Od spuštění programu ministerstva zdravotnictví, který lidi zve na vyšetření nádorů, uběhl rok. Lékaři si jeho zavedení pochvalují.

Podle ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka chodí na preventivní prohlídky víc lidí. „Program nám pomohl, znatelný účinek ale bude mít až za delší čas," podotkl.

Na prohlídky nádorů prsu mají ženy nárok od pětačtyřiceti let jednou za dva roky. „Na vyšetření tlustého střeva a konečníku od padesáti let jednou ročně," dodal Žaloudík.

Česká republika patří mezi státy s největším výskytem rakoviny. Proto se ministerstvo před rokem rozhodlo lidi zvát i dopisem až domů. „Ročně je jich v naší zemi nově diagnostikovaných víc než sedmasedmdesát tisíc a téměř osmadvacet tisíc pacientů na tato onemocnění umírá," upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Zvaní jsou lidé z rizikových věkových skupin, kteří vyšetření dosud nepodstoupili. „Největší nárůst kontrol sledujeme u rakoviny tlustého střeva a konečníku. Je důležité na prevenci proti rakovině lidi upozorňovat, ne všichni praktičtí doktoři na lidi tlačí, aby na kontroly chodili," řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Projekt pokračuje do poloviny letošního roku. Pozvánky zdravotní pojišťovny rozešlou klientům, kteří ji v roce 2014 dostali, a přesto na prohlídku nepřišli.