Do jednání o široké koalici podle lidovců patří všechny demokratické strany. „ODS je normální demokratická strana, proto si myslím, že by u jednání neměla chybět, pokud mluvíme o tak široké koalici," uvedla náměstkyně.

Pozvánku k jednání občanští demokraté potvrdili. „Jednat s KDU-ČSL a ČSSD budeme už tento týden," potvrdil zastupitel Libor Šťástka. Jednání potvrdil i předseda ČSSD Oliver Pospíšil.

Radní za ANO Marek Janíček možnost jednání i s občanskými demokraty nevyvrátil, ale ani nepotvrdil. „Museli bychom to probrat na schůzi s kolegy z Žít Brno, zelenými a TOP 09, nemohu se tedy k jednání s občanskými demokraty vyjádřit," informoval.

Naopak náměstek primátora za zelené Martin Ander do spojení s občanskými demokraty jít nechce. „Mají na svědomí řadu věcí, se kterými nesouhlasíme. Nedokážu si představit, že najdeme programovou shodu," řekl.

Žít Brno ani TOP 09 vyjednávání neodmítli, ani nepřijali. „Jsme v bloku s ANO, takže se budeme rozhodovat s nimi. Podle mě je tu však velká snaha vrátit se ke starým pořádkům," myslí si Jaroslav Kacer z TOP 09. Zmínil i možnost, že se některé strany snaží vytvořit patovou situaci.

Politolog Stanislav Balík 
v široké koalici vidí riziko. „Může vést spíše k zablokování a pozičním bojům uvnitř koalice," myslí si. Podobná seskupení podle něj byla obvyklá v letech 1994 a 1998.

Koaliční krize začala před dvěma týdny, kdy lidovci zjistili, že hnutí ANO jedná tajně se sociálními demokraty. Na tuto stranu se tedy obrátili i oni a později uzavřeli dohodu o spolupráci. Koalici s hnutím ANO, zelenými a Žít Brno prohlásili za mrtvou.

Zbylé tři strany se následně dohodly s TOP 09. K získání většiny jim však chyběl jeden hlas. Vokřál proto v neděli nadnesl možnost šestikoalice.

EVA BÁRTOVÁ