VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákadlo slavností? Chřest s domácím pštrosem

Ivančice /ANKETA/ - Voda v pevném skupenství nebo kedlubna. I tak se dá podle některých lidí charakterizovat chuť chřestu. O víkendu se jeho milovníci vydali do Ivančic na Brněnsku. Čekal je tam osmnáctý ročník Slavností chřestu.

19.5.2012 0
SDÍLEJ:
Fotogalerie
20 fotografií

Slavnosti chřestu v Ivančicích.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, anketu najdete na konci článku

Už v sobotu dopoledne míří na ivančické Palackého náměstí stovky lidí. Spousta se jich přitom zdrží hned u vstupu při kupování vstupenek. U jedné z pokladen je totiž zhruba patnáctimetrová fronta. U vedlejší pokladny přitom není skoro nikdo. „Jenže lidé jsou hloupí. Vidí frontu, tak si jdou stoupnout do ní, místo aby se podívali, jestli tu je ještě další kasa," kroutí nechápavě hlavou Jiří Ryšánek. Na rozdíl od většiny si totiž koupil lístek v pokladně bez fronty.

Na Slavnosti chřestu se do Ivančic vydal už podruhé. „Byl jsem tu loni a líbilo se mi to. Hlavně tedy možnost ochutnat různé speciality s chřestem," vykládá a záhy mizí mezi stánky.

Překvapivě však ne mezi chřestovými. Stánek se chřestem je totiž u vstupu na náměstí jen jeden. Vedle něj se přitom tísní různé cukroví, sýry či medovina. Neznalý návštěvník si tak připadá spíš jako na pouti než na akci věnované chřestu.

Jakmile ale ujde pár metrů a dojde do centra náměstí, chřest se už na něj valí ze všech stran. Centru Ivančic totiž vévodí několik stánků různých hotelů a restaurací, které připravují chřestové speciality. „Aspoň že tak. Jinak by to s chřestem nemělo skoro nic společného," poznamenává asi padesátiletý muž a míří k jednomu ze stánků.

Na výběr jídel si návštěvníci slavností stěžovat nemohou. Na náměstí se prezentuje chřestovými specialitami osm restaurací a většina z nich nabízí alespoň tři druhy jídel. „Zájem je solidní. Nejvíc si lidé dávají pštrosí roládu s židlochovickým pršutem a chřestem. Všechno je přitom domácí. I pštros. Chováme je totiž na farmě," nabízí delikatesu Lukáš Sláma z černohorského hotelu Sladovna.

Jen o pár metrů dál láká návštěvníky například stánek hotelu Ryšavý. „Byli jsme tu už loni a mělo to dobrý ohlas. Tak jsme přijeli znovu. Lidé si u nás dávají hlavně pečená vepřová líčka přelitá omáčkou s chřestem," vykládá Milan Hypr a obsluhuje zákazníky.

Hladem na slavnostech neumřou ani ti, kteří mají raději něco sladkého. Ochutnat mohou různé dezerty, trdelníky nebo třeba domácí placky namazané různými směsmi. Právě placky, které pečou dámy v dobovém oblečení, přitom budí mezi lidmi poměrně velký ohlas. „Nikolko podívej. To je jako to dělám já. Ty placky s povidlem," volá například šedovlasá paní svou malou vnučku.

Jen kousek od stánku s plackami sedí s kladivem v ruce kovář. Lidem nabízí například drátěné prsteny. „Jsem tu asi popáté nebo pošesté a zájem je čím dál menší. Ale líbí se mi tady. Mám tady spoustu kamarádů," usmívá se vousatý muž. Jméno však prozradit nechce.

Záhy navíc odbíhá dát rozhovor do rádia. Jeho místo tak na chvíli osiří. Je tak protikladem k jedinému stánku s chřestem na náměstí, který je skoro pořád obsypaný lidmi. „Zájem je obrovský. Stejně jako loni máme asi čtyři tuny chřestu a je otázka, kolik ho ještě zbude na neděli. Loni se totiž vyprodal už v sobotu. Takže otázka možná není kolik ho v neděli bude, ale jestli ještě vůbec bude," říká s úsměvem Karolína Mikšová, která spolu s kamarádkami chřest prodává.

Jak dodává, nejde už o chřest z Ivančicka, kde se ve velkém dávno nepěstuje. Pořadatelé proto zásilku osvěžující zeleniny dovezli až z nedalekého zahraničí – ze slovenského města Velké Leváre. Většině lidí to ale nevadí. Slovenský chřest jim chutná stejně dobře jako moravský. A tak by pořadatelé měli možná zapřemýšlet, jestli ho příští rok nedovézt ještě o něco víc.

Autor: Jan Němec

Máte rádi chřest?

Ano

69 %

Ne

31 %

Hlasovalo: 32

Anketa byla ukončena

19.5.2012 VSTUP DO DISKUSE 0
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Vandalství, nebo klukovina? Děti skákaly po hrobech

První auto značky Tesla si mohou půjčit brněnští řidiči. Koupila ho carsharingová firma Emuj, která se zaměřuje na elektromobily. Z nuly na sto kilometrů v hodině auto zrychluje za tři sekundy.
39

Superelektromobil v Brně. Zájemce o zážitkovou jízdu zatlačí do sedadla Tesla X

Rakovinu léčí na Žlutém kopci v novém. Přestavba stála téměř čtyřicet milionů

Brno – Zbrusu nových prostor se dočkali pacienti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ústav před pár dny slavnostně otevřel zrekonstruovaný blok pro centrum prevence a gastroenterologické oddělení. Přestavbu dokončil loni v prosinci.

Spolykala jsem sedmdesát tablet, řekla strážníkům. Předávkování sedativy přežila

Brno - Boj o minuty při hledání předávkované ženy se v Brně odehrál v pátek večer. Pětadvacetiletou ženu, která spolykala prášky, hledali strážníci i záchranáři. Našli jí včas.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Brno – Jižní Morava je jedním z nejoblíbenějších cílů turistů a prý se tu dobře žije. Mikulov připomíná Středomoří, zdejší vinice Francii a Brna si všimli editoři několika prestižních zahraničních médií jako TOP destinace pro dovolenou. Jaké jsou možnosti jižní Moravy? Brzdí její ještě větší rozvoj nedokončená dopravní infrastruktura? Funguje zde dopravní systém? Kdy zmizí ze zásad územního rozvoje bílá místa na mapě? A pomáhá jižní Moravě pověst kraje moderních technologií? To jsou hlavní témata pondělní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, kterou budeme sledovat online na našem webu od poledne do druhé odpoledne.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies