„Pod nezajištěný poklop se dostane kdokoli. Palivo, pravděpodobně mazut, kterým se dříve v hotelu zatápělo, navíc částečně pokrývá zem krytu s čerpadlem. Palivo také vytéká z uřezané roury," upozornil jeden z chatařů, který nechtěl uvést své jméno. Redakce ho ale zná.

Chatař se obává požáru nejen paliva, ale i hromad listí, novin, textilu i čalouněného nábytku v budově. „Stačí jedna sirka a vše může vzplanout. A od požáru chytnou i naše chaty, které s objektem sousedí," upozornil chatař.

Budova, která leží na levém břehu přehrady nedaleko od restaurace U Lva na katastrální území brněnských Kníniček, nyní patří státu. Podle starosty městské části Martina Žáka ale ještě před několika měsíci patřila soukromé majitelce. „Snažil jsem se s ní kvůli objektu jednat, ale bylo těžké ji zastihnout. Mohli jsme si pouze psát," potvrdil starosta.

O tom, že je objekt přístupný bez omezení, neví. „Byl jsem tam asi před půl rokem. Byla tam zamčená vstupní brána," tvrdí starosta. Ta už ale u hotelu nestojí. „Pravděpodobně zmizela při ohňostrojích. Lidé je tam chodí pozorovat. Z hotelu je totiž výborný výhled na přehradu," dodal. O obavách chatařů z objektu neví. „Naopak jsem zaslechl, že z budovy vykrádají radiátory a prořezávat větve kvůli výhledu," upozornil.

Kontrola státu

Objekt loni přebralo brněnské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Majetek po bývalém Fondu dětí a mládeže jsme přebrali na základě rozsudku Krajského soudu v Brně. Už tehdy byl v dezolátním stavu. V době předání jsme o obsahu nádrží nevěděli. Nebyly zjevné ani žádné známky úniku jakékoliv tekutiny. Na základě podnětu Deníku Rovnost ale neprodleně místo prošetříme," sdělila ředitelka Územního pracoviště Brno Lenka Taie Kolaříková.

Podle Mariany Zbořilové z Ekologického institutu Veronica mazut pro okolní prostředí škodlivý není. „Pokud je v uzavřené místnosti, neodpařuje se ani z otevřených nádrží. Neměl by přicházet do styku s půdou, do které by se mohl vsakovat. Na betonovém podkladu ale nic takového nehrozí, pokud není poškozený," informovala Zbořilová.

Za příliš nebezpečné nepovažují zásoby mazutu ani hasiči. „Pokud se nejedná o bezprostřední ohrožení, například že by někdo mohl do podzemní díry zapadnout, měl by to řešit vlastník. V takovém případě areál uzavírat nemůžeme. V příštích dnech ho ale pro jistotu prověříme," reagoval na upozornění Deníku Rovnost mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.