Zahrada totiž opět získala prostory v Radnické 6, kde dříve bývala akvarijní výstava, a plánuje v nich vytvořit virtuální zoo. „Chceme lidem zprostředkovat blízký kontakt se lvy či ledními medvědy v jejich přirozeném prostředí,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka.

Celkem šest bizonů mohou lidé nově vidět ve výběhu bizonů v brněnské zoo. Minulý týden samice Inez porodila mládě. Chovatelé mu vybrali netradiční jméno Kotletka.
Bizoní stádo se rozrostlo o samičku. Chovatelé jí dali jméno Kotletka

Za zvířaty na různé kontinenty se lidé podívají zejména díky brýlím pro virtuální realitu a další technice. „Podrobnosti stále řešíme,“ zmínil Hovorka.

Zoo v Radnické 6
- Lidé v prostoru uvidí výstavy, většinou fotek zvířat.
- Později se má v prostoru konat i výstava pavouků a chameleonů.
- Časem výstavy nahradí virtuální zoo.

Ve speciálních filmech, jenž se budou v Radnické promítat, se lidé nejen přiblíží ke zvířatům. Filmy ukáží i problémy sužující přírodu na Zemi. „Nedávno jsem plaval v moři, kde mě obklopovalo množství plastového odpadu, který se v oceánech v hromadí. Bylo to odporné. To si nikdo neumí představit. A právě virtuální realita nám umožní dostat lidi i do takových míst. Pohybovali by se v nich v bezpečí, ale zároveň by si dokázali uvědomit, co plasty způsobují,“ nastínil ředitel.

Virtuální zoo se zájemci dočkají nejdříve za rok. Vzhledem k cenám speciálních filmů může vzniknout i později. Do té doby prostor zaplní fotografické výstavy. První z nich začíná v pátek, lidé uvidí snímky oficiálního fotografa moskevské zoo.

Rekonstrukce kanalizace a vodovodu pod ulicí Koliště v Brně.
Práce na Kolišti jsou v měsíčním předstihu. V létě začne další část oprav

Nápad se líbí studentovi Jakubovi Surovému. „Virtuální realitu už jsem zkoušel a bylo to skvělé. Ocitnout se někde, kam bych se jinak nedostal. Do virtuální zoo bych určitě zašel," řekl.