Postoj v podobném duchu zaujali jihomoravští členové KDU–ČSL poté, co Česká televize v pondělí odvysílala, že předseda strany a místopředseda vlády Jiří Čunek při pobírání sociálních dávek zároveň disponoval třemi a půl miliony.

Deník Rovnost oslovil všechna okresní sdružení KDU–ČSL, všechna stojí za svým předsedou a svorně mluví o mediální kampani a štvanici na Čunka. Nejostřeji se vyjadřovali ve Znojmě. „S předsedou Čunkem zatím nikdo nemluvil. Mezi senátory se ale mluví o tom, že použité dokumenty v České televizi byly zfalšované. Sám si ale nemyslím, že by odvysílali neověřené materiály,“ tvrdí lidovecký senátor a znojemský zastupitel Milan Špaček.

Dodal, že dnes večer se s předsedou strany sejdou. Jediným bodem setkání bude Čunkovo vysvětlení informací z České televize. „Pokud se ukáže, že jsou pravdivé, budeme muset přistoupit k velmi radikálnímu řešení,“ prohlásil Špaček. Zda bude požadovat Čunkovo odstoupení, však říct nechtěl.

Podobně mluvila i tajemnice vyškovského výboru strany Františka Halfarová. „Je to nechutná zaplacená kampaň. Nevěříme ničemu z toho,“ prohlásila Halfarová.
Zajímavé vysvětlení nabídl místopředseda strany David Macek z Brna. „Jiří Čunek v minulosti opakovaně přesvědčil voliče, že je čestný člověk. Mám k němu nadále plnou důvěru. Reportáž mi přišla šikovně sestříhaná tak, aby vzbudila nějaké podezření,“ tvrdí Macek.

Na rozdíl od lidovců koaliční Strana zelených je posledním vývojem velmi znepokojená.
„Je to skandální zjištění, které nemůže předseda KDU–ČSL a místopředseda vlády nechat jen tak bez vysvětlení. Nemůžeme čekat, jaké jeho další skandály se vynoří. Existují pouze dvě řešení celé situace. Buď odstoupí, nebo podá vysvětlení, které všechny obavy rozptýlí. To se mu zatím nikdy nepodařilo a ani se o to ještě nepokusil,“ požaduje brněnský poslanec za Stranu zelených Ondřej Liška. Podle něj přistupuje Čunek k celé záležitosti velmi arogantně. „Každý politik na jeho místě by měl odstoupit. Ve zdravých demokraciích je to běžné,“ dodal Liška.

Souhlasí s ním i brněnský politolog z Masarykovy univerzity Martin Bastl. „V západních zemích politici odstupují i při méně závažných obviněních. Jeho setrvávání ve vysoké vládní funkci vyvolává podezření, že ovlivňuje své kauzy,“ uvedl Bastl.