O prázdninách se na letní pobyty v Jihomoravském kraji chystá kolem devíti tisíc dětí. „Očekáváme asi 150 táborů s 220 turnusy,“ řekla krajská hygienička Marcela Hadámková.

Pro akce, kam přijede přes devětadvacet dětí nebo trvají více než pět dní, platí přísnější pravidla. „Pořadatelé například mají povinnost oznámit konání akce alespoň měsíc předem,“ dodala Hadámková.

Proměnili obyčejnou louku ve starověký Egypt
Článek najdete v úterním tištěném Brněnském deníku Rovnost

U Pasohlávek už existuje archeologická naučná stezka Mušov jako brána do Římské říše. Na snímku archeolog Balázs Komoróczy.
Do světa Římanů lidé vkročí v novém archeologickém centru u Pasohlávek

Každý tábor hygienici evidují v informačním systému, který je propojený i s dispečinkem hasičů. Ti mají přehled o tom, kde je tábor umístěný, v případě mimořádné situace, jako jsou povodně či požáry.

Normy pro tábory
⋅ Stravování pro děti musí pořadatelé zajistit pětkrát denně: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
⋅ Doba pro spánek musí být nejméně devět hodin denně. Výjimkou jsou dny, kdy se pořádá noční bojovka.
⋅ Táborům s maximálně dvaceti účastníky stačí dva záchody. Každým dalším dvaceti dětem musí organizátoři zajistit jeden záchod navíc.
⋅ Možnost vykoupat se nebo osprchovat v teplé vodě musí pořadatelé táborníkům zajistit alespoň jednou týdně.

Kromě umístění musejí organizátoři táborů také ohlásit, jak pro děti zajistí pitnou vodu a stravování.

Kontroloři za léto navštíví skoro tři čtvrtiny nahlášených akcí. „Nejčastější prohřešky jsou prošlá lékárnička nebo drobné nedostatky v kuchyni,“ sdělila Hadámková.

Častým kontrolám čelí tábor v Jedovnicích. „Většinou jezdí hygiena z Blanska. Za ta léta ale už víme, co a jak. Denně nám dovážejí až na louku čerstvé pečivo, chladničky jsou samozřejmost,“ uvedla vedoucí tábora Martina Horňáková.

Na dodržování pravidel při přípravě jídla dbají i na táborové základně organizace YMCA ve Veverské Bítýšce. „Musíme zvlášť skladovat maso a zeleninu. Oddělené a popsané máme i nádobí,“ popsala táborová vedoucí Anna Najbrtová.

Pokud mezi táborníky jsou děti, které trpí například nesnášenlivostí lepku, musí být kuchařky ještě ostražitější. „V takových případech vyčleníme nejen jídelní, ale i kuchyňské nádobí. Hlídáme třeba, aby se jídlo pro celiaky nekrájelo stejným nožem jako pro ostatní děti,“ vysvětlila vedoucí.

Náměstek primátora Richard Mrázek.
Náměstek figuruje v sedmi společnostech. Půlku dne dělám pro město, říká Mrázek

Pořadatelé bítýšského tábora reagují i na epidemii žloutenky. „Zdravotník má k dispozici dezinfekční gely. Také častěji měníme ručníky a před jídlem kontrolujeme dětem čistotu rukou,“ mírnila obavy rodičů Najbrtová.

Příměstské tábory nebo komornější dětské pobyty kratší než pět dní ohlašovací povinnost nemají. „Bohužel o nich nemáme přehled. Pokud nedostaneme podnět od lidí, většinou se ani nedozvíme, že někde takový tábor funguje,“ vysvětlila hygienička Hadámková.

Příměstské tábory pořádá i Středisko volného času Lužánky. Podle mluvčí Mileny Bogdálkové se rodiče o své potomky bát nemusí. „Naše zařízení jsou uzpůsobená podle hygienických norem,“ ujistila.

Jídlo pro děti si většinou nechají dovážet. „Vyžadujeme, aby všichni, kteří připravují jídlo, měli platný potravinářský průkaz. To se případně vztahuje i na naše vedoucí,“ řekla Bogdálková.

Děti většinou o problémech spojených s organizací tábora nemají ani ponětí. Pro ně je nejdůležitější téma a hry. „Jezdím na tábory každý rok. Nejvíc se mi líbí hry v lese, jako třeba pašeráci. Taky je fajn, že jsou tu hodní vedoucí,“ svěřil se mladý účastník tábora Roman Juchymiv.

Lídlův dům na Zelném trhu v Brně.
Chátrající Lídlův dům opraví za sto milionů. Nádvoří zaplní vertikální zahrada

Seznam většiny táborů mohou rodiče nalézt na webové stránce www.taboryinfo.cz. Podívat se tam mohou i na datum poslední kontroly.

DOMINIKA VRBECKÁ
LENKA JEBÁČKOVÁ