VYBERTE SI REGION

Lidi čím dál častěji zajímá původ toho, co mají na talíři

Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ - To nejlepší z jihomoravských a vysočinských polí, pastvin, pekáren nebo pivovarů nese už třetí rok značku Regionální potravina. V celkem devíti kategoriích se místní výrobci utkávají o možnost označit své výrobky logem soutěže. Pro čím dál více lidí je původ a záruka kvality potravin při nákupu rozhodující. Zatímco dříve u menších farmářů nakupovali zejména lidé na vesnici, teď mají o místní výrobky zájem i lidé z měst.

6.3.2013 2
SDÍLEJ:

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vzrůstá popularita farmářských trhů a lidé se snaží získat regionální potraviny i v zimních měsících. „Pokud jsou ve městě trhy s regionálními potravinami, dávám jejich koupi přednost před těmi v supermarketu. Zvlášť v sezoně, kdy je na trhu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mířím za jejich nákupem na trhy. Občas ale nic jiného člověku nezbývá než nakoupit tytéž suroviny v supermarketu. Upřednostňuji ale jednoznačně ty regionální i přes jejich vyšší cenu. Jsou zdraví prospěšnější," podotýká Iveta Nyklová z Jihlavy.

Mnozí lidé míří teď mimo sezonu za místními potravinami do obchodů se zdravou výživou. „Teď v zimě lidé nakupují věci, které se dají uskladnit. Kořenovou zeleninu, dýně, občas něco málo z dovozu. Nejčastějšími zákazníky jsou jednak ekologicky zaměřené rodiny, dietáři, matky nakupující hlavně pro děti i lidé, kteří si k nám zaskočí pro nějakou zdravou svačinku," vyjmenovala Lenka Gottwaldová, která pracuje v brněnském obchodě Zdravý život.

Jeden z držitel ocenění Regionální potravina, majitel řeznictví František Janíček se často setkává s tím, že zákazníci chtějí znát původ masa. „Spousta lidí stále zajímá hlavně cena, ale čím dál víc lidí si uvědomuje, že třeba gothaj pod sto korun stát nemůže, protože do něj musí být dobrá surovina. Devadesát procent našich zákazníků u nás nakupuje dlouhodobě a ví, že se mohou spolehnout, že si kvalitu držíme," podotkl Janíček.

Přehled oceněných potravin a příběh včelaře Kamila Kurtina čtěte ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost a Vysočina.

Autor: Petra Kozlanská

ANKETA

Zajímáte se o původ potravin, které nakupujete?

Ano

71 %

Ne

29 %

Hlasovalo: 116     Anketa byla ukončena

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Výstava Betlémů láká na tři sta let staré modely. A možná i na historický objev

Předklášteří – Století staré modely Betlému nebo možný historický objev lze spatřit na týdenní výstavě v Předkláštěrí. Kromě nich si návštěvníci mohou spatřit kresby andělů žáků místní základní školy.

Zbrojovce začala zimní pauza. Dobrý start jara nám dodá kyslík, myslí si Hyčka

Brno – Poslední trénink, po němž začalo hráčům třítýdenní volno. Fotbalisté brněnské Zbrojovky v pátek měli poslední sraz, na kterém společně ukončili volnější týdenní přípravu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies