Na výstavišti se celkem představí víc než dvacet tisíc psů. Jak se o ně staráte?

Musíme splňovat všechny hygienické podmínky, které nám přikazuje Mezinárodní kynologická federace. Jedna z nich je dostatečný přístup k vodě nebo velký prostor na sportovišti.

Jaké další hygienické předpisy musíte splnit?

Majitelé mají povinnost se o své psy starat, aby nevykonávali potřebu všude po areálu. Venku je všem k dispozici velký zelený koberec. Ten jsme napustili látkou, která zvířata přinutí vyčůrat se na něj.

Přesto je na podlaze každou chvíli vidět loužička…

Právě proto, že je koberec umístěný až venku vedle pavilonu, se některým chovatelům nechce své miláčky tahat tak daleko. A občas se stává, že pes na koberec nedoběhne. Každých deset minut ale pavilon prochází pořádková služba, která loužičky vytírá dezinfekcí.

Není možné chovatele pokutovat?

Snažíme se na ně dohlížet, ale není v našich silách je jakkoliv trestat. Majitelé by na výstavy přestali jezdit. Navíc nejde potrestat všechny. To je jako u řidičů, kteří porušují dopravní předpisy.

Pro psy může být soutěž takového rozměru velmi stresová. Jak se s tím snažíte vypořádat?

V pavilonech může být pouze omezený počet soutěžních kruhů, ve kterých se psi porotcům předvádějí. Kruh je velký v průměru dvanáct metrů. Kolem něho pak musí být deset metrů volný prostor. Zvířata jsou pak mnohem klidnější.

Liší se v této soutěži požadavky na jednotlivá plemena psů?

Ne, neliší se vůbec. Na takové výstavě hodnotíme pouze krásu psů, proto jsou požadavky u všech plemen stejné. Stanovuje je navíc zákon.

Psi tedy od vás speciální péči nevyžadují. Co jejich majitelé?

Většina vystavovatelů přespává v hotelech a penzionech. Skandinávci na soutěže jezdí v karavanech, které zaparkují u výstaviště. Tam bydlí, dokud výstava neskončí. Například Rusové zase vždy dorazí ve velkých autobusech. Na jedné dvojsedačce leží pes a na té za ní cestují majitelé.

Příprava psa na výstavu zabere dost času. Kolik lidí se o něj stará?

S jedním psem většinou přijedou dva lidé. Jeden se věnuje psovi, chystá ho a krmí. Druhý zajišťuje příjemné zázemí a bezproblémový průběh.

Zvířata před soutěží upravují a zkrášlují. Jakou péči musí pes podstoupit?

Majitel mu srst umyje šamponem. Těm s dlouhými chlupy se někdy srst vlní natáčkami. Často se jim chovatelé také snaží vytvořit specifický střih. Těsně před soutěží psa učešou a na krk mu dají obojek.

Co porotci při posuzování hodnotí?

Při hodnocení pes musí zaujmout postoj, ve kterém stojí na špičkách. Pořádně se narovná, nastraží uši a majitel mu natáhne ocas. V takovém stavu musí pes vydržet klidně i půl hodiny, než k němu dojde porotce. Také se kontroluje chrup. Pes při tom samozřejmě nesmí kousnout.

Na výstavě se představí tisíce psů. Jak se zvířata snášejí v takovém prostředí navzájem?

Jsou to profesionálové. Od malička je majitelé vedou k soutěžní disciplíně.

I vy jste velký milovník psů. Budete na brněnské výstavě také soutěžit?

Bohužel nemůžu. Ostatní by mě pak mohli obvinit z podjatosti. Psům se při výstavě raději vyhýbám, abych svou přítomností neovlivňoval výsledky.

EMA ZEZULOVÁ