VYBERTE SI REGION

Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu

Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.

17.7.2012
SDÍLEJ:

Jan Stávek.Foto: archiv Jana Stávka

Fortifikované nápoje se dále rozdělují na likérové a aromatizované. Do těch prvních se přidává kvalitní vinný destilát. „Musí být jemný a zároveň má, co nejméně vonět," říká dvaatřicetiletý Stávek a dodává, že ho není lehké sehnat.

Do levnějších aromatizovaných vín se může přidávat například bramborový líh a bylinky. Výroba dolihovávaných vín trvá déle než u normálního vína. Aby se vinný mošt s destilátem zharmonizoval, musí v sudu zrát rok a půl až dva roky.

Půllitrová láhev fortifikovaného likérového vína se dá pořídit od dvou set do tisíce korun. „Neprodáváme ho v klasických sedmičkách. Jde o silnější a sladší nápoj, kterého se tolik nevypije," poznamenává Stávek. Ve víně je patnáct až dvacet procent alkoholu, v nápoji bez přidaného lihu je ho od deseti do čtrnácti procent.

Tato vína začal muž vyrábět před třinácti lety. Přestože jeho předci byli vinaři po pět generací, připravovali pouze klasická vína. Stávek poprvé vyrobil fortifikované víno s bratrem Richardem. „Byla to pro nás výzva, protože se u nás příliš nedělá," vypráví. Kromě jeho vinařství vyrábí fortifikovaná vína v Česku pouze tři další malí výrobci.

Sušší dolihovaná vína se podávají před jídlem jako aperitiv. Ta sladší se servírují při pokojové teplotě k dezertu nebo ke kávě. „Gurmáni si ho dávají na závěr jídla třeba s kozím sýrem," říká Stávek.

Nejlepší česká vína s alkoholem jsou z moravského muškátu. „Ze severních vinařských oblastí, mezi které patří i Morava, je muškát nejlepší. Je tam mnohem aromatičtější než více na jihu," vysvětluje vinař, který zároveň učí na České zemědělské univerzitě v Praze. Je autorem knihy Portské a ostatní fortifikovaná vína.

Autor: Kateřina Foltánková

17.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínský národní cirkus v úterý večer v Brně uvede svoji novou akrobatickou show s názvem Grandhotel Hong Kong – Svět návštěvníka Říše středu.

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Krajský soud v Brně poslal Josefa Švancaru na dvanáct let do vězení za pokus o vraždu své družky. Muž se na místě proti rozsudku odvolal.
AKTUALIZOVÁNO
4

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Šamance z dob lovců mamutů vrátí tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Čtveřice mužů kradla v pivovaru. Se sudy je policisté chytili v autobusu

Brno – Nejméně dvaatřicet sudů piva ukradla čtveřice mladých mužů od začátku letošního roku ze skladu pivovaru v brněnských Černovicích. Tři z pachatelů policisté dopadli v autobuse, když v něm převáželi některé kradené sudy. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies