Saunové ceremoniály jsou jakýmsi divadlem v teplém prostředí sauny. Lidé se oddávají požitku saunování, mistr jim za doprovodu hudby a světel vypráví příběh, který doplňuje smyslnými vůněmi. Ty pak za pomoci ručníku rozhání po místnosti. „Když mě poprvé jako plavčíka žádali o předvedení ceremoniálu, řekl jsem, že ze sebe blázna dělat nebudu. Podruhé jsem se ale nechal přemluvit a už mě to nepustilo," popisuje začátky Žákovský.

Kvalitní ceremoniál vyžaduje důkladnou přípravu. Každý den trénuje muž mávání jednu hodinu. „Ručníkem mávám na záclony, abych viděl, jestli vzduch fouká správně. Když jsem předváděl show v sauně, kam se vejde přes dvě stě lidí, trénoval jsem předtím v basketbalové hale," říká mistr.

Předvádění ceremoniálů se věnuje už šest let, soutěžně více než dva roky. Příběhy, které předvede lidem, si nejčastěji vymýšlí sám, stejně jako kostýmy.

Denně udělá pět ceremoniálů dlouhých přes deset minut. Na to, že jsou u jeho představení diváci nazí, si už zvykl. „Člověk to postupem času přestane vnímat," hodnotí Žákovský, kterého nyní zvou na exhibice po celé Evropě.

ZUZANA KOČIŠOVÁ