„Mami, kde je ten druhý lev?“ ptají se menší děti rodičů. „Vydrž, hned tě zvednu a třeba líp uvidíš. Musíš se ale dívat pořádně a všude,“ zní nejčastější odpověď. Lvi totiž poprvé prozkoumávají nový výběh, do kterého se ještě neměli šanci podívat.

Rodičů s dětmi je u nové expozice nespočet. Mezi nimi je i rodina Lukáše Havránka. „Děti jsme vzali do zoo za odměnu ke končícím prázdninám. Určitě bychom přišli i bez vypouštění lvů, ale je to příjemné ozvláštnění a děti si návštěvu lépe zapamatují,“ říká Havránek.

Na snímku brněnského fotografa Jefa Kratochvila z 26.8.1992 jedná Václav Klaus a Vladimír Mečiar ve vile Tugendhat o rozdělení Československa.
Symbol rozpadu Československa? Fotografie vznikla náhodou

Lví pavilon se rozkládá na ploše pěti tisíc metrů čtverečních. „Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku. Pozorovací místa pro návštěvníky jsou stylizovaná například jako osamocená domorodá chýše, havarované letadlo nebo jako průhled bujnou vegetací,“ popisuje ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka.

Přestože je vypuštění lvů do výběhu největší atrakcí soboty, pro návštěvníky připravili zaměstnanci zahrady i další program. „Na programu jsou bubenické workshopy, zaplétání afrických copánků nebo různé tvořivé dílničky,“ vyjmenovává některá z lákadel programu mluvčí zoo Gabriela Tomíčková. Speciální program pro návštěvníky zoo končí až v pět hodin odpoledne.

Zhoršená kvalita vody v přehradě v pátek většinu lidí od koupání odradila.
Voda na přehradě zezelenala. Dospělým se do ní nechtělo. Děti se koupaly