Největší letní kino u koupaliště Riviéra zahájí letošní provoz už v pátek Oscarem oceněným filmem Paola Sorrentina Velká nádhera. Promítání se letos přesouvá k bazénu vedle budovy s občerstvením. Počet židlí se tak sníží z pěti set na tři sta. Ale návštěvníkům nedostatek místa nehrozí. „Pro větší pohodlí si diváci mohou donést vlastní deku a posadit se na okolní trávníky," poradila ředitelka brněnského Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková.

Letos se organizátoři snažili zařadit více filmů domácí produkce. Program je tak složený napůl z českých a zahraničních filmů. Večerní cestování z promítání lidem usnadní dopravní podnik, který posílí noční rozjezdy.

Filmy pro skutečné fajnšmekry nabídne letní kino Na Dobráku, které startuje v pátek snímkem Pulp Fiction: Historky z podsvětí od režiséra Quentina Tarantina. projekce začíná výjimečně už v osm hodin večer. „Letos má kino na Riviéře podobné filmy jako my," řekla Hana Šmerková, která filmovou nabídku biografu Na Dobráku vytváří.

Riviéra se loni soustředila především na novější filmové trháky. „Každý film se promítá jen jeden den, takže pokud ho diváci nestihnou, mohou jej zhlédnout v druhém kině," vidí podobnost v programu jako výhodu Šmerková. Je místopředsedkyní spolku Noční motýl, jenž Letní kino Na Dobráku provozuje.

Oprava bazénu podle jejího názoru chod letního kina nijak nenaruší.

Městské divadlo Brno promítá snímky již pátým rokem ve svém dvoře. Letošní rok zahájí v neděli českou klasikou Postřižiny. První večer divákům zpříjemní grilováním i nabídkou piva za zvýhodněnou cenu. Novým mediálním partnerem letního kina je totiž pivovar Dalešice, ve kterém se tento film Jiřího Menzela natáčel.

Filmový repertoár Městského divadla letos zahrnuje populární české i zahraniční filmy posledních dvou let i starší kultovní snímky. „Bídníci měli loni velký úspěch, proto jsme je zařadili znovu," řekl spoluorganizátor Pavel Sedláček z Brixton-gastro. Letošní filmová novinka Já, Frankenstein má dokonce na hudební scéně divadla muzikálovou verzi. Program na srpen teprve připravují.

Letní kino Na Dobráku i Dalešické letní kino na dvoře Městského divadla Brno nabízejí pro návštěvníky cenově výhodné permanentky a promítají za každého počasí. Riviéra zlevní pro důchodce a mladé do osmnácti let o dvacet korun, pro malé děti je vstup zdarma. Lístky na promítání ve dvoře divadla i na Riviéře si návštěvníci mohou koupit i přes internet.

Pro zvětšení rozklikněte.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ