Do Brna přiletěl z Čáslavi, kde se zúčastnil Dne otevřených dveří místního letiště. „Má dva piloty, oba americké národnosti. Prvním z nich je Eddie Rodriguez a druhým Nelson Herrera,“ prozradila Barbara Hrdá za společnost European Air Services, která je organizátorem příletu.

Ilustrační foto.
Psi zachraňují životy před nejčastější příčinou úmrtí. Díky pohybu při venčení

Vrtulník má na délku bezmála dvacet metrů. „Rozpětí rotoru je 16,36 metrů, šířka těla 2,36 metrů a výška 5 metrů. Dosahuje maximální rychlosti 290 kikometrů v hodině, tou však z Čáslavi určitě neletěl,“ sdělila Hrdá. Doplnila také, že slavný vrtulník využívají k výcviku pilotů v Košicích ve středisku Slovak Training Academy

Černého jestřába návštěvníci veletrhu nedočkavě očekávají, je totiž jedinou civilní verzí tohoto typu vrtulníku, který se pohybuje mimo území Spojených států amerických. Helikoptéru vystaví u venkovní expozice European Air Services společně s helikoptérami MD530 a S-300 Schweizer. Na návštěvníky tu čekají také obrněná vozidla a velké stroje EXCALIBUR ARMY a Tatra Trucks.

Letošní zahajovací ohňostroj festivalu Ignis Brunensis odpálili nad hradem Špilberk brněnští ohňostrůjci Theatrum Pyroboli.
V ohňostroji pro 60 tisíc diváků bylo pískání parní Caroline nebo cinkání šalin

Veletrh IDET začíná 29. května a potrvá do konce května.