Na dodržování předpisů dohlédne správce. „Pokud odhalí nevhodné potraviny, může prodejce z tržiště vykázat," řekla místostarostka za zelené Jasna Flamiková, která má podobu nového řádu na starost.

Na zvýhodnění se můžou těšit regionální zemědělci. „Cílem je co nejpřesnější značení původu, které překupníci neobejdou," dodala Flamiková s tím, že způsob ještě řeší.

S odhalením důvěryhodnosti prodejců pomůže i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Městské části jsme poskytli neveřejné informace o kontrolách, aby mohla nastavit lepší podmínky pro fungování trhů," podotkl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Přísnější kontroly vítá například Iveta Veselská, která na Zelném trhu do začátku oprav prodávala přes pětadvacet let a od června chce pokračovat. „Někteří trhovci například skupují nahnilé jahody za pár korun. Potom je přeberou a prodávají za mnohem vyšší cenu. Na tyto nekalé praktiky je třeba se důkladně zaměřit," uvedla Veselská.

Zákazníci, kteří na opravený Zelný trh přijdou, se musejí zorientovat v novém uspořádání stánků. „Zvažujeme dvě varianty. Buď je sestavíme v půlkruhu kolem kašny Parnas nebo budou na náměstí v řadách," sdělila Flamiková. Vedení radnice je nakloněné druhé variantě. Na trh se vejde 105 stánků, o devět víc než při první možnosti.

Vizualizace rozmístění stránků na Zelném trhu.

Umístění v půlkruhu se naopak víc zamlouvá Veselské. Podle ní tak trhovci dostanou rovnější šanci, jak zaujmout zákazníky. „Nikdo nebude upřednostněný. Člověk do půlkruhu vstoupí, projde si všechny stánky a vystoupí z něj až na druhé straně," namítla Veselská.

Další novinka na tržišti v centru města se týká vzhledu stánků. „Přemýšlíme nad novým typem. Musí být lehký, aby ho prodejci snadno složili do auta," vysvětlila Flamiková a odkázala na návrh z hliníku, který byl pro některé trhovkyně příliš těžký.

Nový stánek se skládá z dřevěného pultu a kovových noh. „Snadno ho poskládáme díky pantům. Před paprsky nás ochrání široký slunečník o průměru tři metry," uvedla Veselská.

Do dvou let se Brňanům otevře i Nová tržnice v blízké bývalé budově potravin. „Nakoupí tam zboží, které se musí uchovávat v chladu. Třeba maso a mléčné výrobky," řekla Flamiková. Kvůli rekonstrukci Zelného trhu si lidé zvykli chodit na Moravské náměstí, kde prodejci po zimní pauze od prvního února znovu nabízejí své zboží. „Stánky jsou mnohem blíž centru," uvedla například Brňanka Lucie Březná. I proto radnice plánuje několik z nich zachovat. „Zůstanou na nejširší cestě od České ulice do centra parku," doplnila Flamiková.

EMA ZEZULOVÁ