VYBERTE SI REGION

Kuře na badyánu? Obyčejný školní oběd

Brno /FOTOGALERIE/ - Vajíčko s šedivým žloutkem nebo příslovečná hnědá omáčka. To je menu, kvůli kterému si z obědové přestávky odneslo chmurnou vzpomínku už nemálo školáků. Kuchařské týmy z devíti brněnských jídelen, které včera soutěžily v přípravě nejlepších školních obědů, takové položky v jídelníčku rozhodně nevedou.

25.8.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.

Kuchařky devíti brněnských školních jídelen v úterý soutěžily v přípravě nejlepšího oběda.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Kulinářský maraton za výdejním okénkem v jídelně žabovřeské Základní školy na náměstí Svornosti je v plném proudu kulinářský maraton. První tři soutěžní družstva se kolem kouřících hrnců začala točit už v šest hodin ráno.

„Pozor,“ ozve se výkřik, ale už je pozdě. Plech se s řinčením poroučí na zem a právě nakrájená kolečka mrkve se kutálí po podlaze. Kuchařky lomí rukama, náhradní zelenina se už je ale na cestě. Až na jednu malou nehodu se vše odvíjí zdárně a ke čtrnáctce porotců putují další a další chody.

„Nechte si chutnat,“ přeje šéfkuchař v bělostné čepici, když před ně obratně skládá talířky s ochutnávkou. Kdyby lahůdky neservíroval z plastového školního tácku, mohli by si jej splést s šéfem některé pětihvězdičkové restaurace. Elegantní obsluhou se ale porotci ošálit nenechají.

„Jestli jsme přísní soudci? Samozřejmě,“ říká vážně šéfredaktorka časopisu pro gastronomy Minutka Maria Horníková. Napichuje na vidličku první sousto a nasadí soustředěný výraz. „Orestovaná kořenová zelenina, příjemně okořeněná. Zatím nejlepší kuře, jaké jsem tu ochutnala,“ zkušeně zhodnotí specialitu nazvanou Tondovo kuře a poznamená si něco do bílého archu.

Svá hodnocení do tabulek poznamenávají i další porotci z řad odborníků na výživu, lékařů či zástupců brněnského magistrátu. „Čtyřka vsadila na jistotu,“ chválí do mikrofonu komentátor akce Zdeněk Hladík tradiční drobenkový koláč jednoho ze soutěžních družstev. Týmy vystupují pod číslem, takže porota do poslední chvíle neví, ze které školy pocházejí jednotlivá obědová menu.

Čtyři hodiny po poledni začíná sčítání bodů. „Družstva směla soutěžit jen s jídly, která pro školáky skutečně běžně připravují,“ vysvětluje organizátorka brněnského kuchařského klání Anna Packová. Oběd servírovaný vítězným týmem si ale s nabídkou luxusní restaurace nezadá. Dvoučlenný kuchařský minitým z Mateřské školy v ulici Marie Majerové porotce uhranul rajskou polévkou s ovesnými vločkami, kuřem na medu a badyánu a jogurtovou buchtou.

Autor: Lucie Hrabcová

25.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jih Moravy je nejchladnější v republice. Silničáři doporučují opatrnou jízdu

Jižní Morava - Hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou v pondělí ráno sjízdné bez komplikací, ovšem na vedlejších cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na takzvaných inertních úsecích, které se neudržují chemicky, leží ujetý sníh krytý posypem.

Situaci v tabulce nevidím tak černě, hlásil po porážce s Olomoucí kapitán Čermák

Brno – Kapitán svým spoluhráčům nic nevyčítal. Leoš Čermák a jeho parťáci doma v neděli nestačili na Olomouc a v 39. kole extraligy prohráli 1:3. Na slovenského brankáře Branislava Konráda vyslali 33 střel, z nichž se však hokejistům Komety ujala pouze jedna.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies