Několik měsíců museli lidé kolem Spielberk office centra jezdit opatrně. Stavba ale rostla celkem rychle.
„Stavbu jsme zahájili v dubnu tohoto roku a dokončili ji v září. Devětadvacátého září už jsme lávku zpřístupnili veřejnosti,“ infromoval mluvčí společnosti Skanska, která lávku zhotovila, Leoš Verner.

Lávku zkoušely těsně před otevřením těžké avie, přesto teď bude sloužit jen pěším, kolům a bruslařům.
Podle stavitelů i architektů je konstrukce betonové lávky unikátní.
„Museli jsme jen minimálně zasáhnout do nábřežních zdí a úrovně stoleté hladiny. Proto je kosntrukce speciální a ojedinělá nejen u nás, ale v celé Evropě,“ myslí si Verner.

Mostek je tak podle odborníků nejen funkční, ale hlavně hezký. Jeho moderní křehkost a malá tloušťka oblouků totiž tolik nezasahuje do okolí a pěkně ladí s blízkým kancelářským komplexem.

„Zajímavosti si přitom může všimnout každý. Dolní oblouk, o který je samotná lávka ve střední části opřená, se skládá ze dvou železobetonových kusů ve tvaru yspilon, které se spojily nad řekou, aby vytvořily plynulý oblouk,“ popsal výjimečnost lávky Verner.
Pokud by chtěl chodec při procházce vážit a počítat, asi by se hodně nadřel. Jeden oblouk totiž váží třicet šest a půl tuny a měří přes dvacet metrů. Chodník, po kterém se lidé od konce září prochází, je složený z devětadvaceti panelů.

Brňany, kteří tudy budou procházet nebo spěchat z kanceláří na oběd, překvapí příjemné zábradlí. Při opření totiž nestudí.
„Madla zábradlí jsou s týkového dřeva,“ dodal projektový manažer Aleš Mendel.

Lávku, která jemně překračuje Svratku, nabízí příjemné rozhlédnutí a odpočinek u zábradlí, si pochvalují architekti i lidé.
„ Jedná se o dílo mimořádné kvality, dané milou štíhlostí nosné konstrukce i provedením detailu zábradlí s průběžným madlem,“ pochvaluje si architekt Pavel Pekár z P.P. Architects.

Lávku vnímá jako závěrečný bonbónek k Spielberk office centru. „Přeji si, aby takových mostků a lávek vznikalo v Brně mnohem více. Líbilo by se mi, kdyby ta smyslná křivka lávky v noci svítila,“ dodal Pekár.
Nový mostek přes řeku se líbí i kolemjdoucím.

„Jsem lávkou nadšená, líbí se mi zábradlí. Dřevo totiž miluji, ale měla jsem pocit, že ho v moderních stavbách spíše ubývá,“ řekla například Lenka Veselá, která se tu procházela.

Souhlasí s ní i chodec Břetislav Nový. „Moderní architektura se mi většinou nelíbí a taky nemám rád zásahy do přírody, ale lávka je hezká. Nevadí mi, zapadá mi tu a pohled na řeku mi nijak neruší,“ pochvaluje si spokojeně Nový.