Loni se kvůli zúžení na dálnici D1 do jednoho pruhu vytvořila v neděli rekordní šestadvacetikilometrová kolona. Letos podobné komplikace polisté nečekají. „Mezi 194. až 200. kilometrem sice silničáři opravují most a povrch vozovky, o víkendu ale doprava výjimečně povede v obou směrech ve dvou pruzích," řekl šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil.

S omezením musí počítat jen řidiči, kteří chtějí sjet u modřického nákupního centra Olympia. „Silnice je tam uzavřená. Auta i motorky musí zůstat na dálnici," řekl.

Nejlépe autobusy

Návštěvníci nejpohodlněji zaparkují přímo naproti vstupu na ploše Pod vysokým napětím. „Ani letos nefunguje velké parkoviště v Žebětíně. Jsou tam jen asi dvě stovky míst, které přijdou vhod majitelům lístků sedadlových tribun T4 a T6," informoval mluvčí brněnského automotodromu Jiří Smetana. Za celý víkend zaplatí řidiči poplatek tři sta korun.

Organizátoři radí návštěvníkům přijet na okruh hromadou dopravou. Z Mendlova náměstí pojede linka číslo 400. „Nasadíme na ni také nové kloubové autobusy. Vejde se do nich až dvakrát víc cestujících," upřesnila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. V nedělní špičce je podnik připravený vypravit autobusy v minutových až dvouminutových intervalech. Fanoušky z okolních kempů pak na automotodrom zaveze okružní linka X.

Policisté a strážníci dohlédnou také na pořádek jak v blízkosti okruhu, tak v centru města. „Řidiče budeme testovat na alkohol a drogy. Zaměříme se také na kontrolu dokladů k motorkám. Loni jsme žádnou krádež motocyklu neměli, snad to bude stejné i letos," podotkl Tržil.

Jeho podřízení ohlídají také parkoviště a kempy. Pro přehled na okruhu policisté využijí také leteckou službu.

Dva tisíce hodin

S bezpečnostními opatřeními jim pomůžou strážníci. „Dvě desítky z nich se zaměří na střed Brna, kde dohlédnou na fanoušky. V minulosti chtěli někteří z nich hlasitě oslavovat až do pozdních nočních hodin. Rušili tak noční klid," prohlásil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Za víkend jeho kolegové odslouží téměř dva tisíce hodin.

Čísla z předprodejů přitom napovídají, že se letos do Brna sjede víc návštěvníků než loňských 223 tisíc. Nadějně vypadá pro pořadatele i předpověď počasí. Meteorologové neočekávají tropické teploty ani vytrvalý déšť. „V pátek čekáme polojasno a odpoledne oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupají až na pětadvacet stupňů. V sobotu budou teploty v průměru o čtyři stupně nižší a přes den se dešťové přeháňky objeví ojediněle," řekla Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.