VYBERTE SI REGION

Kuchař - náhradník restauraci nesvědčí

Brno - Hostinec U Semináru je u milovníků staročeské kuchyně vyhlášený. Záskok v kuchyni ale kvalitu udržet nedokázal.

13.9.2008
SDÍLEJ:

Restaurace U Seminárů.Foto: DENÍK/Attila Racek

Také proslulý podnik si občas vybere špatný den. Hostinec U Semináru si ho připsal právě včera. Zdlouhavá příprava jídel, jejichž chuť navíc nepatřila zrovna do „první ligy“, je prostě v restauraci se skvělou pověstí zklamáním.

Že tentokrát nebude vše úplně bez problému, ukazují už první vteřiny testu. „Musím vás upozornit, že to bude trvat tak čtyřicet minut. Máme v kuchyni záskok a kuchař vůbec nestíhá,“ varuje mladý číšník po žádosti o jídelní lístky.

Šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek však zůstává klidný. Jeho pozornost se totiž upíná na nabídku jídel staročeské a typické moravské kuchyně.

„Je to jednoznačně nejlepší jídelní lístek, jaký jsem při testech zatím viděl. Mají tady perfektní výběr včetně takových specialit, jako je krůtí steak s jablky a ořechy nebo pravý vídeňský řízek z telecího. To už se dnes všude nevidí,“ oceňuje Vařílek.

Ceny mu sice přijdou o trochu vyšší, než je v podobných podnicích běžné, ale i tak je z nabídky nadšen. „Skoro nevím, co si vybrat,“ kmitá šéfkuchař očima mezi řádky.

Nakonec se rozhoduje pro vepřovou sedláckou pečínku prošpikovanou klobásou a podávanou s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. Druhým testovaným jídlem je biskupský hodovní kotlík, neboli jemné ragú ze zvěřiny, hovězího a vepřového masa na víně, ke kterému kuchař přidává houby se zeleninou.

Po nadiktování objednávky nastává čekání. Avizovaná čtyřicetiminutovka se nakonec prodlužuje na téměř hodinu. Myšlenky na jídlo prozatím zahání alespoň prozkoumávání interiéru restaurace. V hostinci ve stylu první republiky k sobě ladí snad všechno. Od klasického prostírání přes keramické pivní „tácky“ až po dobové oblečení číšníků.

Žádné zázraky

Po pětapadesáti minutách se na stole objevují očekávané pokrmy. Šéfkuchař, který při loňském summitu v Brně vařil šestnácti evropským prezidentům, ochutnává první sousta a začíná věřit, že v kuchyni hostince se tentokrát asi nedějí zázraky.

„Zelí není dnešní a maso je také takové nemastné neslané. Alespoň že knedlíky nejsou kupované, ale dělané tady,“ hodnotí Vařílek. Druhé jídlo sice takovou kritiku nesklízí, ale přesto si ho zaskakující kuchař také za rámeček nedá. Už proto, že brambory zapomněl dostatečně osolit a některé kusy masa v „kotlíku“ nejsou právě libové.

Šéfkuchař Vařílek je zklamaný, ale náhradnímu kuchaři v hostinci dává ještě „sladkou šanci“.
Povidlové tašky se strouhaným perníkem mu však náladu nevylepšují. Jejich autor totiž zapomněl na cukr. Alespoň švestkové knedlíky s mákem stojí za to. „Jen mi vadí, že jsou na talíři dva. To je jako na pohřbu. Lepší by bylo udělat třeba menší, ale alespoň tři, aby byl lichý počet,“ soudí Vařílek.
Návštěva Hostince U Semináru ho nenadchla. I tak se do něj ale chystá znovu. Až nebude v kuchyni náhradník.

Autor: Petr Škarda

13.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova na brněnském náměstí Svobody, ve kterém je v přízemí prodejna McDonald´s. Ilustrační foto.
3

Nový nájemce po McDonald's? Zatím bez zájmu. Město sleví z požadavku na záchody

Oslovi v minizoo v brněnských Horních Heršpicích museli v úterý na pomoc přispěchat strážníci. Zvíře totiž propadlo tenkou vrstvou ledu a zůstalo stát po krk v ledové vodě.

Osel z minizoo se propadl po krk do ledové vody. Na břeh se nakonec vyšplhal sám

Směr se změnil, čáry zůstaly. Parkoviště u Mahenova divadla je špatně označené

Brno – Lidé váhavě obcházejí zaparkovaná auta v brněnské ulici Za Divadlem. Na obrácení jednosměrného provozu, o kterém Brněnský deník Rovnost informoval již minulý týden, si řidiči již zvykají, stále si však nejsou jistí, jak mají v ulici parkovat.

VIDEO: Holky na techniku patří, láká studentky nový klip VUT

Brno – Matematika nebo fyzika nejsou jen pro muže, upozorňuje nová kampaň Vysokého učení technického v Brně s názvem Sem patřím. Univerzita se díky ní snaží vyvrátit stereotypy, které odrazují uchazečky od studia technických oborů. Odvahu jim dodává motivační videoklip i internetové stránky.

Zloděj chtěl odjet s lupem, nenastartoval dodávku

Příbram na Moravě – Nestartuje auto? Pokud se to stane řidiči, který spěchá do práce, je to nepříjemná záležitost. Hodně naštvaný pak musel být zatím neznámý zloděj, jenž marně startoval dodávku, do níž si předtím nanosil lup. O kuriózním případu z Příbrami na Moravě na Brněnsku informovali policisté v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies