jejich kremaci. Mnohé pohřební služby totiž mrtvé spalují v krematoriích na druhém konci republiky. „Nikde není řečeno, že zpopelňovat mrtvé musíme v nejbližším krematoriu. Podstatné ale je, aby s tím pozůstalí souhlasili," říká ředitel jedné z brněnských pohřebních služeb Pavel Cajzl.

AUTOMIX.CZ

Škoda zvažuje sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

Česká automobilka Škoda v minulých letech získala pověst výrobce především praktických vozů, které nabízejí řadu chytrých nápadů. V poslední době se ale značka snaží také působit emotivně. I proto zvažuje sportovní auto, které bude inspirované legendárním kupé 110 R ze 70. let.

VIDEO: Strážníci pochytali sprejery. Zamilovaný Romeo se pod vyznání podepsal

Brno – Skupinu sprejerů chytili v sobotu večer brněnští strážníci na jihu města. Trojici přitom přistihli přímo při činu. Třiatřicetiletý muž dokonce ve sprejování pokračoval i v přítomnosti strážníků. „Na vyzvání toho ale nechal. Strážníci skupinu chytili také díky dobré domluvě, kdy sprejery obklíčili," popsal mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies