LIPTÁKOVÁ: JE TO SNAHA BÝT PŘI TOM

Po pondělním jednání městského výboru Klára Liptáková odstoupila ze všech funkcí ve vedení brněnské křesťanské demokracie. „Pracovala jsem ale podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," říká

Proč jste se rozhodla rezignovat na funkce v KDU-ČSL?

Tímto krokem jsem se chtěla distancovat od usnesení městského výboru KDU-ČSL o ukončení dohody uzavřené mezi lidovci a sociálními demokraty. ČSSD neporušila svůj závazek a naopak dávala najevo, že ho respektuje a hodlá dodržet.

Jak to hodnotíte?

Nechci stranu potápět a věci rozmazávat. Jsem přesvědčena, že tento postup nelze hodnotit jinak, než jako snahu být za každou cenu takzvaně při tom. Hnutí ANO se nedrželo koaliční smlouvy, když jednalo za našimi zády, zatímco sociální demokracie dohodu držela.

Co to pro vás znamená osobně?

Některá média mne vykreslila jako bezcharakterní a po moci toužící ženskou. Pracovala jsem ale podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Rezignujete také na post brněnského zastupitele?

Zastupitelský mandát si zatím podržím.

MIHOLA: OSTATNÍ ŠANCE BYLY NEREÁLNÉ

Předseda brněnských lidovců Jiří Mihola povede vyjednávání křesťanské demokracie s ostatními stranami koalice. Smlouvu s ČSSD považuje za vyčerpanou. „Snahu dohodnout se jsme měli," říká Mihola.

Co vás vedlo k rozhodnutí vracet se do koalice kolem hnutí ANO?

Není to návrat, případná koalice by byla jiná. Uměl bych si představit i jiné varianty, ale ostatní šance byly nereálné. Kdyby bylo možné najít ideální řešení, tak by všechno bylo jednoduché. My jsme se snažili řešení hledat poctivě. A pro myšlenku šestikoalice jsem udělal, co se dalo.

Nebojíte se, že obraty v politice lidovců oslabí vaše postavení v koalici?

Nejsem jasnozřivý. Je to hodně o tom, jak si vymezíme prostor. Uvidíme, jak dopadne vyjednávání. Záleží na tom, jaký prostor si vyboxujeme. Není pro nás přijatelné, abychom v koalici byli jen trpěni.

Nemyslíte, že vypovězení smlouvy se sociální demokracií poškodí vaši politickou důvěryhodnost?

Nehledáme řešení pro ČSSD, ale řešení pro Brno. Nemůžeme se jen do voleb držet se sociální demokracií za ruce a nic nedělat.