VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu

Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.

17.7.2012
SDÍLEJ:

Jan Stávek.Foto: archiv Jana Stávka

Fortifikované nápoje se dále rozdělují na likérové a aromatizované. Do těch prvních se přidává kvalitní vinný destilát. „Musí být jemný a zároveň má, co nejméně vonět," říká dvaatřicetiletý Stávek a dodává, že ho není lehké sehnat.

Do levnějších aromatizovaných vín se může přidávat například bramborový líh a bylinky. Výroba dolihovávaných vín trvá déle než u normálního vína. Aby se vinný mošt s destilátem zharmonizoval, musí v sudu zrát rok a půl až dva roky.

Půllitrová láhev fortifikovaného likérového vína se dá pořídit od dvou set do tisíce korun. „Neprodáváme ho v klasických sedmičkách. Jde o silnější a sladší nápoj, kterého se tolik nevypije," poznamenává Stávek. Ve víně je patnáct až dvacet procent alkoholu, v nápoji bez přidaného lihu je ho od deseti do čtrnácti procent.

Tato vína začal muž vyrábět před třinácti lety. Přestože jeho předci byli vinaři po pět generací, připravovali pouze klasická vína. Stávek poprvé vyrobil fortifikované víno s bratrem Richardem. „Byla to pro nás výzva, protože se u nás příliš nedělá," vypráví. Kromě jeho vinařství vyrábí fortifikovaná vína v Česku pouze tři další malí výrobci.

Sušší dolihovaná vína se podávají před jídlem jako aperitiv. Ta sladší se servírují při pokojové teplotě k dezertu nebo ke kávě. „Gurmáni si ho dávají na závěr jídla třeba s kozím sýrem," říká Stávek.

Nejlepší česká vína s alkoholem jsou z moravského muškátu. „Ze severních vinařských oblastí, mezi které patří i Morava, je muškát nejlepší. Je tam mnohem aromatičtější než více na jihu," vysvětluje vinař, který zároveň učí na České zemědělské univerzitě v Praze. Je autorem knihy Portské a ostatní fortifikovaná vína.

Autor: Kateřina Foltánková

17.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Maloměřické nádraží v Brně. Ilustrační foto.
5

Obřany chtějí zastávku vlaku. Podle železničářů je stavba v nedohlednu

Nejvyšší soud v Brně staví moderní přístavbu. Zaplatí za ni 114 milionů.
4 3

Nejvyšší soud staví přístavbu za 114 milionů. Soudní procesy to nezkrátí

První ročník BeerFest Brno nabídl šedesát druhů piv a koncerty oblíbených kapel

Brno - Na stadionu za Lužánkami v Brně v sobotu uspořádali organizátoři první ročník pivního festivalu. Šedesát druhů piva, koncerty českých a slovenských kapel a dobré jídlo. Tak vypadal BeerFest Brno. „Pivní festival v Brně chyběl, rozhodli jsme se proto založit novou tradici,"řekl organizátor David Kopp. dodal, že v případě úspěchu akci zopakují.

Hollan: Spory s Bielkem jsme neměli, říká o konci šéfa odboru dopravy

Brno - Náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan popírá souvislost odchodu Vladimíra Bielka z funkce vedoucího odboru dopravy magistrátu s aktuálními problémy v dopravě. „Je to nesmysl,“ tvrdí.

AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku: policisté zadrželi podezřelého z vraždy, má to být narkoman

Brněnsko - Mrtvý ve vlaku v Bílovicích nad Svitavou. Takový byl výsledek řádění střelce v pátečním nočním vlaku na Brněnsku. O události Deník Rovnost jako první informoval v sobotu. Podle neoficiálních informací střelec z vlaku uprchl ještě před příjezdem policie, strážci zákona však již oznámili, že podezřelého dopadli.

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

Lelekovice /FOTOGALERIE/– V technické šachtě bazénu se zaklínil kůň v Lelekovicích na Brněnsku. V neděli ráno našel majitel kobylu uvězněnou v šachtě s otvorem o průměru zhruba metr a půl. V následujících minutách nastalo drama, prostor se totiž začal plnit vodou z přilehlého bazénu, podle hasičů patrně kvůli poškozenému potrubí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení