VYBERTE SI REGION

Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu

Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.

17.7.2012
SDÍLEJ:

Jan Stávek.Foto: archiv Jana Stávka

Fortifikované nápoje se dále rozdělují na likérové a aromatizované. Do těch prvních se přidává kvalitní vinný destilát. „Musí být jemný a zároveň má, co nejméně vonět," říká dvaatřicetiletý Stávek a dodává, že ho není lehké sehnat.

Do levnějších aromatizovaných vín se může přidávat například bramborový líh a bylinky. Výroba dolihovávaných vín trvá déle než u normálního vína. Aby se vinný mošt s destilátem zharmonizoval, musí v sudu zrát rok a půl až dva roky.

Půllitrová láhev fortifikovaného likérového vína se dá pořídit od dvou set do tisíce korun. „Neprodáváme ho v klasických sedmičkách. Jde o silnější a sladší nápoj, kterého se tolik nevypije," poznamenává Stávek. Ve víně je patnáct až dvacet procent alkoholu, v nápoji bez přidaného lihu je ho od deseti do čtrnácti procent.

Tato vína začal muž vyrábět před třinácti lety. Přestože jeho předci byli vinaři po pět generací, připravovali pouze klasická vína. Stávek poprvé vyrobil fortifikované víno s bratrem Richardem. „Byla to pro nás výzva, protože se u nás příliš nedělá," vypráví. Kromě jeho vinařství vyrábí fortifikovaná vína v Česku pouze tři další malí výrobci.

Sušší dolihovaná vína se podávají před jídlem jako aperitiv. Ta sladší se servírují při pokojové teplotě k dezertu nebo ke kávě. „Gurmáni si ho dávají na závěr jídla třeba s kozím sýrem," říká Stávek.

Nejlepší česká vína s alkoholem jsou z moravského muškátu. „Ze severních vinařských oblastí, mezi které patří i Morava, je muškát nejlepší. Je tam mnohem aromatičtější než více na jihu," vysvětluje vinař, který zároveň učí na České zemědělské univerzitě v Praze. Je autorem knihy Portské a ostatní fortifikovaná vína.

Autor: Kateřina Foltánková

17.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Sjezdovka u přehrady: pozemek stále chybí

Brno - Lyžařská sjezdovka snadno dostupná z Brna a sportovní vyžití pro děti a mládež versus snaha zachovat lesní porost v už tak přetížené rekreační oblasti v době boje se suchem. Podnikatel Pavel Trčala plánující vybudovat lyžařský areál na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady a majitel pozemku Lesy České republiky ani více než rok od představení záměru nenašli společnou řeč. Brňané se tak sjezdovky u přehrady zatím nedočkají. Trčala se snaží získat podporu Brna i kraje.

Řidiči budou muset přibrzdit. Do dvou let v Brně přibudou radary

Brno – Nohu z plynového pedálu budou muset už možná v příštím roce sundat řidiči v Brně. Ani ne měsíc po odstranění radarů z opravovaného úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou se už diskutuje o novém úsekovém měření přímo v Brně. „Nechali jsme si zpracovat průzkum z testovacího měření v několika lokalitách ve městě. Obecně z deseti řidičů tři neví, co jsou pravidla silničního provozu, nebo je nehodlají respektovat," popsal důvody, proč o úsekovém měření město uvažuje, vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko.

Místo oříšků dovážel muž do obchodů jen krabice. Aby si udržel přítelkyni

Brno – Majitel si objednal dodávku oříšků, tvrdil prodavačům podvodník. Místo nich však dovážel do cukráren a jiných obchodů v Brně a dalších městech jen prázdné krabice. Pětačtyřicetiletého muže, který byl dříve již několikrát trestaný, zadrželi brněnští policisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies