Povede ve výšce třetího patra s výhledem do oken soukromých bytů. Škola přitom přeskočila stavební řízení a využila mezi investory kontroverzních staveb oblíbeného certifikátu autorizovaného inženýra.

„Když jsme se o plánu školy na začátku června dozvěděli, doslova jsme se rozplakali. Lávka totiž měla už od ledna platné územní rozhodnutí,“ postěžovala si zástupkyně majitelů bytů Zdeňka Schelleová.

Zároveň zdůraznila, že lávka výrazně zhorší lidem z Rybkovy ulice životní podmínky. „Kdysi jsme v ulici měli alej. Vykáceli ji a na jejím místě je parkoviště. Jediný kousek zeleně, na který se můžeme z oken podívat tak je výhled do Björnsonova sadu. Místo něj se teď budeme dívat na lávku, případně na lidi, kteří po něm chodí. Lávka také zastíní byty a zvýší prašnost,“ vypočetla hlavní důvody obav Schelleová.

Svoje námitky ovšem neměla možnost v územním řízení uplatnit. Nevšimla si oznámení na úřední desce. „Ale to by nás musel osvítit duch svatý, abychom tam něco podobného hledali,“ povzdechla si majitelka bytu.

Tajemník stavební fakulty Tibor Horoščák kritiku plánu odmítá. „Lávka bude prosklená a průhledná. Splňuje všechny předpisy,“ uklidňoval obyvatele Horoščák.

Upozornil přitom, že při projednávání s mostkem souhlasili všichni zúčastnění. „Vyjádřili se sousedé i památkáři. Až dostaneme peníze, začneme stavět,“ řekl tajemník. K rekonstrukci fakulta potřebuje půl miliardy a může je dostat už letos na podzim.

Slib průhledné lávky místní neuspokojil. „Plánované monstrum nechceme v žádné podobě,“ řekla Schelleová. Dodala, že lidé z Rybkovy už poslali na brněnský magistrát žádost o přezkoumání zákonnosti stavebního řízení.

Podle mluvčího městské části Brno-střed Romana Buriána už úředníci o žádosti vědí. „V tomto týdnu předáme celý spis nadřízenému magistrátnímu orgánu. Buď potvrdí, že vše proběhlo v pořádku, nebo rozhodne o dalším postupu,“ nastínil Burián.

Naopak stavební povolení úřady přezkoumat nemohou. „Investor má certifikát autorizovaného inspektora, který stavební povolení nahrazuje,“ upozornil Burián. Vydaný certifikát přitom může zrušit pouze soud.

Tento typ povolení si v Brně oblíbili investoři kontroverzních staveb Bauhausu v Ivanovicích či bytovky v líšeňské Horníkově ulici. I proto jej minulý týden kritizovala zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. „Několikrát se už stalo, že autorizovaný inspektor nezákonně opomenul či dokonce záměrně neoslovil vlastníky sousedních pozemků a staveb dotčených stavbou. Přesto ani takto vydaný certifikát nelze zrušit jinak, než soudní cestou,“ upozornila Seitlová.

Lidé z Rybkovi jsou ale odhodláni využít i soud. „Chceme zkusit vše, co nám může pomoci,“ zdůraznila Schelleová.