Spolu s novoročními slevami patří ty letní mezi zákazníky k nejoblíbenějším. „Ve výprodejích nakupuji ráda, například i letní oblečení. Když se mi ale věc hodně líbí, tak si ji koupím hned. Jinak čekám na slevy," poznamenala Adéla Bukovjanová.

Slevy se většinou vztahují na sezónní zboží. „Akce začaly už teď. Obchodníci zlevňují trička, šortky, tenisky a sportovní potřeby. Postupně se slevy budou zvyšovat a v srpnu často dosáhnou až osmdesáti procent," okomentovala mluvčí obchodního centra Olympia Lucie Nedbalová.

Zatímco dříve ohlašovaly příchod letních slev až letní prázdniny, některé obchody s nimi začaly už v polovině června. „Zdá se, že každý rok vlna slev přichází dřív a dřív," doplnila Nedbalová.

V obchodě Pull&Bear také začali snižovat ceny. „Na různé druhy zboží máme rozdílné slevy. U něčeho padesát korun a u jiné věci například dvě stě korun. Další slevy nasadíme nárazově. O zlevněné kusy je u zákazníků větší zájem," řekla prodavačka Petra Pátiková.

Začátek slev potvrdila i prodavačka obchodu se sportovními potřebami Hervis Pavlína Houfová. „Výprodej u nás začal právě v těchto dnech, takže jsme začali přeceňovat zboží. Zlevňujeme hlavně boty a oblečení a jejich ceny upravujeme každý den," sdělila. Letní výprodej je pro obchodníky příležitost, jak vyprázdnit sklady pro podzimní kolekce.

Velká část zákazníků s většími nákupy čeká až na konec srpna. „Výběr už je sice horší, ale mám poměrně malou velikost oblečení, ve které většinou ještě několik kusů oblečení zbývá. Už několikrát jsem si pořídila plavky nebo šaty za pouhý zlomek původní ceny," podotkla Anna Šilková.