Fakulní nemocnice je první brněnskou nemocnicí, která tuto novinku zavede. Proti je ale Svaz pacientů České republiky. „Je to neetické. Toto opatření porušuje principy poskytování zdravotní péče zakotvené v listině základních práv a svobod," poukázal prezident svazu Luboš Olejár. Zástupci svazu pacientů si dokonce v půlce srpna stěžovali v kanceláři ombudsmana. „Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová příslíbila, že se naší stížností bude zabývat," podotkl Olejár.

Někteří lidé se navíc obávají, že pokud si někdo bude přát, aby jej operoval konkrétní odborník, bude tento odborník chybět u operace, kde je potřebnějsí. „Místo toho, aby například chirurg operoval akutní případ, půjde k někomu, kdo si ho zaplatil," obává se například Marek Toman z Brna.

Podle mluvčí Fakulní nemocnice Brno Anny Mrázové se ale toto stát nesmí. „Přednost vždy dostanou ti pacienti, kteří daného lékaře opravdu potřebují," vysvětlila. Dodala, že část peněz, kterou lidé za zvoleného operatéra zaplatí, půjde přímo lékaři a část dostane nemocnice.

Ostatní nemocnice zatím se zavedením služby čekají. „Zatím nic takového nenabízíme. Pokud by ale pacienti začali projevovat zájem, nebudeme se tomu bránit," sdělil například mluvčí Úrazové nemocnice Karel Doležal. Zájem pacientů mapuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Zatím je ale zájem poměrně mizivý," upozornila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Jak se volba operatéra osvědčí jinde čeká i brněnská Vojenská nemocnice. Podle ředitele Antonína Vodáka by však měl být pokyn, který to umožňuje, ucelenější. „U operace totiž není jen jeden lékař, ale celý tým lidí," upozornil Vodák. Dodal, že by bylo správné, aby volba operatéra nebyla zpoplatněna vůbec. „Každopádně čekáme, jak se to uchytí jinde. Dovedu si představit, že by něco takového fungovalo i u nás," řekl.

V Nemocnici Milosrdných bratří zatím úvahy o zavedení této možnosti zamítli. „Usoudili jsme, že to s ohledem na naše spektrum úkonů a objednací doby není vhodné," vysvětlil ředitel nemocnice Josef Drbal.