Žena vystudovala výtvarnictví a o vlastní módě původně neuvažovala. Napadlo ji to, když byla s kamarádkou na studentské stáži v Berlíně. „Spolupracovaly jsme s jednou bulharskou umělkyní, která nás inspirovala. I kvůli ní jsme naši značku pojmenovali Samodiva. Je to víla-čarodějka z bulharské mytologie," vysvětluje Vtípilová. Už od založení značky v roce 2009 ale pracuje sama, její kamarádka totiž zůstala v Německu.

Tvorbu devětadvacetileté umělkyně z Brna charakterizují barvy a divokost. „Mám ráda spontánnost a když věci vyjadřují postoj. Nejsem typ člověka, který by dělal šedé krychličky," směje se.

Novinkou její tvorby je kolekce Nomade. „Vychází z kontrastu mezi městem a přírodou. Při tvorbě jsem si představovala, co všechno potká člověka na cestách," popisuje kolekci návrhářka.

Její šperky a doplňky jsou neobvyklé, inspiraci pro ně hledá ve světových trendech i u běžných lidí. Vyrábí přitom hlavně čelenky a šperky. Dělá i doplňky na míru. „Lidé za mnou chodí, když něco nemůžou sehnat nebo když chtějí něco originálního. Touha odlišit se je čím dál silnější," myslí si.

Většinu z technik, které při výrobě šperků po-užívá, se naučila sama. „Asi mám na takové věci talent. Když jsem šla na kurz v Londýně, zjistila jsem, že mnohé z věcí, které nás učili, jsem už předtím dělala intuitivně," vypráví Vtípilová. Jen vyšívání jí dělá potíže. „Nemám na to trpělivost," říká pobaveně.

Největším úspěchem jsou pro ni lidé, kteří její díla nosí. „Pochvala od módní kritiky je jedna věc, ale opravdový úspěch je, když mají zákazníci moje věci rádi," podotýká. A dodává, že v budoucnu se chce oprostit od zahraniční produkce a pracovat pouze s českými výrobky.

IVANA PARÍZKOVÁ