Vědci si do vrtulníku mohli vzít jen nejnutnější zavazadla. Na palubě ledoborce tak zůstaly kontejnery s materiálem, bez něhož se budou muset zatím obejít.

Cesta do Antarktidy, kde panuje polární léto, trvala skupině deset dní. Vědci měli smůlu již loni, protože ledoborec se k základně přes led nedostal. Museli být vysazeni vrtulníkem s nejnutnějším vybavením. Letos se situace opakovala.

Kapitán chilského ledoborce sice prorazil lodí dvě rozsáhlá ledová pole mezi mořem a pevninou, přesto bylo nutné k přepravě vědců použít vrtulník. Členové expedice doufají, že bude v dalších dnech foukat dostatečně silný jihozápadní vítr a loď díky tomu na začátku února připluje na druhý pokus blíž k základně tak, aby bylo možné vysadit kontejnery s materiálem.

Kromě zamrzlého moře je ale letos počasí na ostrově příznivé. V nižších polohách není téměř žádný sníh a teplota je lehce nad nulou. Účastníci výpravy tak letos nemuseli odkopávat příliš mnoho sněhu od budov stanice a už druhý den po přistání začali pracovat na svých vědeckých projektech.

V Antarktidě zkoumají rychlost ústupu ledovců, vliv změny klimatických podmínek na vegetaci nebo parazity u ryb. Expediční lékař chce letos také zjišťovat míru stresu členů expedice.

Vytvoření polární stanice stálo padesát milionů korun a od jejího otevření se na ní vystřídalo osm expedic.