A lidé jsou naštvaní. Obcházení křižovatky je podle nich zbytečně zdlouhavé. „Zrušení jednoho ze čtyř přechodů je dost na nic. Když se teď chci dostat na druhou stranu ulice, musím složitě přecházet přes ty zbývající," stěžovala si Ivana Rakúsová, která v Údolní bydlí. Přejít ulici podle ní místo několika vteřin trvá tři minuty.

Podle vedoucího magistrátního odboru dopravy Vladimíra Bielka bylo ale uzavření nutné. „Přecházení chodců značně ovlivňovalo auta odbočující z Úvozu vlevo i vpravo. Přechod navíc nesplňoval normu. Byl delší než sedmnáct metrů a měl mít ostrůvek. Jeho stavba by ale dopravu ještě zkomplikovala," vysvětlil Bielko.

Nyní na křižovatce pro odbočení vlevo vznikl samostatný pruh, dva pruhy vedoucí rovně a odbočující vpravo jsou svedené do jednoho.

To, že auta dostala přednost před lidmi, se chodcům nelíbí. „Město není dálnice a lidé od něj očekávají víc než jen hladký průjezd autem," napsal na internetové sociální síti Facebook Radim Cenek.

Právě na internetu už místní spustili stránku www.zachranmeprechod.cz na podporu obnovení přechodu. A mají i facebookovou stránku. Na pondělí nespokojenci u křižovatky také plánují protestní happening.

Se současnou podobou křižovatky nejsou moc spokojení ani policisté. „S řešením jsme nesouhlasili. Nejsilnější dopravní zátěž byla a je od Mendlova náměstí přes křižovatku rovně a doprava na Údolní. To je nově sloučené do jednoho jízdního pruhu. Není to ideální řešení," upozornil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Chodci zatím problém řeší po svém. Cestu si často zkracují přes silnici v místě bývalého přechodu. Vedoucí Bielko ale nevylučuje, že poblíž křižovatky nakonec nový přechod vyroste. „Do pondělí se pokusíme najít řešení. Uvažujeme o přechodu někde mezi křižovatkou a Obilním trhem. Na této trase totiž žádný není," řekl Brněnskému deníku Rovnost Bielko.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ