VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidi čím dál častěji zajímá původ toho, co mají na talíři

Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ - To nejlepší z jihomoravských a vysočinských polí, pastvin, pekáren nebo pivovarů nese už třetí rok značku Regionální potravina. V celkem devíti kategoriích se místní výrobci utkávají o možnost označit své výrobky logem soutěže. Pro čím dál více lidí je původ a záruka kvality potravin při nákupu rozhodující. Zatímco dříve u menších farmářů nakupovali zejména lidé na vesnici, teď mají o místní výrobky zájem i lidé z měst.

6.3.2013 2
SDÍLEJ:

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vzrůstá popularita farmářských trhů a lidé se snaží získat regionální potraviny i v zimních měsících. „Pokud jsou ve městě trhy s regionálními potravinami, dávám jejich koupi přednost před těmi v supermarketu. Zvlášť v sezoně, kdy je na trhu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mířím za jejich nákupem na trhy. Občas ale nic jiného člověku nezbývá než nakoupit tytéž suroviny v supermarketu. Upřednostňuji ale jednoznačně ty regionální i přes jejich vyšší cenu. Jsou zdraví prospěšnější," podotýká Iveta Nyklová z Jihlavy.

Mnozí lidé míří teď mimo sezonu za místními potravinami do obchodů se zdravou výživou. „Teď v zimě lidé nakupují věci, které se dají uskladnit. Kořenovou zeleninu, dýně, občas něco málo z dovozu. Nejčastějšími zákazníky jsou jednak ekologicky zaměřené rodiny, dietáři, matky nakupující hlavně pro děti i lidé, kteří si k nám zaskočí pro nějakou zdravou svačinku," vyjmenovala Lenka Gottwaldová, která pracuje v brněnském obchodě Zdravý život.

Jeden z držitel ocenění Regionální potravina, majitel řeznictví František Janíček se často setkává s tím, že zákazníci chtějí znát původ masa. „Spousta lidí stále zajímá hlavně cena, ale čím dál víc lidí si uvědomuje, že třeba gothaj pod sto korun stát nemůže, protože do něj musí být dobrá surovina. Devadesát procent našich zákazníků u nás nakupuje dlouhodobě a ví, že se mohou spolehnout, že si kvalitu držíme," podotkl Janíček.

Přehled oceněných potravin a příběh včelaře Kamila Kurtina čtěte ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost a Vysočina.

Autor: Petra Kozlanská

Zajímáte se o původ potravin, které nakupujete?

Ano

71 %

Ne

29 %

Hlasovalo: 116

Anketa byla ukončena

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.
5

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Michal Gálik (vpředu).

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění v době olympiády

Brno /ANKETA/ – Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. Od února 2018, v době konání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, tak budou moci lidé v Brně společně sledovat přímé přenosy a fandit českým sportovcům. V olympijském parku si navíc některé sporty i sami vyzkouší.

Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Brno – Flamenco, ochutnávky španělských specialit, tvůrčí dílny tance, zpěvu nebo kytary. Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.

Jedenasedmdesátiletá řidička nabourala do domu. Je lehce zraněná

Brno – Tvrdým nárazem skončila v sobotu ráno cesta jedenasedmdesátileté ženy. Autem nabourala do domu v Nováčkově ulici v Brně.

Nečase z Komety si na draftu NHL vybrali Hurikáni. Jako dvanáctého v pořadí

Chicago, Brno – Měl dokonce atakovat první pětku, nakonec se na něj dostalo jako na dvanáctého v pořadí. Hokejového útočníka Martina Nečase z brněnské Komety si na draftu NHL vybrala Carolina Hurricanes.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies