„Když jsem ráno jela do práce, připadala mi silnice trochu prohnutá. Asi se to postupem dne propadlo úplně. Hlavně že není nikdo zraněný, denně se na tom místě potkávají tramvaje," komentovala situaci Božena Kozárková, která má v místě havárie prodejnu a půjčovnu kol. Podle ní ji nehoda nejspíš o několik klientů připraví.

Takzvaná kaverna, díra, kterou vytvořila voda, se vytvořila pod kolejištěm na zastávce Burianovo náměstí. „Propadla se kanalizace přesně pod kolejemi. Voda podemlela podloží a jak se díra zvětšovala, tak se propadl i povrch vozovky. Havárii nahlásil někdo z místních lidí," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Nehoda ve středu zastavila na Burianově náměstí provoz tramvají, aut i autobusů. „V místě jsme vyloučili provoz pro veškerou dopravu. Linka 3 jezdí po lince číslo 1 na Pisárky přes Mendlovo náměstí a Šilingrovo náměstí. Linka x3 jezdí z Konečného náměstí po trase linky číslo 12 na Červinkovu," řekla Hailichová.

S dopravou se u propadlé silnice potýkala i Petra Vydržalová z Brna. „Překvapilo nás, že je tady doprava zastavená. Museli jsme hledat jinou zastávku. Bylo jen otázkou času, kdy se to stane. To místo je tankodrom," nastínila situaci žena z Brna.

Úvrať v křižovatce

Náhradní doprava zatím na úseku ulic Minská a Horova vynechává několik zastávek. „Lidi posíláme nejblíž na zastávku Bráfova. Autobusy a auta už projíždí i malými uličkami okolo, zřídili jsme pro ně objízdné trasy. Taky zvažujeme, že na křižovatce uděláme úvraťovou kolej. Autobusy by lidi převážely z Burianova náměstí do vozovny Komín, odkud by pokračovali dále tramvají," upřesnila Hailichová.

Díru zkoumají pracovníci Brněnských vodáren a kanalizací. „Je nutné vyměnit asi dvacet metrů stoky. Havárie se stala v místě plánované rekonstrukce. Teď nedokážeme říct, jak dlouho bude oprava trvat," popsala mluvčí vodáren Renata Hermanová.

To potvrdila i Hailichová. „Termín odstranění havárie určíme až po provedení výkopových prací a zjištění celého rozsahu nehody," doplnila.

Kvůli pětaosmdesát let staré kanalizaci se silnice propadla už před pěti lety. „Nehoda se tehdy stala těsně za opraveným úsekem. Je neodkladné kanalizaci v tomto úseku opravit, už to potřebuje. Škody budou na majetku dopravního podniku i na majetku kanalizací," řekla Hailichová.

Opravy tohoto úseku magistrát chystá na rok 2015. „Zákony platí, lhůty taky. Přípravy běží tak rychle, jak to jde. Je úspěch, když se plánovaná oprava takového rozsahu podaří dřív než za pět let od schválení," zdůraznil náměstek primátora Robert Kotzian.