Ve fakultní nemocnici v Bohuních by měli průběh operace lidem ukazovat zdravotníci přímo na modelech lidského těla. „Jsem přesvědčen, že minimálně polovina pacientů neví, o čem s nimi lékař hovoří, když jim zákrok vysvětluje,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Kraus.

Ukázka zákroků na modelech by tak měla lidem zjednodušit představu o jejich operaci. „Pacienti přesně pochopí, co třeba znamená laparoskopie nebo angiografie,“ objasnil Kraus.

Praktické ukázky operací by měli provádět lékaři a medici z posledních ročníků lékařských fakult v informačním centru. To by chtěl ředitel zřídit v bývalé kapli s vitrážemi. V dětské nemocnici by pak infocentrum nejspíš sídlilo ve foyer.

„Obě místa bychom chtěli uvést do provozu už příští rok. Záleží ale na tom, kolik budeme mít peněz. Jen jeden model lidského těla stojí sta tisíce korun,“ řekl Kraus. Celý projekt je prý ale zatím v přípravné fázi. „Je to naše dlouhodbá vize, pomocí které chceme zlepšit komunikaci mezi pacienty a lékaři. Zatím nevíme, kolik peněz infocentrum spolkne,“ doplnila mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.

Na nákup modelů chce ředitel Roman Kraus získat část peněz od farmaceutických firem. Kromě modelů v i přibudou také videopřehrávače, které by lidem umožnily sledovat zákroky na krátkém filmu.