Nedůstojná politická hra nebo krok ke stabilizaci brněnské politiky? Hodnocení rozchodu lidovců se sociální demokracií se liší napříč politickým spektrem. O koalici chtějí křesťanští demokraté jednat s blokem stran kolem hnutí ANO. Další schůzku ohledně městské koalice plánuje primátor Petr Vokřál na pátek.

Konec dohody s ČSSD oznámila KDU-ČSL v pondělních večerních hodinách po zasedání městského výboru strany. „Převládl názor, že dohoda je vyčerpána. Nechceme se jen držet do voleb se sociální demokracií za ruce a nic neudělat," zdůvodnil předseda brněnských lidovců Jiří Mihola. Podle něj jednání o šestikoalici selhaly a jiná možnost nebyla reálná.

Jejich bývalí partneři ve vyjednávání ze sociální demokracie tento krok nehodnotí kladně. „Je těžké je chápat. Stojí za tím panika a strach, že by se věci odehrály bez jejich účasti," zhodnotil šéf brněnských sociálních demokratů Oliver Pospíšil. Dále zmínil, že jsou připraveni ke koaličním vyjednáváním, ale nehodlají se předhánět s lidovci v tom, kdo se dřív probojuje do kanceláře primátora.

Lidovecký rozkol
- 16. 5. lidovecká náměstkyně primátora Klára Liptáková radní Daniel Rychnovský a Vít Beran rezignovali na funkce

- 17. 5. Rychnovský podpořil blok stran kolem ANO v hlasování zastupitelstva

- 23. 5. lidovci na městském výboru odhlasovali konec dohody s ČSSD, se kterou chtěli vytvořit koalici

- 24. 5. Liptáková rezignovala na funkce ve straně

Primátor Vokřál za hnutí ANO již dříve uvedl, že křesťanskou demokracii považuje za možné koaliční partnery. „Máme zájem o stabilizaci koalice a budeme s nimi jednat naprosto rovnoprávným způsobem. Nic ve smyslu – teď se vracíte, takže vás poškodíme," prohlásil Vokřál.

V koaličním bloku s jeho stranou zůstali z bývalé koalice zelení a Žít Brno, kteří získali podporu TOP 09. „Příslib jednání ze strany lidovců odblokoval patový stav. Doufám, že v případném novém složení bude koalice fungovat lépe než dřív," vyjádřil se za Žít Brno Matěj Hollan.

Jeho názor sdílí i náměstek primátora ze strany zelených Martin Ander. „Rozhodnutí vítáme. Protože byli součástí předchozí koalice, myslím si, že jednání s nimi budou konstruktivní," uvedl Ander.

Za pozitivní krok označil současný vývoj i šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer. „Jednání ostatních stran s lidovci neohrožuje naše postavení. V zastupitelstvu jsme byli konstruktivní opozicí a pro koalici tvoříme přidanou hodnotu," poznamenal Kacer.

Zda nová koaliční strana získá i post radního je otázkou jednání. „S TOP 09 počítám aktivně uvnitř koalice, takže i s personálním obsazením," naznačil Vokřál.

Jednat chtějí strany co nejdříve. „Termín bude s velkou pravděpodobností v pátek odpoledne a o víkendu," oznámil primátor. Termín červnového zastupitelstva se blíží a na na vyjednávání mají asi deset dní.

Kvůli zrušení dohody s ČSSD rezignovala na funkci první místopředsedkyně brněnské křesťanské demokracie v úterý Klára Liptáková. „Jsem přesvědčena, že tento postup nelze hodnotit jinak, než jako snahu být za každou cenu při tom," zdůvodnila Liptáková.

Podle politologa Stanislava Balíka obrat v jednání lidovce oslabí minimálně při pohledu z venčí. „Hodnotím to jako nezvládnutý pokus o změnu. Po všech těch gestech a velkých slovech se nakonec vrací do koalice," zhodnotil Balík. Dále dodal, že chápe jejich odchod, ale nikoliv návrat.

Ještě minulý týden strany jednaly o možnosti vládnutí v šestikoalici ve složení všech stran předchozí koalice a ČSSD s TOP 09. Primátor poté navrhl jednání o pětikoalici, ale jak lidovcům, tak sociálním demokratům. Přijetí tohoto návrhu bránila smlouva mezi ČSSD a KDU-ČSL.