Pokud člověk nemá přímo vytipovaná místa, je podle něj bez šance, aby v těchto dnech něco našel. „Každý den se mě ptá spousta lidí, kde jsem houby nasbíral. Neumíte se představit, jak je to někdy otravné," podotkl muž. Jako každý správný houbař svá místa neprozradí. Nebýt jich, nemá co prodávat.

Podle mykologa Jana Běťáka z České vědecké společnosti pro mykologii může za špatnou úrodu dlouhé sucho. Taková období se v posledních letech docela často opakují. Letošní sucho je podle jeho slov extrémní. „Od druhého červencového týdne bylo minimum srážek. Na jižní Moravě je navíc poměrně malá lesnatost. Všechna voda, co naprší, se hned vypaří," vysvětlil Běťak.

V Brně a jeho okolí se nedá najít téměř opravdu nic. Po krátkých deštích sice vyraší například drobné houby, které po několika dnech zase uschnou. „Lidé můžou najít možná nějaké druhy rostoucí na dřevě, které nejsou pro kuchyni zrovna ideální," dodal Běťák.

Dlouhodobá předpověď počasí slibuje přeháňky a ojediněle bouřky. Právě vydatné deště můžou krizi zachránit. „Až do desátého září se budou teploty pohybovat mezi dvaceti až devětadvaceti stupni celsia. V extrémních případech se teploty vyšplhají až na dvaatřicet stupňů," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Hlavní houbařská sezóna každoročně vypukle na podzim.  Je nutné, aby vydatně zapršelo. „Vláha v půdě někde je, houby mají dobrý základ z jara. Pokud se situace zlepší, můžou lidé najít i hřiby," řekl Běťák.

Nedostatek hub trápí hlavně houbaře. „O víkendu jsem se byl po dešti podívat v lese a kromě chorošů a jednoho krásnorůžku tam nebylo vůbec nic. Zem je sice mokrá, ale když se do ní trochu hrábne, je vidět, že vlhkost je zatím jen na povrchu," řekl houbař Radek Strnad.

Koupit jiné druhy než jen žampióny nebo hlívu je téměř nadlidský úkol. „Normální ceny hřibů jsou od sta až do dvou set korun za kilo. Cena se však mění podle počtu hub," dodal Berhard. Špatná úroda se promítá i v nabídce některých restaurací. „V jedné restauraci jsme si dali  jelení maso. Bohužel ho místo čerstvých českých hřibů udělali na zavařených japonských šupinovkách nameko," řekl Strnad.

Brno a jeho okolí jsou houbaři poměrně často navštěvované lokality. Oblíbené jsou především místa na sever a západ od Brna. Jde většinou o listnaté porosty, které jsou většinou dobře udržované. místními lesníky. „Jižní Morava je bohatá na houby a to hlavně na teplomilné hřiby, které jsou vzácné," podotkl Běťák.

BLANKA SIGMUNDOVÁ