Zatím přitom z pětačtyřiceti postů v představenstvech drží zástupci stran dvě třetiny. Ročně na odměnách dostanou víc než čtyři miliony korun.

Efektivní fungování městských společností měl zajistit holding, který strany překřtily na koncern. Všechny se na něm po dlouhých jednáních shodly. „Holding je o struktuře, koncern o tom, že část aktivit firem je společná," vysvětlil ekonom Masarykovy univerzity Filip Hrůza.

Správa deseti firem, které mají roční obrat několik miliard korun, bude podle města snazší. „Nyní je navíc koncern nezbytný kvůli změně zákona o zadávání veřejných zakázek," zdůraznil Staněk. Brno ho chce spustit za rok.

Nově totiž město může své firmy úkolovat jen pomocí veřejných zakázek. V koncernu by stačil pokyn. Hrůza ale připustil, že zjednodušení může být i jeho stinná stránka. „Veřejné zakázky jsou kontakt s trhem. Může se tak stát, že soukromé firmy by udělaly práci levněji, ale kvůli koncernu se k nabídce nedostanou," řekl. Obdobné propojení městských firem v žádném jiném velkém městě v České republice není.

Společné by firmy měly třeba zaměstnance, skrz společné personální oddělení si je vypůjčí. „Zvýší se standard služeb pro Brňany," předestřel ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Pro zlepšení výkonu firem město také obměňuje tváře v jejich vedení. Svůj post nyní ve výběrovém řízení obhajuje třeba ředitel firmy Starez-Sport Martin Mikš. V městských bazénech, jež tato firma spravuje, se možná výhodněji budou koupat například řidiči dopravního podniku. Těch je asi čtrnáct set. Výběrové řízení na ředitele chystají ještě dvě městské firmy. Které, nechtěl Staněk říct.

Holding před rokem vyvolal spory v koalici. Lidovecká náměstkyně Klára Liptáková se postavila za radního Tomáše Kratochvíla, kterého chtělo jeho hnutí ANO odvolat kvůli údajně pomalému postupu při přípravě holdingu. Kratochvíl i Liptáková pak odešli z rady.