Na projekt ve středu kývli brněnští radní. „Taková čtyřiadvaceti­hodinová služba v úrazovce doposud chybí. Nebude to konkurence pohotovosti ani traumacentru, ale jejich doplnění," sdělil primátor Roman Onderka. Projekt podle něj bude stát skoro dvaašedesát milionů korun a většinu pokryje dotace z evropských fondů.

Podle ředitele nemocnice Karla Doležala zřízení nového oddělení vychází z dlouhodobé městské zdravotnické koncepce. „Pořád k nám mimo pracovní dobu chodí hodně pacientů s úrazy či problémy, které musí řešit chirurgové. Jsou to například lidé, kteří se po práci zraní na kole či na in-line bruslích. Posílají je k nám i z fakultních nemocnic. My nestíháme a lidé musí čekat i dvě nebo tři hodiny. Přijde třeba sedmdesát lidí denně. Tento krok odlehčí fakultním nemocnicím i nám," uvedl Doležal.

Oddělení bude podle něj otevřené čtyřiadvacet hodin denně. A ošetřovat bude lidi především s lehčími zraněními. „Lidé tam především co nejdřív dostanou první péči. Po ošetření půjdou domů a zkontroluje je druhý den jejich praktický lékař. Předpokládáme, že v nemocnici zůstane jen asi deset procent z nich. Pokud to bude něco závažnějšího, pošleme je do příslušné nemocnice," nastínil Doležal.

Dodal, že spolupracovat bude i záchranka. „Pokud budou záchranáři vědět, že je to jen obyčejná zlomenina, nebude jezdit do Bohunic, ale zamíří k nám. A pacienti, kteří přijedou sami, jsou stejně stále zvyklí jezdit k nám," řekl.

Brňané plánované nové oddělení v úrazovce vítají. „Pokud to zrychlí ošetření, je to krok dopředu. Čekání není nic příjemného, když je člověku zle. Před časem jsem vezl na pohotovost přítelkyni a trvalo snad hodinu, než se na ni lékař podíval," podotkl Jakub Marek.

Krok úrazovky vítá také ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. „Určitě nám ulehčí. O víkendech k nám vozí desítky zraněných. Poho­tovostní služba se soustřeďuje především na hospitalizované pacienty, lidé s vážnými problémy rozváží záchranka do tramacentra či kardiocentra. Lidé s relativně drobnými problémy pak nevnímají dobře, když jim řekneme, že musí jet do centra na pohotovost," řekl Kraus.

Vznikne léčebna pro dlouhodobě nemocné

Kromě pacientů s akutními problémy Brno slibuje zlepšení péče také o dlouhodobě nemocné. „Schválili jsme rekonstrukci v nemocnici Milosrdných bratří. Jedna budova bude sloužit jako léčebna pro dlouhodobě nemocné. Nabídne mnohem komfortnější podmínky než léčebna na Červeném kopci," uvedl primátor Roman Onderka.

Za dvaadvacet milionů korun podle něj vznikne v nemocnici čtyřicet lůžek. „Přesune se tam zhruba polovina kapacity Červeného kopce," řekl primátor.

Podle ředitele Nemocnice Milosrdných bratří, pod kterou spadá i léčebna na Červeném kopci, Josefa Drbala je už přesun nutný. „Na Červeném kopci je zcela nevyhovující zázemí. Do konce příštího roku chceme přestěhovat do Polní všech třiasedmdesát lůžek," nastínil ředitel.