VYBERTE SI REGION

Letošní prodej burčáku: zatím jediný zjištěný špatný vzorek

Brno – Pouze jediný odebraný vzorek burčáku nebo částečně zkvašeného hroznového moštu letos nevyhověl analýze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Odebrala jich třiapadesát, analyzovala  už sedmačtyřicet, šest ještě zbývá. „Proti minulým letům jde o výrazný posun v kvalitě nabízeného nápoje," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

18.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

V letošní sezoně, která trvala od srpna do listopadu, inspektoři zkontrolovali 419 míst. Zatímco loni bylo nevyhovujících dvanáct vzorků, letos zatím jediný. Předloni jich nevyhověla dokonce téměř polovina.

„Zlepšuje se kultura nabízení nápoje, kterým je jižní Morava a Česká republika jedinečná. Důvody vidím v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří už v současné době špatnou kvalitu často rozpoznají," myslí si ředitel inspekce Jakub Šebesta.

Autor: ČTK

18.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies