V některých z brněnských podniků se rozhodli zavést změny postupně. Například v Pivní stáji v ulici Veveří se provozovatel rozhodl už před časem rozdělit restauraci na kuřáckou a nekuřáckou část. „Nechtěli jsme hostům najednou způsobit moc velký šok. Náš provozní se také bál, aby nepřišel o tržby. Až to bude povinné všude, nebude se dát nic dělat. Věřím ale, že to bude lepší, když si chce někdo zapálit, může jít ven. Myslím, že si zákazníci zvyknou," doufá jedna z místních servírek Lucie Veselská.

Oddělené místnosti mají i v restauraci Varna v centru Brna. I tam je to ale jen dočasné řešení. „Lidé už počítají s tím, že to tak nezůstane napořád. Toho, že se nám sníží tržby, se ale nebojíme. Když si lidé na zákaz kouření v restauracích zvykli v zahraničí, u nás si zvyknou taky," řekl tamní číšník Pavel Kubalík.

Ilustrační foto.
Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Část brněnských restaurací se rozhodlo pro radikální změnu ještě před tím, než začne zákaz platit. Například v původně kuřácké restauraci Laguna ve Smetanově ulici se nekouří už od října. „Na tržbách se tato změna nijak neprojevila. Ti, co k nám chodili a kouřili, si rychle zvykli na novou situaci," uvedl jeden z číšníků Lukáš Bárta. On sám se změnou také souhlasí.

S nadhledem se k novému zákonu staví i zákazník Adam Novák, který chodí s kamarády na pivo pravidelně jednou týdně. „Že nebudu moct v hospodě kouřit, mi sice zkomplikuje život a bude trochu otravné chodit pořád ven, na druhou stranu se aspoň budu hýbat," směje se.

Zato zákazník podniku Na Můstku v ulici Milady Horákové Roman Venclovský vidí zákon jako zásah do svobody jednotlivce i podnikání. „Mít kuřáckou hospodu je podnikání jako každé jiné a každý má přeci možnost volby. Jako kdyby nebyly nekuřácké hospody," nesouhlasí s novým opatřením ministerstva muž.

I provozovatel restaurace Na Můstku je se zákonem nespokojený. „Kouří mi tady devadesát procent lidí, po zavedení zákazu, tady budu sám. Elektronickou evidenci tržeb jsem zvládl, tohle mě položí," bojí se muž, který si nepřál uvést své jméno, redakce ho ale zná.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka nesměřuje zákon proti kuřákům, jak je často nazýván, ale především proti zlozvyku kouření. „Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba osmnácti tisíců lidí," upozornil. Dodal, že je důležité, aby děti vyrůstaly v prostředí, kde je normální nekouřit, chránit své zdraví a nepoškozovat ho ani ostatním.

S tím souhlasí i Eva Kurucová, která bydlí nad restaurací s názvem Pivní burza, která se také nachází v ulici Veveří. „Trochu mi vadí, když mi lidé v noci kouří a křičí pod oknem. Nestává se to ale často, a je to pořád lepší, než kdyby kouřili v restauracích a znepříjemňovali tak dýchání všem lidem v místnosti," přidala se.

Ilustrační foto.
Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

SIMONA FERULÍKOVÁ
VIKTORIE POKORNÁ