Desítky minut čekání na hlavním tahu ze Svitav do Brna. Kvůli chybějící D43 tam řidiči postávají v kolonách běžně. V červenci musí počítat s dalšími potížemi. Ředitelství silnic a dálnic plánuje opravy dalšího úseku silnice I/43. Lidi v autech mířící ve směru od Černé Hory a Svitav do Brna čeká objížďka a zdržení až o desítky minut. Dočasná trasa povede centrem Kuřimi.

Stavbaři vyrazí na tříkilometrový úsek I/43 od konce čtyřproudé silnice u České až po křižovatku se silnicí 386 vedle společnosti Prefa. „Od čtvrtého července uzavřeme směr do Brna. Opravy si vyžádají měsíc," uvedla Nina Ledvinová z ředitelství silnic a dálnic.

Do Brna pojedou řidiči přes centrum Kuřimi okolo akvaparku i kulturního domu. Pokud budou cestovat opačným směrem na Lipůvku a Svitavy, zdrží je průjezd staveništěm. „Pokud bychom provoz zachovali na silnici I/43 v celém rozsahu, třeba s pomocí semaforů, oprava se protáhne na čtyři měsíce. Řidiči by si hledali jinou cestu, kudy projet. Jezdili by stejně přes Kuřim," popsala problém Ledvinová.Pro zvětšení klikněte.

Obyvatele Kuřimi děsí přehlcení auty. „Sice s řešením nesouhlasíme, ale víme, že neexistuje žádná rozumnější varianta. Dotčený úsek nejde jinudy objet," konstatoval starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

opravy I/43
- začnou 4. července a potrvají měsíc
- týkají se 3,4kilometrového úseku mezi Kuřimí a Českou
- ve směru na Brno vede objížďka přes centrum Kuřimi, v opačném směru na Svitavy projedou řidiči staveništěm

Objízdná trasa povede centrem města přes Legionářskou a Tyršovu ulici. Druhou jmenovanou přitom loni na podzim silničáři opravili. Teď ji čeká nápor tisíců aut denně navíc.

Ředitelství slibuje, že se pokusí dopravu před uzavřeným úsekem co nejvíc rozmělnit. „V uzlových bodech už s předstihem umístíme informační tabule, aby řidiči využili i jiných silnic pro příjezd do Brna," ujistila Ledvinová.

Uzavírka se dotkne i okolních obcí. Lidé z Podlesí budou například při cestách do Brna jezdit oklikou přes Kuřim. „Doufám, že když budeme stát v kolonách, aspoň uvidíme čilý pracovní ruch," vyjádřil se na facebooku obyvatel Podlesí Michal Kunický.

Se zpožděním musejí počítat také cestující veřejnou dopravou. Třeba autobusová linka číslo 301 z Bystré a Lipůvky do Brna úsek objede, stejně tak linka 310 z Podlesí. „Nic moc se s tím asi nedá dělat. Určitě nastanou komplikace, hlavně ve špičce. Snad budou policisté připravení zasáhnout," doufá Břetislav Kubesa z Kuřimi.

Nejde přitom o jediný dopravní problém na sever od Brna. „Je vidět, jak špatně je tady doprava řešená. Už dávno měla být hotová D43, která by se napojila na dálnici D1 a znamenala by další možnost v případě jakýchkoli problémů na silnici z Brna do Svitav," podotkl starosta Sukalovský.

Silničáři letos na I/43 opraví také úsek u Milonic na Blanensku a průtah přes Lažany. Postupné opravy způsobují časté komplikace a zdržení. Při letní rekonstrukci nebudou dělníci pracovat v noci, na žádost Kuřimi ale mají prodloužit pracovní dobu do deseti večer. Chtějí tak opravy urychlit. V žebříčcích policistů i pojišťoven patří I/43 k nejrizikovějším silnicím v České republice.

MARTIN VÉRTEŠI