VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuře na badyánu? Obyčejný školní oběd

Brno /FOTOGALERIE/ - Vajíčko s šedivým žloutkem nebo příslovečná hnědá omáčka. To je menu, kvůli kterému si z obědové přestávky odneslo chmurnou vzpomínku už nemálo školáků. Kuchařské týmy z devíti brněnských jídelen, které včera soutěžily v přípravě nejlepších školních obědů, takové položky v jídelníčku rozhodně nevedou.

25.8.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kulinářský maraton za výdejním okénkem v jídelně žabovřeské Základní školy na náměstí Svornosti je v plném proudu kulinářský maraton. První tři soutěžní družstva se kolem kouřících hrnců začala točit už v šest hodin ráno.

„Pozor,“ ozve se výkřik, ale už je pozdě. Plech se s řinčením poroučí na zem a právě nakrájená kolečka mrkve se kutálí po podlaze. Kuchařky lomí rukama, náhradní zelenina se už je ale na cestě. Až na jednu malou nehodu se vše odvíjí zdárně a ke čtrnáctce porotců putují další a další chody.

„Nechte si chutnat,“ přeje šéfkuchař v bělostné čepici, když před ně obratně skládá talířky s ochutnávkou. Kdyby lahůdky neservíroval z plastového školního tácku, mohli by si jej splést s šéfem některé pětihvězdičkové restaurace. Elegantní obsluhou se ale porotci ošálit nenechají.

„Jestli jsme přísní soudci? Samozřejmě,“ říká vážně šéfredaktorka časopisu pro gastronomy Minutka Maria Horníková. Napichuje na vidličku první sousto a nasadí soustředěný výraz. „Orestovaná kořenová zelenina, příjemně okořeněná. Zatím nejlepší kuře, jaké jsem tu ochutnala,“ zkušeně zhodnotí specialitu nazvanou Tondovo kuře a poznamená si něco do bílého archu.

Svá hodnocení do tabulek poznamenávají i další porotci z řad odborníků na výživu, lékařů či zástupců brněnského magistrátu. „Čtyřka vsadila na jistotu,“ chválí do mikrofonu komentátor akce Zdeněk Hladík tradiční drobenkový koláč jednoho ze soutěžních družstev. Týmy vystupují pod číslem, takže porota do poslední chvíle neví, ze které školy pocházejí jednotlivá obědová menu.

Čtyři hodiny po poledni začíná sčítání bodů. „Družstva směla soutěžit jen s jídly, která pro školáky skutečně běžně připravují,“ vysvětluje organizátorka brněnského kuchařského klání Anna Packová. Oběd servírovaný vítězným týmem si ale s nabídkou luxusní restaurace nezadá. Dvoučlenný kuchařský minitým z Mateřské školy v ulici Marie Majerové porotce uhranul rajskou polévkou s ovesnými vločkami, kuřem na medu a badyánu a jogurtovou buchtou.

Autor: Lucie Hrabcová

25.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéfkuchař David Viktorin z brněnské restaurace Rynk.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Lidem se v sobotu otevřel areál za Lužánkami, kde se uskuteční Hokejové hry.
AKTUALIZOVÁNO
1

Tribuny Hokejových her? Schválené jako cirkusový stan, vadí úřadu ombudsmanky

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Brno - Zlepšení životních podmínek starších lidí slibují brněnští radní. Letos proto rozšíří Seniorbus, spustí službu Tísňové volání nebo proškolí praktické lékaře. V budoucnu navýší kapacity domovů důchodců o dvě stě míst. Shodli se na tom v úterý.

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies