VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař - náhradník restauraci nesvědčí

Brno - Hostinec U Semináru je u milovníků staročeské kuchyně vyhlášený. Záskok v kuchyni ale kvalitu udržet nedokázal.

13.9.2008
SDÍLEJ:

Restaurace U Seminárů.Foto: DENÍK/Attila Racek

Také proslulý podnik si občas vybere špatný den. Hostinec U Semináru si ho připsal právě včera. Zdlouhavá příprava jídel, jejichž chuť navíc nepatřila zrovna do „první ligy“, je prostě v restauraci se skvělou pověstí zklamáním.

Že tentokrát nebude vše úplně bez problému, ukazují už první vteřiny testu. „Musím vás upozornit, že to bude trvat tak čtyřicet minut. Máme v kuchyni záskok a kuchař vůbec nestíhá,“ varuje mladý číšník po žádosti o jídelní lístky.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek však zůstává klidný. Jeho pozornost se totiž upíná na nabídku jídel staročeské a typické moravské kuchyně.

„Je to jednoznačně nejlepší jídelní lístek, jaký jsem při testech zatím viděl. Mají tady perfektní výběr včetně takových specialit, jako je krůtí steak s jablky a ořechy nebo pravý vídeňský řízek z telecího. To už se dnes všude nevidí,“ oceňuje Vařílek.

Ceny mu sice přijdou o trochu vyšší, než je v podobných podnicích běžné, ale i tak je z nabídky nadšen. „Skoro nevím, co si vybrat,“ kmitá šéfkuchař očima mezi řádky.

Nakonec se rozhoduje pro vepřovou sedláckou pečínku prošpikovanou klobásou a podávanou s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. Druhým testovaným jídlem je biskupský hodovní kotlík, neboli jemné ragú ze zvěřiny, hovězího a vepřového masa na víně, ke kterému kuchař přidává houby se zeleninou.

Po nadiktování objednávky nastává čekání. Avizovaná čtyřicetiminutovka se nakonec prodlužuje na téměř hodinu. Myšlenky na jídlo prozatím zahání alespoň prozkoumávání interiéru restaurace. V hostinci ve stylu první republiky k sobě ladí snad všechno. Od klasického prostírání přes keramické pivní „tácky“ až po dobové oblečení číšníků.

Žádné zázraky

Po pětapadesáti minutách se na stole objevují očekávané pokrmy. Šéfkuchař, který při loňském summitu v Brně vařil šestnácti evropským prezidentům, ochutnává první sousta a začíná věřit, že v kuchyni hostince se tentokrát asi nedějí zázraky.

„Zelí není dnešní a maso je také takové nemastné neslané. Alespoň že knedlíky nejsou kupované, ale dělané tady,“ hodnotí Vařílek. Druhé jídlo sice takovou kritiku nesklízí, ale přesto si ho zaskakující kuchař také za rámeček nedá. Už proto, že brambory zapomněl dostatečně osolit a některé kusy masa v „kotlíku“ nejsou právě libové.

Šéfkuchař Vařílek je zklamaný, ale náhradnímu kuchaři v hostinci dává ještě „sladkou šanci“.
Povidlové tašky se strouhaným perníkem mu však náladu nevylepšují. Jejich autor totiž zapomněl na cukr. Alespoň švestkové knedlíky s mákem stojí za to. „Jen mi vadí, že jsou na talíři dva. To je jako na pohřbu. Lepší by bylo udělat třeba menší, ale alespoň tři, aby byl lichý počet,“ soudí Vařílek.
Návštěva Hostince U Semináru ho nenadchla. I tak se do něj ale chystá znovu. Až nebude v kuchyni náhradník.

Autor: Petr Škarda

13.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies