Radnice brněnské městské části Maloměřice a Obřany proto chce k mostu přistavět lávku pro chodce. „V současnosti jednáme se Správou železniční dopravní cesty. Most pro pěší chceme zaplatit z vlastního rozpočtu, tak doufáme, že s povolením nebudou velké problémy," sdělila tamní starostka Klára Liptáková.

Nová lávka spojí cesty vedoucí po obou březích Svitavy poblíž zříceniny Obřanského hradu. „Mnozí lidé, kteří chtějí řeku v těchto místech překonat nyní, riskují cestu po železničním mostě. To je však velmi nebezpečné. Ústí na něj totiž tunel, a chodci tak nikdy nevědí, zda se z něj nevyřítí vlak," vysvětlila Liptáková.

Podle ní díky lávce vznikne nový výletní okruh. „Především pro rodiny s dětmi a starší lidi přibude možnost se v půlce trasy do Bílovic rozhodnout pro návrat po druhé straně řeky," vysvětlila starostka.

Se stavbou lávky, která bude vnější součástí stávajícího přejezdu, chce radnice začít ještě letos. „Vše ale bude záležet na tom, jestli se nám podaří sehnat veškerá povolení. S tím bohužel nemáme dobré zkušenosti. K lávce, kterou jsme přes řeku stavěli loni, jsme je totiž sháněli dva roky. Samotná stavby pak trvala jen tři měsíce," dodala Liptáková.