VYBERTE SI REGION

Lední medvěd Umca se vrátil po roce a půl domů

Brno - /FOTOGALERIE/ V brzkých ranních hodinách dorazil do Brna kamion se vzácným nákladem. Jeřáb hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje z nákladního prostoru vyzvedl klec s ledním medvědem Umcou, otcem proslulých bratrů Billa a Toma. Do brněnské zoo se vrátil po šestnácti měsících strávených v Německu.

18.2.2009 1
SDÍLEJ:

Medvědí samec Umca se vrátil do brněnské zoo.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Impozantní šelmě se prý na cestu vůbec nechtělo. Na luxusní výběh v Gelsenkirchenu si zvyknul natolik, že jej chovatelé nemohli do přepravní bedny nalákat. Část cesty proto prospal pod vlivem narkotik.

Umcovi se Gelsenkirchen sice líbil, neměl ale na vybranou. Do tamní zoo před několika dny přicestoval dlouho očekávaný medvídek Bill. Přišel čas, aby se Umca vrátil do Brna. A tak zatímco Umcův potomek Bill v novém domově podnikal první objevné výpravy, v brněnské zoo vrcholily přípravy na Umcův návrat.

Kamion s Umcou do Brna dorazil po úmorné desetihodinové cestě. Přesun přepravní klece z kamionu začal v devět hodin ráno. Pětisetkilogra­mového samce dobrodružství pořádně překvapilo. Rozčileně kýval hlavou zprava doleva, když jej jeřáb spouštěl na dno výběhu. Uklidnila jej až pevná zem pod nohama. Uvelebil na sněhu a sbíral ztracené síly.

Na shledání se svou někdejší partnerkou Corou má však ještě čas. „Budou si na sebe pár dní zvykat,“ vysvětlil mluvčí Zoo Brno Pavel Hrazdíra. „Lední medvědi jsou navíc od přírody samotáři. Setkání tváří v tvář by pro ně teď mohlo být nebezpečné,“ popsal.

Umca je větší a silnější než Cora, jeho útok by pro samici mohl mít vážné následky. Ani pro něj by setkání Corou nemuselo být bez rizika. Medvědice si teprve zvyká na nepřítomnost mláďat Billa a Toma a není v nejlepší náladě. Medvědí námluvy tedy zatím probíhají jen skrze mříže.

Zoo věří, že se trpělivost vyplatí a medvědi později bez obtíží založí rodinu. Kdy se návštěvníci zoo mohou těšit na nové potomstvo? „Medvědí březost trvá stejně dlouho jako lidské těhotenství. Tak si to spočítejte,“ směje se Hrazdíra. Příští zimu by se tak mohli ve výběhu batolit mladší sourozenci Billa a Toma.

Lucie Hrabcová

18.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies