VYBERTE SI REGION

Lákadlo slavností? Chřest s domácím pštrosem

Ivančice /ANKETA/ - Voda v pevném skupenství nebo kedlubna. I tak se dá podle některých lidí charakterizovat chuť chřestu. O víkendu se jeho milovníci vydali do Ivančic na Brněnsku. Čekal je tam osmnáctý ročník Slavností chřestu.

19.5.2012 0
SDÍLEJ:
Fotogalerie
20 fotografií
Slavnosti chřestu v Ivančicích.

Slavnosti chřestu v Ivančicích.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, anketu najdete na konci článku

Už v sobotu dopoledne míří na ivančické Palackého náměstí stovky lidí. Spousta se jich přitom zdrží hned u vstupu při kupování vstupenek. U jedné z pokladen je totiž zhruba patnáctimetrová fronta. U vedlejší pokladny přitom není skoro nikdo. „Jenže lidé jsou hloupí. Vidí frontu, tak si jdou stoupnout do ní, místo aby se podívali, jestli tu je ještě další kasa," kroutí nechápavě hlavou Jiří Ryšánek. Na rozdíl od většiny si totiž koupil lístek v pokladně bez fronty.

Na Slavnosti chřestu se do Ivančic vydal už podruhé. „Byl jsem tu loni a líbilo se mi to. Hlavně tedy možnost ochutnat různé speciality s chřestem," vykládá a záhy mizí mezi stánky.

Překvapivě však ne mezi chřestovými. Stánek se chřestem je totiž u vstupu na náměstí jen jeden. Vedle něj se přitom tísní různé cukroví, sýry či medovina. Neznalý návštěvník si tak připadá spíš jako na pouti než na akci věnované chřestu.

Jakmile ale ujde pár metrů a dojde do centra náměstí, chřest se už na něj valí ze všech stran. Centru Ivančic totiž vévodí několik stánků různých hotelů a restaurací, které připravují chřestové speciality. „Aspoň že tak. Jinak by to s chřestem nemělo skoro nic společného," poznamenává asi padesátiletý muž a míří k jednomu ze stánků.

Na výběr jídel si návštěvníci slavností stěžovat nemohou. Na náměstí se prezentuje chřestovými specialitami osm restaurací a většina z nich nabízí alespoň tři druhy jídel. „Zájem je solidní. Nejvíc si lidé dávají pštrosí roládu s židlochovickým pršutem a chřestem. Všechno je přitom domácí. I pštros. Chováme je totiž na farmě," nabízí delikatesu Lukáš Sláma z černohorského hotelu Sladovna.

Jen o pár metrů dál láká návštěvníky například stánek hotelu Ryšavý. „Byli jsme tu už loni a mělo to dobrý ohlas. Tak jsme přijeli znovu. Lidé si u nás dávají hlavně pečená vepřová líčka přelitá omáčkou s chřestem," vykládá Milan Hypr a obsluhuje zákazníky.

Hladem na slavnostech neumřou ani ti, kteří mají raději něco sladkého. Ochutnat mohou různé dezerty, trdelníky nebo třeba domácí placky namazané různými směsmi. Právě placky, které pečou dámy v dobovém oblečení, přitom budí mezi lidmi poměrně velký ohlas. „Nikolko podívej. To je jako to dělám já. Ty placky s povidlem," volá například šedovlasá paní svou malou vnučku.

Jen kousek od stánku s plackami sedí s kladivem v ruce kovář. Lidem nabízí například drátěné prsteny. „Jsem tu asi popáté nebo pošesté a zájem je čím dál menší. Ale líbí se mi tady. Mám tady spoustu kamarádů," usmívá se vousatý muž. Jméno však prozradit nechce.

Záhy navíc odbíhá dát rozhovor do rádia. Jeho místo tak na chvíli osiří. Je tak protikladem k jedinému stánku s chřestem na náměstí, který je skoro pořád obsypaný lidmi. „Zájem je obrovský. Stejně jako loni máme asi čtyři tuny chřestu a je otázka, kolik ho ještě zbude na neděli. Loni se totiž vyprodal už v sobotu. Takže otázka možná není kolik ho v neděli bude, ale jestli ještě vůbec bude," říká s úsměvem Karolína Mikšová, která spolu s kamarádkami chřest prodává.

Jak dodává, nejde už o chřest z Ivančicka, kde se ve velkém dávno nepěstuje. Pořadatelé proto zásilku osvěžující zeleniny dovezli až z nedalekého zahraničí – ze slovenského města Velké Leváre. Většině lidí to ale nevadí. Slovenský chřest jim chutná stejně dobře jako moravský. A tak by pořadatelé měli možná zapřemýšlet, jestli ho příští rok nedovézt ještě o něco víc.

Autor: Jan Němec

ANKETA

Máte rádi chřest?

Ano

69 %

Ne

31 %

Hlasovalo: 32     Anketa byla ukončena

19.5.2012 VSTUP DO DISKUSE 0
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies