VYBERTE SI REGION

Místo balíků kaviár z okurky. Budovu bývalé pošty ovládne molekulární kuchyně

Brno – Objednat si mojito a dostat pouze alkoholovou pěnu, místo zeleninového salátu jíst zelené průhledné kostičky nebo okusit gumové kuličky chutnající po paprice či okurkách. Už v listopadu si lidé objednají v brněnské Poštovské ulici jídlo z molekulární kuchyně v novém kulinářském centru Coolinary.

13.8.2015 7
SDÍLEJ:

Molekulární kuchyně. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Budovu bývalé pošty z druhé poloviny devatenáctého století předělává brněnský podnikatel Jakub Jurka. „Kromě prvního molekulárního baru v České republice tam lidé najdou bistro kavárnu, pivnici a luxusní restauraci se špičkovou kuchyní," upřesnil Jurka, který už v centru Brna provozuje kavárnu Jurrcafé.

U molekulární gastronomie se u potravin přeskupují molekuly tak, aby došlo k zajímavému efektu nebo ke změně skupenství. Lidé tak místo velké porce na talíři dostanou kuličky nebo kostky.

V budově bývalé pošty dělníci začnou s opravami v srpnu. „S přípravami jsem začal už na jaře. Plánuji, že na přelomu roku otevřeme," doplnil majitel. Nájemní smlouvu má na šestnáct let.

Každá část bude podle architekta Michala Kvapila, který prostory navrhoval, jedinečná. „Stará pošta je krásný prostor, kde jsou zachované klenby nebo štuky. Moleculary bar bude působit futuristicky, pivnice zemitě. Restauraci jsme stylizovali do baroka, " uvedl Kvapil. Pro restauraci uvaří jídlo mezinárodní tým třinácti kuchařů. Hosté si sednou k dvanácti stolům. V kavárně si posedí celoročně v zimní zahradě.

Restauraci otevře Jurka pouze večer. „Funguje to tak ve všech špičkových restauracích ve světě. Oběd si u nás lidé dají v kavárně," doplnil Jurka. O tom, kolik chodů si lidé v restauraci vychutnají, zatím Jurka přemýšlí. „Plánujeme, že za večeři ve dvou lidé zaplatí kolem tisícovky," doplnil Jurka. A dodal, že každé menu bude jedinečné.

Zda bude mít mladý podnikatel, který je vyučený kuchař, úspěch, je podle pražského molekulárního kuchaře Petra Koukolíčka nejasné. „Molekulární kuchyně je u nás okrajová. Lidé si ji pochvalují na oslavách nebo večírcích. Neumí ocenit náročnost práce," uvedl Koukolíček, který se molekulární kuchyní zabývá několik let. Podle něj ve světě bary s molekulárním jídlem fungují od devadesátých let například v Londýně nebo v Maďarsku.

Podle brněnského analytika Michala Kozuba má místo šanci na přežití. „Zatím tady chybí opravdu luxusní restaurace. Máme hodně kaváren a některé už nabízejí dražší a lepší kávu. Ale opravdu špičková restaurace, která by se dotýkala vyššího patra gastronomie, schází," upozornil Kozub. A dodal, že dražší brněnské restaurace jako Koishi, Pavilon nebo Borgo Agnese dokazují, že luxusní restaurace najdou v Brně svou cílovou skupinu.

Na nový podnik v Poštovské ulici se těší také brněnští foodblogeři. Například Kateřina Homolová, která píše blog Cate's cuisine se na novou luxusní restauraci velmi těší. „Doufám, že restaurace bude něco, co v Brně ještě nemá obdoby. Až otevře, ráda tam zajdu a napíšu o ní," uvedla Homolová.

Jurka v centru plánuje otevřít také kulinářské kurzy pro všechny zájemce. „Pravděpodobně budou učit zahraniční kuchaři. Vedle otevřeme fotoateliér, ve kterém nafotíme připravená jídla. Tuto službu nabídneme také ostatním restauracím," informoval podnikatel.

Do Poštovské ulice dovezou strávníky z centra čtyři rikši s řidiči. „Plánujeme v nich vozit suroviny. Nechceme zatěžovat brněnské ovzduší a v budoucnu se pravděpodobně centrum autům uzavře," poznamenal Jurka.

Zdejší pobočku, kdysi hlavní brněnskou, Česká pošta uzavřela v listopadu 2012 po téměř 140 letech. Pošta budovu opustila, protože její provoz se stával nerentabilní. Některé služby postupně přesunula na jiné pobočky a ke konci už využívala jen třetinu budovy. Problémem byl také příjezd pro větší auta, pobočka je v pěší zóně v historickém centru.

Plánů, co s budovou bývalé pošty, bylo několik. Měly tam být například kanceláře, studentské koleje nebo kavárna Starbucks. Nic se nakonec nerealizovalo.

Autor: Ema Zezulová

13.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Vive la France! Bitvu tří císařů opět ovládli Napoleonovi vojáci

Tvarožná /REPORTÁŽ/ – Po 211 letech se historie na Slavkovském bojišti v sobotu odpoledne zopakovala. Přibližně tisícovka vojáků oděných do dobových uniforem před zraky několika tisíců lidí svedla boj připomínající Napoleonovo vítězství v bitvě tří císařů z roku 1805.

AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies