Podle sociálnědemokra­tického náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila je třeba zamezit neustálému zmenšování seznamu domů, které si město ponechá. „Je potřeba se současnou privatizací nějak důstojně skončit. Měli bychom metodicky zasáhnout a ukončit způsob prodeje, který je pro město nevýhodný. Otázka je jen ta, zda zásah přijde v tomto volebním období, nebo až příštím," uvedl náměstek.

Podle původních plánů z roku 2001 představitelé Brna předpokládali, že městu zůstane v majetku necelých sedmadvacet tisíc bytů. Jenže zastupitelé seznam každého čtvrt roku mění. „Vypadalo to, že privatizace skončí. Ale chodí nám další a další žádosti o prodej domu. A to i opakovaně," upozornil Pospíšil.

Jak by měl konec privatizace vypadat, neupřesnil. „Mám v hlavě konkrétní představu, ale chceme ji prve projednat s koaličním partnerem i s kluby v zastupitelstvu," poznamenal.

Řekl jen, že privatizace rozhodně nemá pokračovat v masovém měřítku. „Jakmile vyčerpáme stávající seznam, jsme zhruba na šestnácti procentech původního bytového fondu. Je to rozumné číslo, abychom mohli uplatňovat vlastní bytovou politiku. Pokud nenastavíme pro další prodej domů tak výhodné podmínky jako doposud, lze čekat, že lidé nebudou mít takový zájem o odkup," řekl Pospíšil.

Plán zastavit privatizaci ale naráží na postoj koaliční ODS. „Privatizace v Brně musí pokračovat. Nedokáži si do budoucna představit, že by skončila. Beru to i ze zkušenosti na Brně-středu. Nájemní byty se uvolňují a nevidím jediný důvod, proč tolik bytů držet. Jediná cesta je je prodat. Ale nebráníme se debatě o změně pravidel prodeje. O jejich novele jsme ochotni se bavit," sdělil radní a šéf občanskodemokratického zastupitelského klubu Libor Šťástka.

Kývnout může i opozice

Na změnu pravidel může kývnout i opozice. „V nějaké podobě by privatizace pokračovat měla. Pětadvacet tisíc bytů je moc. Ale je pravda, že v současnosti to vypadá spíše jako výprodej bytů za pro město nevýhodných podmínek," upozornil Jaroslav Kacer z opoziční TOP 09.

Podle něj si město má ujasnit, které byty a za jakým účelem si chce nechat a zbytek za rozumných podmínek prodat. „Při tvorbě ceny je třeba brát v potaz i stav bytů," upozornil.

Zda budou nájemníci mít zájem o městské byty, i když budou dražší, není jisté. „Je otázka, co bude tržní cena. Zda město započítá i to, že dům nebyl čtyřicet let opravovaný a byt je vybydlený. I pak je těžké mluvit za všechny," upozornila Jana Pejchalové ze Sdružení nájemníků.

Ta v současnosti zastupuje lidi z domovního bloku v ulici Tábor, kde žije. „My jsme ani neměli šanci požádat o zapsání na seznam. Nejdříve jsme patřili pod ministerstvo obrany a pak byl dům deset let zatížený hypotékou. Na dům přitom nikdo pořádně ani nesáhl a tak lidé investovali do bytů vlastní peníze," upozornila.