Fibrilace je jedním z druhů arytmie. Srdce při ní nebije správně, ale pracuje chaoticky a obvykle rychleji, než má. Člověk cítí bušení v hrudi a dušnost. „Nejčastější příčinou jsou plicní žíly. Vnikají z nich do srdce impulsy, které spouštějí fibrilaci," popsal lékař Lubomír Křivan, který jako první v brněnské nemocnici zákrok provedl.

Pacientovi zavedou do těla malý balonek, který je oxidem dusným zchlazen na minus osmdesát stupňů. „Balonem zmrazíme plicní žílu a izolujeme ji od srdeční síně. Tak zamezíme arytmii," řekl Křivan.

Největšími klady nového způsobu je rychlost a jednoduchost. „Časový rozdíl je až několikahodinový," uvedla mluvčí fakultní nemocnice Anna Mrázová. Lékaři odhadují dobu procedury jen na čtyřicet minut. Dříve museli žílu izolovat tepelným odtavením bod po bodu, teď  to jde najednou.

Pacienty problém neohrožuje na životě. Zvyšuje ale riziko tvorby sraženin, které způsobují třeba mozkovou mrtvici. Fibrilaci mají asi dvě procenta lidí, s věkem se však počty zvyšují. Mezi důchodci je to tak už každý desátý.

Tato metoda není vhodná pro každého. „Bohužel ji můžeme použít jen u lidí, kteří netrpí stálou arytmií, ale jen občasnými záchvaty," dodal Křivan.

V České republice kryoablaci provádějí také v nemocnicích v Praze a Českých Budějovicích. Celosvětově ji podstoupilo zatím jen několik tisícovek lidí.

BLANKA SEDLÁKOVÁ